MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Vrátí se Řeřábek na magistrát?

     Vážení přátelé,
 
     informaci o tom, že by se Zdeněk Řeřábek měl vracet na pozici vedoucího odboru vnitřních záležitostí a měl by řídit magistrát skrze Jiřího Trnku, se kterým se mělo počítat na pozici tajemníka magistrátu (za odměnu za perfektně přerozdělené dotace z EU -  miliarda přes G-projekt), jsem dostal také. Také mi jeden kamarád řekl, že se ze Zdeňkem počítá někde úplně jinde. V jiném Kraji, v jiném oboru. No uvidíme, spekulovat asi nemá smysl. Pro mě je spíš zarážející, jak je možné to, že nikdo nevyvodil důsledky z Řeřábkovy návštěvy VIP arény na zápase ve volejbale, když o návštěvě "nemocného" Řeřábka informoval Deník a návštěvu dokonce dokumentoval fotografií. To si současný primátor Tetter vůči občanům města dovoluje trochu moc. Sice jsou kamarádi, spolu upekli leccos, Tetter dokonce jejich skvělý vztah komentoval veřejně, ale uvědomme si, kolik nás takový Řeřábek, v dnešní době, kdy se šetří a primátorův pracovní oběd za pět tisíc se řeší na titulních stránkách novin, vlastně stojí. No kolik? Třeba šedesát tisíc měsíčně? Kdyby v naší pizzerii pracoval člověk, který by byl přes půl roku ve stavu nemocných a celé město si přečetlo o tom, že místo marození navštěvuje večerní sportovní zápasy, dal bych mu okamžitou výpověď. A primátor Tetter? Co udělal? Snaží se Řeřábkovi vyhrát soud proti městu. Uvědomují si oni pánové, že se jedná o naší společnou, ne jejich soukromou, pokladnu?

     A paní Eva Hajerová? Paní Hajerová nemá ráda Thomu, tak si vymyslela, že Thoma připravil město o nějaké peníze tím, že měl špatně vypočítat odměny zastupitelům. Šlo o chybu deseti korun za hodinu. Když se ukázalo, že šlo o chybu kanceláře tajemníka magistrátu, stejně podala návrh na odvolání primátora. Proč? Protože ho nemá ráda? Možná proto, že chtěla rychlejší postup v ČSSD a Martin Kuba jí slíbil, že když mu pomůže s odvoláním Thomy, on jí pomůže se sesazením Průchy. Pan Průcha má ale štěstí. ODS a Martin Kuba nemá až zas tak silnou pozici. No, uvidíme, ještě není všem dnům konec. Teď zase nemá ráda tajemníka Suchopára. Proč? Protože ho nemá ráda? Možná má raději někoho jiného. To, jakým způsobem Eva Hajerová jedná, je z mého pohledu politicky nepřijatelné.

     Ladislav Vrábel
 
     
 
 
Českobudějovický deník
 
 
 

Vrátí se Řeřábek na magistrát?

České Budějovice – Deník ověřoval informaci, že odvolaný tajemník získá místo vedoucího odboru

Autor:
Redakce

dnes 12:44

Českobudějovická radnice. Ilustrační foto.
Českobudějovická radnice. Ilustrační foto.
Autor: Deník/Edwin Otta

O možném návratu Zdeňka Řeřábka na vysoký úřednický post na radnici se šušká mezi lidmi v Českých Budějovicích. Poukázal na to i jeden ze čtenářů při pravidelném středečním setkání s redaktory Deníku.

Podle kuloárních informací by mohl v dubnu odvolaný tajemník magistrátu zastávat funkci vedoucího odboru vnitřních věcí magistrátu. „Nic o tom nevím, podle mých informací je pan Řeřábek stále ve stavu nemocných. Odbor vnitřních věcí vede dočasně Jan Michl,“ reagoval ve čtvrtek Václav Suchopár, pověřený tajemník magistrátu.

„Na místo vedoucího odboru vnitřních věcí stejně jako na vedoucího odboru sociálních věcí bylo sice v září vypsáno výběrové řízení, pan primátor Tetter je ale v polovině října zastavil,“ doplnil Suchopár k postům, nad nimiž se vznáší velký otazník.

„Učinil jsem tak ze dvou důvodů. V prvním případě přihlášení uchazeči nesplňovali požadavané kritérium, jež do řízení prosadili úředníci, kteří chtěli, aby vedoucí odboru měl alespoň deset let praxi v řídící funkci. V druhém případě proto, že na jednání rady města vstoupila bez pozvání paní Hajerová a předložila překvapeným radním dopis, jehož autor se podepsal jako zaměstnanci magistrátu. Jeho text poukazuje na možné zmanipulování výběrového řízení,“ vysvětluje primátor Miroslav Tetter. „Obě výběrová řízení jsem proto zrušil,“ říká Tetter.


Eva Hajerová, předsedkyně kontrolního výboru, podle svých slov pouze reagovala na zvěsti, jež kolují v souvislosti s výběrovým řízením: „Dostala jsem dopis podepsaný zaměstnanci magistrátu, a protože bylo pár dní před skončením mandátu, došla jsem s ním na zasedání rady města.“ Znepokojovalo ji prý, že by výběrová řízení mohla být zmanipulována: „Proslýchalo se, že jeden z úředníků má mít post domluvený,“ říká Hajerová.

Verzi Evy Hajerové se nestačí tajemník divit: „ Koukal jsem na to jako vrána.“ Sám takové spekulace ukazující na jeho osobu rázně odmítá. „Pokud je ve výběrové komisi jedna třetina úředníků a dvě třetiny politiků, těžko mohu něco ovlivnit,“ vysvětluje nejvyšší městský úředník.
„Nehledě na to, že na základě jmenování pověřeným tajemníkem nemám pravomoc rozhodovat o jmenování vedoucích odborů, což by právě paní Hajerová mohla vědět. Tuto kompetenci si nechal tehdejší primátor Juraj Thoma,“ říká Václav Suchopár.

Vysvětluje zároveň, co by za anonymním dopisem, s nímž Eva Hajerová vyrušila jednání rady, mohlo být: „Psal to někdo, kdo chtěl zvýšit své šance na získání postu vedoucího odboru,“ říká Suchopár.

Podle Evy Hajerové je situace mezi úředníky radnice neúnosná od té doby, co se jednou z úřednic stala dcera pana Suchopára.

To pověřený tajemník důrazně odmítá. „Mám s paní Hajerovou negativní zkušenosti už z předchozích jednání,“ vysvětluje Suchopár napjatý vztah mezi předsedkyní kontrolního výboru a svou osobou. „Jednou mne dokonce na zasedání zastupitelstva urazila a já jsem prostřednictvím právního zástupce žádal o omluvu. Dosud jsem ji nedostal, tak jsem celou věc hodil za hlavu, což, jak vidím, byla chyba.“

I proti nařčení z ovlivňování výběrového řízení ve prospěch své dcery se Suchopár důrazně ohrazuje. „Moje dcera byla vybrána na základě řízení, které vedla vedoucí inkriminovaného odboru, a aby nepadlo podezření z podjatosti, odešel jsem z místnosti. Zdůrazňuji, že celé výběrové řízení měla ve svých rukou vedoucí odboru,“ brání se Václav Suchopár.

Bez ohledu na okolnosti zrušených konkurzů není vůbec vyloučeno, že se zvěsti o návratu Zdeňka Řeřábka na radnici mohou zakládat na pravdě. I když byl někdejší tajemník kvůli třiadvaceti pochybením odvolán z funkce, stále zůstává zaměstnancem magistrátu. Po návratu z dlouhodobé pracovní neschopnosti by mu tedy mělo být nabídnuto další pracovní úplatnění na radnici.

V současné době jsou oba posty, které se objevují ve spekulacích o návratu bývalého tajemníka Zdeňka Řeřábka, obsazeny. Vedením odboru vnitřních věcí je do dalšího výběrového řízení a vyhlášení výsledků pověřen Jan Michl. Vedoucí sociálního odboru je Pavla Mikšátková, která má odejít z úřadu do konce roku2010.