MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

PL - Budějovický primátor Thoma: Připomíná mi to politickou vraždu

Budějovický primátor Thoma: Připomíná mi to politickou vraždu

Budějovický primátor Thoma: Připomíná mi to politickou vraždu

2.6.2010 17:14 - Válka na jihu Čech! Ta se rozhořela mezi tamními špičkami ODS a může vyústit v odvolání českobudějovického primátora Thomy a zrušení jeho místního sdružení, uvádí Deník.

Primátor Českých Budějovic na odstřel. Taková je nyní situace Juraje Thomy, kterému hrozí, že ho mimořádné zastupitelstvo za pár dní odvolá a navíc mu výkonná rada ODS zruší jeho místní sdružení. „Připomíná to politickou vraždu," říká Thoma Deníku v rozhovoru, který vznikl pár hodin předtím, než oblastní rada budějovické ODS zakázala všem svým členům se k situaci ve straně vyjadřovat do médií.

Záminkou se mohou stát černé duše. Nyní kvůli nim chce výkonná rada strany zrušit sdružení primátora, kam loni vstoupilo 28 lidí ze středních i západních Čech. „Vstoupili v souladu se stanovami. Jsou si vědomi svého vstupu a nelze je označit slovem černé duše," brání se Thoma.

Zhodnotit fakta přijede jako zástupce kontrolního orgánu Vodrážka

V mnohem větší míře než on ale „obohatili" svá sdružení šéf jihočeské ODS Martin Kuba a Zdeněk Blažek, oba zároveň členové výkonné rady. Kuba například během dvou let posílil skoro o 200 lidí. V ODS se mluví o tom, že sdružení Kuby i Blažka, kteří jdou nyní proti Thomovi, ovládá velkopodnikatel Pavel Dlouhý z Hluboké, kmotr jihočeské ODS, který dosazuje lidi na kandidátky a ovlivňuje i rozdělování evropských dotací, píše Deník.

Zatímco na raketovém nárůstu u Blažka či Kuby nenašla stranická kontrola nic divného, Thomovo sdružení zřejmě nepřežije. „Návrh na zrušení výkonná rada projednala. Nyní přijede do Budějovic zhodnotit fakta zástupce kontrolního orgánu David Vodrážka. Dostane všechny podklady do ruky a místní organizace potom může být zrušena," uvedl Kuba.

Místo zamyšlení nad výsledkem voleb se pořádá hon na primátora

„Je velmi podivné, že se poměry v našem sdružení zkoumají s takovou vervou v době, kdy je pár dní do sněmu, který by mohl rozhodovat o podobě komunání kandidátky ODS. Občas vidím problesknutí snahy zamezit za každou cenu kandidatuře kohokoli z našeho sdružení do zastupitelstva," pozastavuje se nad událostmi Thoma.

Ten cítí největší tlak ze strany předsedy regionálního sdružení ODS Martina Kuby a předsedy oblastního sdružení ODS v Budějovicích Břetislava Kábeleho. „Mě ten tlak překvapuje, protože být na místě těchto dvou vrcholových představitelů ODS, měl bych pár dní po parlamentních volbách asi trochu jiné téma k zamyšlení než pořádat hon na budějovického primátora," naráží Thoma na propad jihočeské ODS v parlamentních volbách.

Víru v alianci slušných lidí může na kongresu podpořit lídr Nečas

Primátor už o svém pohledu na dění informoval i stranického lídra Petra Nečase, který se netají snahou vymést kmotry z ODS. „Chci věřit, že v ODS stále existuje něco, co bych nazval aliance slušných lidí. Snaha Petra Nečase je vnímána pozitivně a má jedinečnou příležitost se nějak poprat se situací uvnitř ODS na kongresu," říká Thoma.

Související:

Českobudějovický Thoma: Jeho primátorský post se kymácí 

Anonym upozornil na manipulace s veřejnými zakázkami na jihu Čech 

Foto: Hans Štembera

Autor: jih