MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Proč jsem dala výpověď? Dopis Petry Mašínové zastupitelům

Vážení zastupitelé, jmenuji se Petra Mašínová a na odboru kultury mám na starosti dotační program.  Jak jsem Vás v minulých dnech informovala podala jsem na magistrátu města ke dni 29.2. 2012 výpověď. Výpověď jsem podala bez udání důvodu.

Mému rozhodnutí však předcházely okolnosti, kdy jsem ve vyúčtování projektu Jihočeského divadla Bash Theatre Co (pracovně také Bash Sreet Co.), za které byla zodpovědná předsedkyně kulturní komise MgA. Barbora Lišková, zjistila vědomé předložení nepravdivých dokladů. Jednalo se o to, že si u technických pracovníků nárokovala do projektu částky, které v žádném případě nemohly odpovídat skutečnosti. U těchto pracovníků si u představení, které trvalo 1 hodinu v pátek a 1 hodinu v sobotu, nárokovala pro pana Krejzu plat za celý měsíc, v případě pana Jiráka 58,5% platu a v případě pana Hrona 60%. (podrobnosti viz příloha).

Na toto byla MgA. Lišková upozorněna a vyúčtování jí bylo vráceno s tím, aby částky ponížila. Také byla požádána o vysvětlení. Její vysvětlení, že náklady do projektu započítala právě v této výši, protože jí to připadalo jednodušší a nechtělo se jí to rozepisovat na jednotlivé osoby, bylo zcela v rozporu s podmínkami vyúčtování, jelikož povinností každého příjemce dotace je předložit skutečné náklady.

Nikdy za dobu 5 let (kdy byl zaveden jednotný systém dotačního programu) jsem se s takovým přístupem a takto vypracovaným vyúčtováním nesetkala. Interpretace MgA. Barbory Liškové, že jde jen o nedbalé vyúčtování je dle mého názoru nepřípustná, a to i s ohledem na její funkci předsedkyně kulturní komise.

Vyúčtování tohoto projektu bylo z podnětu p. Turka velice podrobně řešeno na kulturní komisi dne 13.2. 2012, které se účastnil také primátor Mgr. Juraj Thoma. Ten se však nepozastavil nad zjištěním, že byly vědomě a v rozporu se skutečností nadhodnoceny náklady projektu (pozn. pokud nejsou doloženy všechny náklady projektu, tak jak jsou uvedeny ve smlouvě o dotaci, resp. dodatku ke smlouvě, tak žadatel část dotace vrací), ale zajímal se o to, jestli takto komise řeší každé vyúčtování.  Až na pana Turka a paní Mráčkovou se do diskuse nikdo nevložil, a to včetně vedoucí odboru Ivy Sedlákové, která mě před přítomnými v této věci nepodpořila. Tento přístup mě naprosto konsternoval.

Další události, které předcházely mému rozhodnutí ukončit pracovní poměr, jen dokreslují neochotu řešit vyúčtování projektu Bash Street Co. transparentně. Záměrně byl krácen zápis z jednání kulturní komise ze dne 13.2. 2012. Návrh zápisu z kulturní komise (pozn. zapsala Mgr. Klímová, vedoucí odboru Bc. Sedláková a doplnila Mašínová) poslala vedoucí I. Sedlákovou dne 17.2. 2012 předsedkyni MgA. Liškové ke korekturám (pozn. oba zápisy kulturní komise s vyznačenými vypuštěnými pasážemi viz příloha). Ta jej ovšem vrátila zpět zkrácený. Krácena byla mimo jiné pasáž týkající velice důležitých skutečností ohledně vyúčtování zmíněného projektu. Celá věc je nejen zkreslena, ale mě jsou do úst vložena slova, která jsem při rekapitulaci tohoto vyúčtování nikdy neuvedla!!!  V této zkrácené podobě byl dnes 2.3.2012 zápis kulturní komise zveřejněn na webu města, jelikož na této krácené podobě zarytě trvala předsedkyně komise.

Ještě před zveřejněním takto upraveného zápisu na webu města jsem se e-mailem dne 21.2. 2012 (v okamžiku, kdy už jsem podala výpověď) obrátila na členy kulturní komise s požadavkem, aby mě podpořili.  Požádala jsem členy komise, aby vyjádřili svůj názor na takto záměrně krácený zápis.

Paní Sedlákové a také B. Liškové se ozval paní Mráčková a pan Turek s požadavkem, aby zápis byl zveřejněn v původním znění. Paní Šporclová se paní vedoucí vyjádřila v tom smyslu, že je spíše ztotožňuje s původním zápisem (pozn. nekráceným).  Mně se ozval pan Pána s tím, že má být zápis kulturní komise úplný a pan Beránek, že mám jeho podporu. Stanovisko vedoucí Sedlákové je, aby se zápis nekrátil a byl zveřejněn na internetu pro veřejnost také v původní podobě. Přesto byla zveřejněna zkrácená verze.

Představa MgA. Liškové ohledně vyúčtování je dokonce taková, že ode mne dne 14.2. 2012 chtěla připravit konečnou verzi vyúčtování s tím, že doplní co je potřebné!!! Požádána o doplnění byla prý pí náměstkyní Popelovou, p. primátorem, p. ředitelem Šestákem. Odmítla jsem jí s tím, že v této chvíli není prostor vyúčtování doplňovat. Byla předložena dvě vyúčtování. Obě s nepravdivými údaji. Ani v jednom doloženém vyúčtování neodpovídají uplatněné náklady (v položce ostatní osobní náklady) reálným skutečnostem.

Po důkladném zvážení jsem včera (dne 1.3. 2012)  písemně informovala tajemníka magistrátu o skutečnosti, že vzhledem k neúnosné situaci, která předcházela mému rozhodnutí ukončit pracovní poměr odmítám nést jakoukoli zodpovědnost za závěry vyúčtování dotačního programu 2011 v případě tří neuzavřených projektů: Jedná se o projekty Bash Theatre Co. (1/OP5/V), Jazzové dny 2011 (5/OP3/V1/2011), Bohemia Jazz Fest 2011 (2/OP5/2011). V týdnu od 5.3. do 9.3. 2012 je proto předám předávacím protokolem vedoucí odboru kultury Bc. Ivě Sedlákové k dokončení.

Okolnosti, kterých jsem byla za poslední měsíc účastna mě vedly k rozhodnutí dál pro magistrát města  nepracovat. Netušila jsem, že jednou budu odcházet proto, že jsem dodržovala pravidla a směrnice, která si politici, zastupující nás občany, schválili.

Jen zopakuji, co jsem vám již psala.  Svou práci jsem vždy dělala řádně a svědomitě a se snahou ohlídat veřejné finance poskytnuté v dotačním programu na podpory kultury.  Nechci, aby po mém odchodu docházelo k záměrnému překrucování skutečností.

 

Děkuji za Vaši pozornost.

 

Mgr. Petra Mašínová

Odbor kultury

Magistrát města Č. Budějovice

Náměstí Přemysla Otakara II. 1,2

370 92 České Budějovice

 

tel. 386 801 409