MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Babiš promluvil k nespokojeným občanům v Metropolu

Vážení přátelé, v úterý navštívil České Budějovice Andrej Babiš. Z jeho výzvy k nespokojeným občanům by nyní mělo vzniknout politické hnutí, které je formováno ambicemi ovládnout českou politickou scénu a proměnit život české společnosti. Pan Babiš věnoval českobudějovickým nespokojeným občanům (na setkání byli pozváni sympatizanti ANO 2011, veřejnost o této akci prakticky neměla informace) čas zhruba třech hodin. V první části představil důvody, jež jeho osobu vedly k rozhodnutí věnovat se politické situaci v zemi, v druhé části odpovídal na otázky z publika, resp. diskutoval se sympatizanty výzvy ANO 2011. Pan Babiš nám řekl, že do politiky v podstatě vstoupil když zjistil, že se v této zemi nedá podnikat. Když přirovnal Českou republiku k akciové společnosti, jasně poukázal na chyby jejího vedení a na poměrně jednoduchou nápravu

 

- manažery, kteří firmu řídí špatně, přivádějí ji do stále hlubšího zadlužení a ještě při tom kradou, vyhodit a do vedení firmy nasadit manažery nové, schopné odborníky, vizionáře s jasnou investiční koncepcí. Jak by měla vypadat Česká republiky po uchopení moci politickým hnutím ANO 2011 pan Babiš komentoval dlouhým výčtem praktických změn na všech úrovních společnosti. V diskuzi pan Babiš narazil na několik předních politiků ČR, značně vychválil Miloše Zemana, ovšem nezapomněl podotknout, že Zeman by byl skvělým politikem, nebýt napojení na Šloufa, kterýžto peníze sháněl všelijakými možnostmi. Kdyby měl být Zeman prezidentem, to by ovšem pro ČR byla katastrofa. Pan Babiš připomněl několik známých korupčních kauz, ale také nám řekl o některých, které pro mne byly novinkami.

Z publika se ozývalo několik hlasů. Dva starostové, kteří diskutovali dlouhými monology, ale vcelku věcně, dva důchodci, přičemž z jednoho z nich byla slyšet dlouholetá zkušenost, dvě ambiciozní ženy ve středním věku, přičemž té, která seděla vedle mě pan Babiš mezi řečí nabídl, aby byla jeho tiskovou mluvčí (jde o mou kolegyni, kterou brzy poznáte, myslím si, že do týmu pana Babiše by se hodila), jeden ambiciózní bývalý hokejista, který přišel s krásnou slečnou a jako asi jediný místo diskuze hovořil o sobě., s tím, že chce pracovat pro nové politické hnutí ANO 2011 a dokonce už je dohodnutý s manažerem pro Budějovice. Diskuze se účastnilo i několik dalších lidí. Někteří jen tak vykřikovali, že vláda už stejně brzy padne, jiní hřímali, že musíme jít do boje a trochu se radikalizovat, jeden pán podotkl, že mu připadá lepší se nejprve řádně připravit. Pan Babiš se totiž rozhodl, že nebude stavět kandidátku do krajských voleb. Kandidáty chce mít prověřené a nechce nic uspěchat, i když připustil, že pokud by se země dostala do víru nějakých rychlých a radikálních politických změn, asi by se hnutí mělo snažit nějak se stavem věcí poprat.

Pan Babiš řekl, že nestojí o to být poslancem nebo senátorem, a tak trochu jsem mezi slovy cítil, že má ambici stát se premiérem, možná prezidentem.

Pan Babiš také řekl, že koalici udělá pouze s takovým partnerem, který se shodne s ANO 2011 na programovém prohlášení, že ústupky dělat nebude. ANO 2011 raději půjde do opozice a počká. ANO 2011 musí být kompletní změnou systému.

V hledišti se také objevily otázky, jak nám pan Babiš může pomoci s jihočeským kmotrem Dlouhým. Lidé si stěžovali, že ať zvolí kohokoliv, stejně jsou všechny strany silně ovlivňovány z Hluboké. To potvrzovali i akce se účastnící starostové. Pan Babiš dělal jakousi skrytou reklamu na Jihočechy 2012, ale toto politické uskupení bylo asi po čtvrtém doporučení panem Babišem takřka jednohlasně odmítnuto jako "odpadlíci z ODS". Pan Babiš řekl, že se s panem Dlouhým osobně nezná, ale toto téma nijak dále neřešil, přestože šlo o téma, jež publikem silně hýbalo. Otázka krajských voleb tak zůstala nedořešená, protože z diskuze bylo patrné, že ODS, ČSSD, TOP 09 i VV jsou jak panem Babišem, tak lidmi v publiku považovány za strany korupční, někdy i zločinecké a rozhodně nevolitelné a malé místní sdružení jsou složena z lidí, které nikdo nezná, nebo z odpadlíků modré ODS.

Na závěr se pan Babiš zeptal svých takřka kolegů, co si myslí o panu Pouzarovi, resp. o jeho plánu stavět zimní stadion. Pan Pouzar pana Babiše požádal o sponzorství. V této chvíli se publikum rozdělilo. Někteří souhlasně přikyvovali a pana Pouzara vyzdvihovali, jak to chce dělat dobře, levně a pro všechny, někteří poukazovali na pochybné pronájmy pozemku a problémy s dotacemi.

Po této otázce byla diskuze ukončena jihočeskou manažerkou. Po poděkování a potlesku se lidé postupně rozcházeli. Někteří se vzájemně seznamovali, asi tak, jako když vzniká nová strana a někteří chtějí rychle "nasednout", někteří se seznamovali ze zájmu pro věc.

A můj dojem z večera? Lidé setkání se účastnící měli většinou celkem zajímavé diskuzní příspěvky a hvězda večera oslnila. Skoro bych až zapomněl podotknout, že pan Babiš na pódiu neseděl sám, leč s třemi blízkými spolupracovníky. Veskrze šlo ale právě o setkání s panem Babišem. Pan Babiš se jeví jako pravdomluvný člověk. Řekl bych, že na co sáhne, to se mu bude dařit a mám pocit, že svou práci dělá dobře. Na otázku svého podnikání řekl: "Chcete vědět, jak podnikám? V pekárně Pekast máme tři sta zaměstnanců. Běžte se zeptat jich."  S citem pro slova si ovšem hlavu příliš nedělá, čeština a slovenština se mu trochu motají dohromady, ale na druhou stranu při použití tvrdých příměrů jako "Bárta je zločinec" nehne brvou, ani nezmění tón hlasu. Z řeči je slyšet, že jde o velmi sebevědomého a vyrovnaného člověka, nikoliv však zaslepeného svou pýchou. Pýchu zakrývá celkem obratně, ujede mu jen zřídkakdy, většinou si lze nevšimnout. Když někdo hovoří  "z cesty", spíše jde o dům dál, než by se hádal. Z pana Babišem mám pocit dobrý, po dlouhé době se na politické scéně objevil někdo, kdo mě zaujal. Z pana Babiše mě zaujal především jeho jasný mozek.

 

Ladislav Vrabel