MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Thoma: Postavit se můžete ve volbách

 
 
 Denik.cz
 
 
 
Profil: Thoma: Postavit se můžete ve volbách
České Budějovice - Se čtenáři Deníku včera diskutoval v on-line rozhovoru Juraj Thoma.
 
Co si myslíte o vaší popravě?
 
Odvolání primátora zODS na návrh opozice a vytvoření hlasovací koalice s dominantní úlohou právěODSa ČSSDaKSČMpovažuji bez ohledu na moji osobu za naprosto chybné rozhodnutí, které ničemu pozitivnímu neprospělo.
 
Proč si myslíte, že jste byl skutečně odvolán?
 
Jednoznačně to souvisí s odvoláním tajemníka Řeřábka. O záměru učinit toto jsem informoval šéfa regionální rady Kubu i člena regionální rady Dlouhého, a to opakovaně, a reakce byla odmítavá.
 
Jsou od vás slyšet kritiky vlastních řad ODS a zejména pana Dlouhého. Proč jej kritizujete, když díky nim a němu jste se primátorem stal. Není vaše kritika spíše aktem zhrzenectví? Pokud už vás ODS nechce, proč to neakceptujete s grácií?
 
Pan Dlouhý je členem výkonné rady ODS, to ale neznamená, že bych musel bez výhrady souhlasit se všemi jeho názory. Očekával bych, že mi s grácií jakýkoliv relevantní orgánODSsdělí, že jsem přišel o podporu. Nic takového se ale nestalo, místo tohoODSakceptuje návrh opozice a hlasuje pro mé odvolání. Av tom nevidím mnoho grácie ani politického pragmatismu
 
Jak hodnotíte kongres ODS?
 
Zdá se mi, že na vrcholové úrovni seODSvydala cestou obnovy důvěry.
 
Co je pravdy na tom, že politickou situaci zde na jihu Čech ovlivňuje pan Dlouhý?
 
Ovlivňuje ji určitě, je to člen výkonné rady, tedy nejvyššího stranického orgánu, ale jak ukázal víkend, ne vždy se musí jeho představy naplnit.
 
Jak Pavel Dlouhý ovládá jihočeskou ODS? Proč mu Martin Kuba dělá poskoka?
 
Pavel Dlouhý je členem výkonné rady ODS a vlivným podnikatelem, který svým neformálním vlivem a pověstí ovládá spoustu lidí. Zeptejte se Martina Kuby, co jej vede ke spolupráci s panem Dlouhým.
 
Existuje vůbec síla, která může zastavit vliv z Hluboké?
 
Silná politická reprezentace se silným politickým mandátem a kandidátka slušných lidí.
 
Poraďte, co by měli Jihočeši udělat, aby pan Dlouhý ztratil svůj vliv? Jako Jihočech se velmi stydím za místní politickou reprezentaci i za spoluobčany, kteří vše tolerují.
 
Jediným způsobem, jak se k tomuto případu postavit, je aktivní účast ve volbách na podzim letošního roku.
 
Myslíte, že se dá proti politické rakovině bojovat? Myslíte, že těch pár slušných napříč politickým spektrem má šanci, když je demokracie o prosté většině?
 
Přemýšlím o tom, co bude dál, reakce, které dostávám, mě spíš motivují k tomu komunální politiku úplně neopustit, ale žádné definitivní rozhodnutí jsem neučinil. Někteří kolegové ze zastupitelstva uvažují a přemýšlejí úplně stejně.
 
Jste ochoten přispět k porážce politických sil v krajském městě vlastními aktivitami, tím, že proti nim budete kandidovat v rámci jiného politického subjektu?
 
Zvažuji, co dál. Žádný definitivní závěr jsem zatím neudělal.
 
Radím se se spoustou lidí a poslouchám jejich názory. Teprve se rozhodnu. Cítím velkou podporu a děkuji za ni.
 
Kdo by byl podle vás vhodný kandidát na post nového primátora?
 
Primátorem může být každý slušný člověk.
 
Nakolik se magistrát zabýval situací v Pohřebním ústavu, kde došlo počátkem roku k rozsáhlé finanční zpronevěře?
 
Nejenom magistrát města, ale i externí auditoři prozkoumali hospodaření této příspěvkové organizace. Tento přezkum zadal sám Pohřební ústav jako reakci na některá předchozí zjištění, ve kterých se angažovala i policie. Tyto auditorské zprávy jsou k dispozici na magistrátu a každý občan má na seznámení se s nimi nárok.
 
Máme pocit, že v krematoriu se navýšily pouze ceny, nikoliv kvalita služeb.
 
Ceník služeb určuje rada města, a proto, prosím, případné návrhy nasměrujte k radě města. Máte-li konkrétní negativní zkušenost, je nejrozumnější ji zcela otevřeně sdělit pracovníkům odboru správy veřejných statků, kteří jsou kompetentními ve vztahu ke sřizovaným organizacím. Případně se můžete obrátit přímo na odpovědného politika, kterým je František Jelen.
 
Více na www.ceskobudejovicky.denik.cz