MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Žena v čele českobudějovické radnice vydržela jen sedm nocí - škoda :-(

     Vážení přátelé,

     všimli jste si, jak silnou pozici má Pavel Dlouhý v oblasti zemědělství? A lidé okolo něj?

     Ladislav Vrábel 

 

 

Českobudějovický deník

 

ZDROJ: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/zena-v-cele-radnice-vydrzela-jen-sedm-noci20100624.html 

 

 

Žena v čele českobudějovické radnice vydržela jen sedm nocí

České Budějovice /FOTOGALERIE, DISKUSE/ – Českobudějovickým primátorem se ve čtvrtek stal Miroslav Tetter, Ivana Popelová řídila město jen týden

10×62×předevčírem 23:30

Nový primátor Českých Budějovic se jmenuje Miroslav Tetter (KDU–ČSL). Ve čtvrtek dostal při tajné volbě 26 hlasů. Tetterovo zvolení provázela bouřlivá výměna názorů, kdy se do sebe pustila zejména dvě křídla rozhádané ODS. Občanští demokraté si navzájem vyčetli nejen plýtvání městskými prostředky, ale i nadbíhání komunistům dvacet let po sametové revoluci. 

K Tetterovu zvolení totiž ve čtvrtek přispěly nejen hlasy ODS, lidovců a nezávislých (koalice, která vede radnici), ale i hlasy KSČM a ČSSD. 

Návrh zvolit Tettera primátorem zazněl na začátku jednání zastupitelstva jako blesk z čistého nebe. O dodatečné zařazení do programu požádal náměstek primátora Rudolf Vodička (KDU–ČSL). „Bylo by to do voleb, bylo by dobré uklidnit situaci,“ vysvětlil svůj návrh Vodička.

Post primátora se uvolnil před týdnem, kdy byl odvolán na mimořádném zastupitelstvu tehdejší primátor Juraj Thoma (ODS). Jeho povinnosti pak převzala první náměstkyně Ivana Popelová (ODS) jako statutární zástupce primátora. Jenže Thoma i Popelová pak opustili klub ODS a se svými příznivci ustavili v zastupitelstvu nový samostatný klub. Tím ODS rozštěpili.

Návrhem na Tetterovu volbu byli členové Thomova klubu překvapeni. „Ztratíme vedení města,“ varoval Radek Novotný, zvolený za ODS. Nechtěl, aby většina ODS podpořila Tetterovo zvolení. „Lidovci využili skulinu, která se jim naskytla,“ dodal Novotný a upozornil, že se ODS přiklání až příliš ke spolupráci s KSČM a ČSSD.

Proti tomu vystoupil i bývalý hejtman Jan Zahradník (ODS). „Spolupráce s komunisty na odvolání nebo zvolení primátora není možná,“ konstatoval Zahradník, který dodal, že se nebude za takových podmínek volby nového primátora účastnit.

Bojkot voleb ohlásili i zástupci klubu Zelení a otevřená společnost. Účast odmítl také nově ustavený klub kolem Thomy, složený z lidí zvolených za ODS.
„Když to tady tak poslouchám, tak se zdá, že nestranný divák by čekal, kdy se konečně ten Tetter zvedne a hodí do ringu ručník,“ řekl k dění v sále Miroslav Tetter.

Vzápětí ale zdůraznil, že za nikým nepřišel s tím, že by chtěl dělat primátora. „Je třeba uklidnit rozhádanou atmosféru,“ dodal ke smyslu své kandidatury Tetter. Při volbě dostal 26 hlasů z 31 odevzdaných (potřeboval jich 23). Jedenáct zastupitelů se volby neúčastnilo. Miroslav Tetter poté uvedl, že chce hlavně dotáhnout některé projekty a připravit rozpočet na příští rok.

Doc. RNDr. Miroslav Tetter, CSc.
(* 1938, Vsetín) je český přírodovědec a politik, člen KDU-ČSL. 
Patřil mezi vedoucí pracovníky na Vysoké škole zemědělské v Českých Budějovicích, vletech 1998 až 2006 zastával post primátora Českých Budějovic. 
V letech 1996 a 2006 neúspěšně kandidoval v senátních volbách v obvodu České Budějovice za KDU-ČSL. V tomto volebním období je členem rady města.

Přečtěte si také: