MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Padne primátor Budějovic Thoma? Jasno bude do tří týdnů

Padne primátor Budějovic Thoma? Jasno bude do tří týdnů

Zdroj:

Mladá fronta Dnes

Datum vydání:

28.5.2010

Odkaz:

http://www.idnes.cz/

Ročník:

20

Číslo:

123

Strana:

1

Autor:

Lenka Zimmelová

Rubrika:

Jižní Čechy

Mutace:

Jižní Čechy

Pořadí:

2

Oblast:

Celostátní deníky

Zastupitelé se na mimořádném zasedání seznámí se zprávou kontrolního výboru o neoprávněném vyplácení odměn. Městská kasa kvůli tomu přišla o 79 tisíc. Někteří politici žádají, aby Thoma odstoupil.

 

ČESKÉ BUDĚJOVICE Mimořádné zastupitelstvo, které mu může srazit vaz, musí do tří týdnů svolat budějovickýprimátor Juraj Thoma (ODS). Jediným bodem zasedání bude zpráva kontrolního výboru o neoprávněném vyplácení odměn členům komisí a výborů zastupitelstva města. A právě ta má být záminkou k jeho odvolání.

 

Thoma: To je absurdní

 

Městská kasa kvůli špatnému rozdělení odměn v letech 2006 až 2009 přišla o téměř 79 tisíc korun. Z problému, který loni na podzim odhalila kontrola, nevyvodil tehdejší tajemník magistrátu Zdeněk Řeřábek žádné důsledky. I proto ho primátor koncem dubna odvolal. Důvodů měl víc, celkem dvacet.

Jenže podle některých zastupitelů byly argumenty pro Řeřábkovo odvolání nedostatečné. Navíc prý existuje hned několik verzí, jak to s vyplácením peněz bylo. S celou záležitostí se v uplynulých týdnech seznamoval kontrolní výbor zastupitelstva. Osvých závěrech měl zastupitele informovat včera. Jenže bod byl z jednání nakonec stažen.

"Zápis kontrolního výboru obsahuje materiály, které jsou silně medializovány. Doporučoval bych, abychom k nim svolali mimořádné zasedání," zahájil debatu bývalý primátor a současný radní za KDU-ČSL Miroslav Tetter.

Už dříve naznačil, že ho primátorovy argumenty k odvolání Řeřábka nepřesvědčily, a žádá dodatečné vysvětlení. "Měl by zvážit setrvání ve své funkci," řekl před dvěma týdny na adresu Thomy Tetter.

Rozkol mezi občanskými demokraty na budějovické radnici včera potvrdilo i vystoupení Thomova spolustraníkaBřetislava Kábele.

"Na zasedání našeho klubu před dvěma týdny se z 21 přítomných zastupitelů ODS vyslovilo pro mimořádné zastupitelstvo čtrnáct. Vyzývali jsme primátora, aby tak učinil co nejdříve, samozřejmě s ohledem na volby, to se ale nestalo," uvedl Kábele.

Pro svolání mimořádného zastupitelstva jsou zapotřebí podpisy minimálně třetiny jeho členů. Ty primátor dostal na stůl ještě včera dopoledne.

Přesný termín zatím neurčil.

"Musím to udělat do tří týdnů. Celá věc mi přijde absurdní s ohledem na to, že další řádné zastupitelstvo je plánováno už 24. června," konstatoval Thoma.

Závěry zjištění kontrolní výbor dosud oficiálně nezveřejnil. "Zpráva bude rozpracována a znovu projednána," sdělila předsedkyně kontrolního výboru Eva Hajerová (ČSSD).

Podle některých informací z kuloárů se ale jeho členové domnívají, že v tomto bodě bylo odvolání tajemníka zřejmě neoprávněné. Chyb ve vyplácení odměn se totiž dopustili Thomovi i Řeřábkovi podřízení.

"Celá věc mě zaráží, protože kontrolní výbor nikdy nebyl pověřen k tomu, aby důvody, které mě vedly k odvolání předchozího tajemníka, zkoumal. Měl se pouze seznámit se zprávou kontrolního odboru. Má-li někdo z členů ambici vynášet nějaké rozsudky, tak nevím, proč tak činí," řekl k celé záležitosti Thoma.

Kauzu pak označil za nešťastnou. Na její hlubší politický podtext poukázala i zastupitelka Yvona Závorová z klubu Zelení a otevřená společnost.

"Myslím, že v tomto případě by se měli mimořádného zastupitelstva zúčastnit i hybatelé jihočeské ODS jako Pavel Dlouhý," podotkla.

 

***

 

FAKTA Vývoj kauzy Thoma vs. Řeřábek 28. dubna Primátor Thoma oznamuje, že odvolal tajemníka magistrátu Řeřábka. Jedním z důvodů bylo, že Řeřábek nevyvodil žádné postihy z chybného vyplácení odměn zastupitelům. 29. dubna Zastupitelstvo pověřuje kontrolní výbor, aby prověřil, zda odměny byly opravdu vypláceny v rozporu s platnými předpisy. 12. května Tři zastupitelé a tři členové kontrolního výboru zjišťují zákulisí výplaty odměn u šéfky odboru kontroly magistrátu. Dojdou k závěru, že tajemník zřejmě nepochybil. 14. května Thoma klubu zastupitelů ODS vysvětluje důvody, které ho k odvolání tajemníka vedly. 14 zastupitelů ho vybízí ke svolání mimořádného zastupitelstva. Pod žádostí ale musí být 15 podpisů. 27. května Primátor žádost dostává už s potřebným množstvím podpisů.

 

"Primátor Juraj Thoma by měl zvážit setrvání ve své funkci." Miroslav Tetter radní za KDU-ČSL

 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy