MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Primátora hledají již měsíc

     Vážení přátelé,
 
     městský výbor ČSSD stojí před vcelku zásadním rozhodnutím. Nepochybuji, že pan Dlouhý nabídl ČSSD většinu v radě města i křeslo primátora a to musí být pro ČSSD opravdu lákavá nabídka, na druhou stranu, pojďme se trochu zamyslet nad budoucností strany ČSSD v Českých Budějovicích. Juraj Thoma vtipně vymyslel položení zodpovědnosti za sestavení koalice na ČSSD. Když se zamyslíme nad důsledky tohoto tvrzení, ČSSD vlastně vůbec není uprostřed a nevybírá, ale je tak trochu přitlačená v rohu. Na první pohled to tak nemusí vypadat, ale když se podíváme na možnosti ČSSD, uvidíme to. ČSSD může mít svého primátora a většinu v radě města, ovšem v tom případě připustí, že ČSSD půjde do koalice s ODS. Jenže tady narážíme nejen nechuť voličů ČSSD, jelikož ODS je jejím dlouholetým rivalem a spousta voličů ČSSD je díky propracovaným kampaním přesvědčena, že právě ODS je tvůrcem veškerého sociálního utrpení ve státě, ale také na negativní reakce zbytku společnosti, protože po celorepublikovém sestavování modro - oranžových koalic, jsou občané i novináři přesvědčeni, že jde o podvod na voličích, který má jen jeden cíl - udržet staré struktury u moci. Sestavováním modro-oranžových koalic se tak strany ODS i ČSSD stávají ještě méně důvěryhodné, a to i díky vyjádření svých předsedů a místopředsedů. Dalším problémem, který by vyplynul ze sestavení modro-oranžové koalice ve městě České Budějovice, by pro ČSSD byla rychlá ztráta většiny v radě města. ČSSD by velice rychle ztratila své postavení a rozhodnutí rady města by měl pod kontrolou dále Pavel Dlouhý skrze své kolegy, ale také skrze své "kamarády" v řadách ČSSD. Dalším problémem této modro-oranžové koalice by byla ještě větší ztráta důvěryhodnosti, jelikož by tato koalice byla absolutně "Kmotrovská". Posledním zásekem do vlastního masa by pak pro ČSSD bylo uzavření koaliční smlouvy za podpory KSČM. ČSSD podporu KSČM na počátku otevřeně zamítla. Poté začala ČSSD spekulovat s tím, že KSČM je přirozeným levicovým partnerem. Myslím, že si pan Joch připnul celkem nepěknou visačku, naprosto zbytečně. Všichni chápeme, že jde o vyjednávací taktiku, ale tahle taktika stála mnohem víc, než přinesla. 

     Celkově si myslím, že koalice ODS-ČSSD-KSČM by byla pro ČSSD fatální chybou, která by ČSSD v Českých Budějovicích zničila. Dokonce jsem přesvědčen, že by taková koalice ani neunesla tlak, který by na ni byl vyvíjen ze všech stran a že by se maximálně do dvou let rozpadla.

     Na druhou stranu tady stojí nabídka malé koalice OPB-TOP 09. Jasná, přehledná, otevřená, slušná a vstřícná. Bez kmotra, postavená na demokratických principech. Malá koalice učinila značné ústupky ČSSD a nabídla jejím členům zásadní místa v řízení Statutárního Města České Budějovice. 

     Občané jsou již netrpěliví, vyjednávání se protahují a pro všechny, i pro klid ve městě, jak trefně poznamenal doktor Průcha, by bylo dobré neotálet se sestavením vlády. Pevně věřím, že tentokrát rozhodne městský výbor ČSSD v zájmu voličů svých i ostatních občanů tohoto města. Přeji všem jasnou mysl.

     Ladislav Vrábel
 
 
Českobudějovický deník 
 
  
 
 

Primátora hledají již měsíc

České Budějovice – Výsledek koaličních vyjednávání má v rukou městský výkonný výbor ČSSD

dnes 7:00

Českobudějovická radnice. Ilustrační foto.
Českobudějovická radnice. Ilustrační foto.
Autor: Deník/Edwin Otta

Po několikatýdenních jednáních může být konečně jasno. Občané pro Budějovice (OPB), ČSSD a TOP 09 s největší pravděpodobností vytvoří vládnoucí koalici na českobudějovické radnici. Vpětačtyřicetičlenném zastupitelstvu by koalice měla 31 křesel. ODS a KSČM zřejmě půjdou do opozice. Poslední slovo bude mít dnešní městský výkonný výbor ČSSD, který se vyjádří k nabídce OPB a TOP 09 pěti křesel radních, z toho dvou náměstků pro druhou největší stranu. V jedenáctičlenné radě by šest zbývajících míst radních obsadili zástupci OPB a TOP 09, staronovým primátorem by se stal v červnu odvolaný Juraj Thoma (OPB).

„Jsem přesvědčen, že by to mohlo být východisko, které umožní ve čtvrtek jednat o konkrétní podobě radniční koalice. Nicméně, jednání nebyla jednoduchá,“ říká zdrženlivě Thoma.

Průběh jednání popisuje jeden z vyjednavačů českobudějovické ČSSD Miroslav Joch: „Na jednání jsme přišli s nabídkou šesti radních a dvou náměstků. Potom byla na řadě varianta šesti radních a jednoho náměstka. Po krátké pauze, kterou si OPB a TOP 09 vyžádaly, navrhl Juraj Thoma řešení 5 radních a 2 náměstků a my jsme řekli, že s touto nabíkou předstoupíme před výbor,“ říká Joch.

„Záleží na tom, zda dohodu schválí spolustraníci a po〜tom na konkrétní koaliční smlouvě,“ zhodnotil další postup lídr ČSSD Josef Průcha. Věří však, že takto nastavenou dohodu výbor přijme: „Subjektivně se domnívám, že by to pro klid ve městě a jeho chod bylo dobré řešení, ale nechci předjímat rozhodnutí městského výboru,“ říká Průcha.