MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Nekompetentní strážníci městské policie při nasazování botiček

Vážení přátelé, také Vás někdy potrápí strážník městské policie? Ono se není co divit, když Vás obviní z přestupku, který nepácháte a ještě Vám uloží pět set korun pokuty. A teď si představte, že tuto situaci zažíváte takřka denně. Kupříkladu včera. Stojím automobilem na vyhraženém prostoru pro zásobování (vodorovná dopravní značka V 12a) a v pizzerii zadávám do systému přivezené zboží. Přicházím k automobilu, abych jej odvezl na nedaleké soukromé parkoviště a ejhle - na levém předním kole botička. Volám 156 a přijíždí emancipovaná strážnice městské policie.

 

 

Upozorňuji ji, že si průběh jednání nahrávám na telefon. Ona nesouhlasí, já jí odpovídám, že jsem se neptal na souhlas, že jí nahrávání oznamuji. Je veřejným činitelem a zákon na ochranu osobnosti se na ni při výkonu služby nevztahuje. Strážnici se to vůbec nelíbí. Když si pořizuji obrázek, říká, že není historická památka. To jí nevyvracím. Je spodivem, že mne upozorní na mé právo nepodávat vysvětlení, nicméně v další chvíli vše napraví a ukáže se ve světle klasického nekompetentního strážníka městské policie Českých Budějovic. Dozvídám se, že jsem spáchal minimálně tři přestupky. Ptám se, jaké přestupky, že jsem to měl spáchat: Strážník v ženském těle odpovídá: "Za prvé parkujete na vyhraženém parkovišti pro rezidentní a abonentní karty. Za druhé stojíte v zóně, kde je zákaz stání mimo dobu určenou pro zásobování. Určitě jste si všiml, když jste vjížděl do centra města cedule. Jsou na všech příjezdech do města. Za třetí stojíte na zákazu stání. To jsou ty žluté čáry na silnici." "V tom případě", odpovídám, "se k věci dále odmítám vyjádřit. Sundejte mi prosím technický prostředek, chci s automobilem odjet." Následovalo předvádění policejních ramen a budování respektu občana k veřejnému činiteli - veřejným činitelem, samozřejmě. Pokuta Kč 500,-, kterou jsem odmítl zaplatit a oznámení o přestupku na magistrát města, ke kterému jsem se odmítl vyjádřit. Následně jsem se podíval do sbírky zákonů.

Vezmu tvrzení strážnice MP popořadě, přídám i další opory, které by Vám někdy mohly pomoci:

1/ První přestupek, jež jsem měl spáchat - parkování na vyhraženém parkovišti pro držitele rezidentních a abonentních karet. Strážníci také často užívají argument "svislá značka je nadřazená vodorovné značce". Realita je taková, že stojím na značce Zásobování, která je uprostřed pruhu vyhraženého pro držitele rezidentních a abonentích karet. Pruh pro držitele rezidentních a abonentních karet je označen značkou podle § 12, písmene m)vyhlášky ministerstva dopravy a spojů č. 30/2001 Sb. jako "Vyhrazené parkoviště" (č. IP 12). Případ značky, na které stojím je podle stejné vyhlášky, § 22, odst. 2, písmene a) "Žlutá klikatá čára" (č. V 12a), která vyznačuje plochu, kde je zakázáno stání; při vyznačení plochy pro účely zásobování může být značka  č. V 12a doplněna nápisy "ZAS". Z této interpretace vyplývá, že stojím na ploše vyznačené pro účely zásobování. Podle stejného písmene této vyhlášky značka č. V 12apřerušuje platnost svislé dopravní značky č. IP 12. Tvrzení strážníků, že je svislá značka nadřazená vodorovné, je tedy mimo realitu zákona. Stejně jako tvrzení strážnice, že jsem spáchal přestupek tím, že stojím na vyhraženém parkovišti pro držitele rezidentních a abonetních karet.

 

2/ Druhý přestupek, jež jsem měl spáchat - stojím v zóně, kde platí zákaz stání mimo dobu určenou pro zásobování. Argument je nesmyslem už proto, že pak by automobily nemohly parkovat ani na místech vyhražených pro parkování za peníze, ani na místech "rezervé" ani na místech určených jako plocha vyhražená pro zásobování. V zákoně najdeme pro mé tvrzení oporu v § 22, odst. 2, písmene a) vyhlášky ministerstva dopravy a spojů č. 30/2001 Sb., kde se říká, že značka č. V 12a přerušuje platnost značky "Zóna s dopravním omezením" (č. IP 25a).
 
3/ Třetí přestupek, tedy stání na zákazu stání už snad ani nemusím objasňovat. Ale pro pořádek. Ony žluté čáry na silnici jsou ve skutečnosti vodorovnou dopravní značkou č. V 12a. Tato klikatá čára v kombinaci nápisů "ZAS" byla na silnici namalována magistrátem města před pěti lety na mou žádost. Značka vyznačuje plochu pro účely zásobování - opět § 22, odst. 2, písmene a) vyhlášky ministerstva dopravy a spojů č. 30/2001 Sb.. Tedy, stojím na ploše vyhražené pro zásobování. Přivezl jsem zboží do provozovny restaurace, zboží uvnitř předávám, tudíž provádím zásobování.
 
A kdy je oprávněn strážník městské policie nasadit botičku? Zákon říká toto:
 
§ 17a, zákon České národní rady č. 553/1991 Sb., o obecní policii
 
(1)     Strážník je oprávněn použít technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla,
 
a)         které bylo ponecháno na místě, kde je zakázáno stání nebo zastavení vozidla,
 
b)         které stojí na místě, do kterého je vjezd zakázán místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích,
 
c)         které stojí na chodníku, kde to není povoleno, nebo
 
d)         je-li vozidlem proveden neoprávněný zábor veřejného prostranství a jeho řidič není na místě přítomen.
 
V mém případě je sporné, zda vůbec strážník byl oprávněn botičku nasadit. Strážníci můj automobil znají z každodenního řešení stání na značce ZÁSOBOVÁNÍ před pizzerií, takže vědí, že provádím zásobování. Kdyby automobil neznali, mohli by technický prostředek nasadit v souladu s písmenem a) výše uvedeného paragrafu.
 
Jenže někteří strážníci tvrdí, že pokud na značce ZÁSOBOVÁNÍ stjojím déle, než tři minuty, dopouštím se přestupku. Tuto informaci potvrdil jednomu strážníkovi přede mnou operační důstojník vysílačkou. A jak na tři minuty operační důstojník přišel? Asi vycházejí z novely č. 411/2005 Sb., která povoluje zastavení a stání na vyhrazeném parkovišti na dobu do 3 minut. To znamená, že na vyhraženém parkovišti může zastavit na tři minuty každý. Není to tak dávno, co jsem viděl platit dvě stě korun řidiče, který zastavil na značce "rezervé pro držitele pro rezidentních a abonentích karet" a stál méně než tři minuty. Jen někoho vyzvedl v Hladovém okně. Pokud Vás zajímá více legislativa zastavení na tři minuty, čtete zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vyhrazen%C3%A9_parkovi%C5%A1t%C4%9B.
 
Strážníci se také pokoušeli prokázat, že na místě vyhraženém pro zásobování nezásobuji, ale parkuji. Dokonce kvůli tomu vyřadili z provozu na několik hodin kameru městského bezpečnostního systému v Krajinské ulici a podle jednoho ze strážníků možná použili na několik hodin tři strážníky MP. O tomto VIP přístupu Vám napíši v brzku.
 
Ladislav Vrabel