MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

A znovu: Všichni proti Thomovi

Novinky.cz a Idnes.cz přinesly články o bezradném primátorovi Thomovi. Rada města předevčírem jednala o případném připojení se poškozeného k trestnímu řízení. Nevím, která "dobrá duše" přišla do rady města s touto žádostí, ale už od voleb je jasné, že politická situace Statutárního města České Budějovice je patová a primátor Thoma se bohužel ukázal jako ne příliš statečný válečník. Do rady města si sedl s radní Hajerovou, která v minulém volebním období navrhla zastupitelstvu města primátorovo odvolání a ještě souhlasil s tím, že radní Hajerová dostala nově vytvořené pracovní místo šéfové územních komisí. Zdeňka Řeřábka, který byl hlavním důvodem pro primátorovo odvolání a stále je výkonnou rukou kmotra z Hluboké ve státní správě magistrátu města České Budějovice, si nechal jako svého přímého podřízeného. Podle mého názoru muselo po volbách dojít k jakési vzájemné mezistranické dohodě ohledně nehledání viníků způsobení škod na majetku městské teplárny Mezi OPB, ČSSD a TOP 09. Primátor Thoma byl v minulosti předsedou dozorčí rady, kolegové z ČSSD a ODS zatím teplárnu úspěšně - a promiňte mi to slovo, ale jiné nemám - dojili. TOP 09 je vázána koaliční dohodou a současnými pozicemi v teplárně, kde si takový dnešní politik přijde na cca. Kč 250 000,- měsíčně.

Českobudějovický primátor Juraj Thoma je obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA (Zdroj: http://budejovice.idnes.cz/primator-juraj-thoma-v-kauze-bit-servis-fc8-/budejovice-zpravy.aspx?c=A131121_085622_budejovice-zpravy_khr)

Nyní máme pomalu před volbami a jsem si jistý, že primátor Thoma stále leží v žaludku jak kmotrovi z Hluboké, tak tajemníkovi magistrátu Řeřábkovi. Samozřejmě, že celá politická špička města jezdí nadále na "konzultace na Hlubokou", zrovna tak, jako vedení jihočeské policie. Kdo chce psa bít, hůl si najde, takže primátor podle dnešních medií takřka okradl měst o dvanáct milionů korun a město po něm bude peníze vymáhat soudně. To je samozřejmě naprosto zkreslená situace. Jihočeská policie je jednoznačně pod politickým tlakem, to se nám potvrdilo kupříkladu v kauze ulámaných stěračů, kde policisté podali trestní oznámení na svého šéfa, policejního ředitele Heřmana. Policie obvinila primátora a teď se čeká na vyjádření státního zastupitelství. To, že někdo do rady města přinesl žádost o projednání připojení se k případnému nároku poškozeného, vnímám jako ne příliš přátelský počin. Někdo si dává práci s tím, aby se na primátora mohla hodit špína už a možná alespoň na tiskové konferenci po radě města.

 

Zdravý selský rozum nám řekne, že pokud někdo nese vinu, pak je to rada města, která odsouhlasila podpis nevýhodné smlouvy s opcí prodloužit smlouvu za předem dohodnutých podmínek. Thoma pak učinil pouze to, co rada města odsouhlasila. Netvrdím, že Thoma není vinný, tvrdím, že vinna je celá tehdejší rada města, resp. všichni radní, kteří odsouhlasili uzavření pro město nevýhodné obchodní smlouvy. V dnešní spravedlnosti je ale možné, že nakonec zvítězí úplně jiné priority, než zdravý selský rozum. Mě primátor Thoma obrovsky lidsky zklamal v kauze naší pizzerie a po některých jeho krocích či "nekrocích" nemám důvod mu věřit cokoliv, ale kauzu Bit Servis vnímám jako hon na čarodějnice. Ladislav Vrabel