MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

"To je švarcsystém jako vyšitej", hřímal Kuba na Šestáka

"To je švarcsystém jako vyšitej!" Kříčel ministr průmyslu Martin Kuba na radního Šestáka včera kolem jedenácté dopolední v jednacím sále zastupitelstva města České Budějovice. Zastupitelé právě projednávali způsob "zaměstnávání" dvou dramaturgů KD Slávie. Ti jsou zaměstnáni Jihočeským divadlem na pozici dramaturg, ovšem místo pracovní smlouvy a klasického zaměstnaneckého poměru pro divadlo pracují ve vztahu upraveném Příkazní smlouvou a divadlo za ně neodvádí sociální a zdravotní pojištění. Dramaturgové přitom divadlu vykazují svou dovolenou či nemoc.

 

Debatu a termín "švarcsystém" v tomto případě jako první použil zastupitel Nadberežný (KSČM), předseda kontrolního výboru ZM, ale velmi obezřetně. Řekl, že mu tento způsob připadá, že by mohl mít znaky tzv. švarcsystému. Ministr Kuba (ODS) se do debaty výrazně ostřeji a řekl, že toto nenese prvky možného švarcsystému, jak řekl kolega Nadberežný, ale že jde o švarcsystém jako vyšitý. Náměstkyně Popelová (HOPB) celkem kamarádky podotkla, že ona sice řídí kulturu ve městě, ale tuhle otázku si zodpoví kolega Šesták (HOPB), který, jakožto ředitel Jihočeského divadla, s dramaturgy uzavřel tyto příkazní smlouvy.

Radní Šesták argumentoval chvíli tím, že se zmínění dramaturgové zasloužili o rozvoj kultury v KD Slávii, chvíli tím, že tito dramaturgové zajistili KD Slávii pronájmy, na kterých bude KD Slávie vydělávat řadu let. Situace popisovaná radním Šestákem se ovšem přestávala zdát tak světlá v barvách finančního vyúčtování úspěchů KD Slávie za poslední období. Dva dramaturgové dostali vyplaceno jako svou odměnu takřka vše, co Slávie vybrala na nájmech. Radní Šesták opět bravurně odrazil úder s tím, že zadáním nebylo vydělat peníze, nýbrž oživit KD Slávie a zjistit, jaký účel by měl kulturní dům vlastně splňovat.

Celá situace se ještě mnohem více zamotala, když zastupitelé začali zjišťovat, že dramaturgy vlastně platí Správa domů s.r.o., skrze Jihočeské divadlo. Koncept způsobu zaměstnání dramaturgů Slávie se tak stal ještě nejasnějším. Ministr Kuba obvinil radního Šestáka z toho, že divadlo, a tím samozřejmě i město, vystavuje možnosti jisté pokuty, pokud přijde do Slavie přijde nějaký úřad na kontrolu zaměstnanosti. Radní Šesták argumentoval tím, že v divadelnictví je najímání umělců na příkazní smlouvu běžnou praxí, Martin Kuba se argumentu vysmál. Dramaturgové, kteří se starají o pronájmy nemovitosti nejsou žádní umělci. Radní Šesták se opět bránil a tentokrát zahrál na strunu peněz: "Město tímto způsobem ušetří miliony korun." Přiznám se, že po tomto argumentu zaskřípaly zuby i mě. Martin Kuba ohlásil zastupitelstvu, že město dává podnikatelům skvělý příklad, jak zaměstnávat lidi načerno. Argumentovat pak mohou tím, že firma ušetří spoustu peněz.

Následovala debata o tom, že tito dramaturgové pronajímají sál nejen třetím osobám, ale také sami sobě, a to na komerční akce. Radní Šesták se dramaturgů zastával. Přeci nejde o žádné komerční akce. To, že by si pánové vydělávali na akcích, jež si sami pořádali za zvýhodněné nájemné Šesták odmítal.

Nevím jaké akce tito dva dramaturgové zorganizovali pod svým finančním vedením, ale radní Šesták mimo jiné zmínil koncert Čoko Voko. Tuto kapelu znám. Koncert tohoto stylu je klasický komerční koncert. Předpokládám však, že Čoko Voko ve Slávii pořádal někdo úplně jiný, a to provozovatelé kavárny.


Předpokládám, že touto problematikou se zastupitelstvo města bude zabývat na další schůzi, k práci načerno Vám však ještě něco povím.
O polední pauze jsem měl schůzku z úřednicí inspekce práce. Paní úřednice byla v naší pizzerii na kontrole. Po ukončení kontroly, jež proběhla s výsledkem "bez závad" mi řekla, že nedávno dali jedné provozovatelce restaurace pokutu Kč 250 000,- za to, že tchyně, jež majitelce restaurace pomáhala neměla na provozovně pracovní smlouvu. Paní úřednice mi řekla, že je úřední povinností uložit podnikateli pokutu, pokud na provozovně objeví při práci osobu, jež nemá platnou pracovní smlouvu s sebou na provozovně. Nejnižší hranice je právě Kč 250 000,-.

 

Ladislav Vrabel