MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Primátorem Č.Budějovic bude Thoma

Primátorem Č.Budějovic bude Thoma

Juraj Thoma na archivním snímku z 18. července 2010.

vydáno: 11.11.2010, 17:38 | aktualizace: 11.11.2010 17:42

České Budějovice - Vyjednávací týmy hnutí Občané pro Budějovice (OPB), ČSSD a TOP 09 dnes dospěly k dohodě o personálním složení rady Českých Budějovic a kompetencích jejích členů. Z celkem 11 míst v radě jich ČSSD obsadí pět, Občané pro Budějovice čtyři a TOP 09 dvě místa. Kandidátem koalice na pozici českobudějovického primátora bude Juraj Thoma (OPB), oznámili dnes lídři ČTK.

 

Statutárním zástupcem primátora by se měl stát Miroslav Joch (ČSSD), který bude odpovídat za ekonomiku a majetek města. Náměstky primátora by pak měli být Kamil Calta (TOP 09), jenž bude mít na starost investice a správu veřejných statků, dále Ivana Popelová (OPB), která získá do gesce strategický rozvoj a územní plánování. Petr Podhola (ČSSD) se bude starat o chod školství a sociální věci.

Na návrh ČSSD bude zřízena pozice uvolněné členky rady zodpovědné za činnost územních komisí, kterou bude vykonávat Eva Hajerová (ČSSD). Hajerová v červnu navrhla odvolání Thomy z křesla primátora, teď budou muset spolupracovat v koalici.

Neuvolněnými členy rady budou Tomáš Bouzek (TOP 09), Josef Průcha (ČSSD), Jaroslav Mach (ČSSD), Jiří Šesták (OPB) a Ivo Moravec (OPB).

Zastupitelstvo města je ze zákona o obcích povinno zřídit finanční a kontrolní výbor. V čele finančního výboru by měla stanout Petra Šebestíková (TOP 09), předsednictví kontrolního výboru bude nabídnuto opozici.

Konečné znění koaliční smlouvy by mělo být dokončeno příští týden. Vedle personálního složení vedoucích funkcí bude obsahovat i základní programové priority koalice.

Do pětačtyřicetičlenného zastupitelstva Českých Budějovic se dostali zástupci pěti z 16 kandidujících uskupení. Vítězné hnutí OPB získalo 15 mandátů, ČSSD deset, ODS osm, TOP 09 a komunisté po šesti. V opozici zůstane ODS a KSČM.

Autor: ČTK

 

 

 

http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/primatorem-c-budejovic-bude-thoma/555389