MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

NEUVĚŘITELNÁ SKROMNOST HOPB: "Stát by měl zveřejňovat smlouvy po vzoru Budějovic."

"Stát by měl zveřejňovat smlouvy po vzoru Budějovic." Těmito více než troufalými slovy začíná poslední článek na webu politické strany Občané pro Budějovice. Strany, která slibovala odstranit vliv kmotra z budějovické radnice, transparentní radnici, radnici pro občany, atd.. Tato strana ovšem na radnici naopak zavedla situaci patovou, s naprosto nejasným a velmi slabým vedením města, jež působí dojmem strachu z pána z Hluboké a vyhýbání se jakýmkoliv pravděpodobně nepopulárním či politicky nebezpečným krokům. Primátor Thoma si je dobře vědom, že jeho spolupráci s tajemníkem magistrátu Zdeňkem Řeřábkem občané nevnímají jako krok k plnění předvolebních slibů a tak se - mimojiné - v nové politické kampani dočítáme, jak úžasně je českobudějovická radnice transparentní díky zveřejňování /dle zákona veřejně dostupných/ smluv. Skutečnost je taková, že v současném volebním období na radnici panuje naprosté informační embargo, a to i na informace, jež je město povinno poskytovat. Takových příkladů, kde město postupuje v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím, mohu doložit několik. Ladislav Vrabel

 

Zdroj: http://www.obcaneprobudejovice.cz/zpravy/stat-by-mel-zverejnovat-smlouvy-po-vzoru-budejovic/

Jedním z prvních zákonů, kterým se bude zabývat nová poslanecká sněmovna, bude návrh na zřízení veřejného Registru smluv.

„Jedná se o jednoduchý zákon o jedenácti paragrafech, který by všem organizacím hospodařícím s veřejnými penězi uložil povinnost zveřejňovat smlouvy a případně také objednávky a faktury na internetu. Každý občan by tak měl možnost kdykoliv zkontrolovat hospodaření své obce, města, kraje, ale i státu,“ popisuje legislativní návrh jihočeský poslanec František Vácha, který je současně českobudějovickým zastupitelem.

Právě České Budějovice byly v roce 2011 prvním statutárním městem, které veřejný registr smluv zavedlo. Budějovické zkušenosti se zveřejňováním smluv jsou mimochodem zmíněny i v důvodové zprávě k návrhu zákona, který připravil poslanec a starosta Semil Jan Farský.

 

„Byl to jeden z prvních předvolebních slibů občanům, který se současnému vedení radnice podařilo splnit. A přestože se o naší snaze zprůhlednit hospodaření města vyjadřují někteří opoziční zastupitelé pohrdavě, jsem přesvědčen, že jsme se vydali jedinou možnou cestou. To konec konců dokládá i náš nedávný úspěch v soutěži hodnotící otevřenost českých radnic,“ dodává českobudějovický primátor Juraj Thoma.

 

„Doufám, že se nám podaří zákon rychle schválit. Už proto, že to není ani pravicový, ani levicový, ale prostě potřebný návrh,“ říká Jan Farský, který se o přijetí normy aktivně zasazoval už v minulém volebním období. Kvůli rozpuštění sněmovny ho však poslanci nestačili projednat ve třech čteních.

 

15.11.2013 15:08:57

 

Občané pro Budějovice

 

Tagy: hospodaření, internet, průhlednost, Thoma, Vácha