MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

V budějovické ODS to vře. Padne primátor?

JIHOČESKÝ (JIŽNÍ ČECHY)

V budějovické ODS to vře. Padne primátor?

velikost textu:
13. května 2010 0:00

Skončí primátor Juraj Thoma kvůli tomu, že odvolal tajemníka Zdeňka Řeřábka? Šest budějovických zastupitelů údajně zjistilo, že jeho nedávný krok byl neopodstatněný. Dnes se kvůli tomu mimořádně schází klub zastupitelů ODS.

ČESKÉ BUDĚJOVICE Začala válka mezi členy budějovické ODS, která může skončit odvoláním primátora Juraje Thomy?

Nasvědčuje tomu včerejší návštěva šesti zastupitelů u vedoucí odboru kontroly magistrátu města Antonie Tiché. Chtěli získat více informací k podkladům pro nedávné odvolání tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka.

Primátor Thoma (ODS) se o této schůzce dozvěděl až od novinářů. „Překvapuje mne, že se najde někdo, kdo zorganizuje jakousi iniciativu, která má prozkoumat moje rozhodnutí v pracovněprávních vztazích. Divím se, že členové zastupitelstva nepožádali o vysvětlení rovnou mě,“ soudí Thoma.

Šéf jihočeské ODS a předseda budějovického klubu zastupitelů ODS Martin Kuba zcela popírá, že by šlo o nějaký útok na primátora Thomu. „To naprosto vylučuji. Na druhé straně chápu, že někteří zastupitelé chtěli mít jasno ve sporných otázkách. Je jen dobře, že se o takovou věc zajímá i opozice,“ konstatoval Kuba.

Iniciátorem včerejšího dopoledního jednání byl podle zastupitele Oskara Marka (KSČM) šéf oblastní ODS a zastupitel Břetislav Kábele. Marek k tomu dodává: „My jsme dostali na posledním zastupitelstvu úkol prověřit chybný způsob vyplácení odměn, což bylo rovněž tajemníkovi vytýkáno a uvedeno jako jeden z důvodů jeho odvolání. Jenže vedoucí odboru kontroly nám řekla, že má od primátora zakázáno podávat nám jakékoliv informace,“ vysvětluje Marek důvod, proč se včera na jednání sešli tři členové kontrolního výboru a tři další zastupitelé. Podle informací MF DNES to byli Břetislav Kábele a Petr Maroš z ODS, Miroslav Tetter (KDU-ČSL), Oskar Marek (KSČM) a Blanka Procházková a Eva Hajerová z ČSSD.

Procházková uvedla, že zjištění z včerejší schůzky ji velmi překvapilo. „Museli jsme po předložení podkladů nakonec konstatovat, že k pochybení ze strany tajemníka nedošlo,“ poznamenala. Stejný názor měl po jednání i zastupitel Marek. Údajně se kvůli tomu chystá i schůzka předsedů všech klubů.

» Pokračování na str. B2

V budějovické ODS to vře. Padne primátor Thoma?

» Pokračování ze str. B1

Podle zápisů je doloženo, že chybně hodinové sazby k odměnám zastupitelů přiřazovala vedoucí kanceláře primátora Dana Matějková. Pokyn k vyplacení pak podepsal sám primátor. „Nikde není uvedeno jméno tajemníka Řeřábka,“ tvrdí Maroš.

Primátor Thoma je ale přesvědčen, že takto podávané informace jsou vytržené ze souvislostí. „Já jsem ale vytknul tajemníkovi Řeřábkovi, že když toto pochybení kontrola zjistila vloni v září, měl on okamžitě učinit kroky k nápravě. U něj v kanceláři ten jím podepsaný zápis o kontrole ležel až do 26. března letošního roku. A nic se nestalo,“ vysvětlil jeden z dvaceti důvodů tajemníkova odvolání.

Thoma přiznává, že počítal s tím, že se objeví skupina zastupitelů, kteří nebudou spokojeni s jeho personálním rozhodnutím. „Tušil jsem, že se pokusí jej všemožně dramatizovat a využít i k jinému účelu než k řešení pracovněprávních problémů mezi primátorem města a tajemníkem,“ dodal.

Dnes bude Thoma své krokymuset obhájit před klubem zastupitelů ODS. Jeho mimořádné svolání potvrdil Martin Kuba. „Pokud se prokáže, že důvody k odvolání tajemníka nebyly dostatečně podloženy, měl by z toho primátor vyvodit osobní zodpovědnost. I proto je důležité, aby své rozhodnutí obhájil a celá věc nemohla být zpolitizována,“ připomíná Kuba.

***

NAPIŠTE NÁM Spor na radnici Co si myslíte o současné situaci na českobudějovické radnici? Pište na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy