MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Město nezveřejňuje informace, jež ukládá zveřejňovat zákon

Vážení přátelé, výši platů vedoucích odborů a vedoucích oddělení magistrátu města České Budějovice jsem se nedozvěděl. Protiprávně. Tedy kromě vedoucího oddělení vnějších vztahů pana Michala Bosáka a vedoucího oddělení rozvoje IS Ing. Václava Strouhala. Tito pánové souhlasili se zveřejněním výše jejich platu. Musím podotknout, že mě celkem překvapilo, že tito vedoucí pracovníci (minimálně jeden z nich) dostávájí za svůj HPP, tedy "fulltime job" méně peněz, než třeba takový dramaturg a šéf PR KD Slavie Martin Kolář, tvář volebního programu HOPB. Jeho třináctidenní "plat" Kč 22 000,- dle jakési příkazní smlouvy mi docela vyrazil dech. Zrovna tak podmínky jeho práce.

 

K přečtení zde: http://www.c-budejovice.cz/cz/magistrat/Documents/Archiv%20poskytnut%C3%BDch%20informac%C3%AD/2012/120227_priloha1.pdf

Možná by nebylo od věci požádat úřad Inspekce práce o prověření, zda se nejedná o práci tzv. "načerno". Někteří číšníci a pekaři Fresh Pizzerie u Žáby totiž také někdy zaskočí jinde, ale společnost Fresh CZ za své zaměstnance musí platit sociální i zdravotní pojištění. Vykonávat práci "na živnostenský list" naši kolegové nesmějí. Jsem si tím jistý, kontrola z Inspekce práce u nás probíhala minulý rok a trvala několik měsíců. Tento nerovný přístup k zaměstnancům se mi vůbec nelíbí. Nebo se snad mám domnívat, že pan damaturg opravdu do KD Slavie zavítá v některých týdnech jen jednou a my mu za jeho výkon platíme z veřejných prostředků Kč 264 000,- ročně? Pak bych se ptal, jakou kvalifikací a praxí, když ukončil poslední studia v roce 2010, tento kandidát za HOPB disponuje, aby získal takto placené místo?

Ale vraťme se zpět k vedoucím pracovníkům magistrátu města. Zde si můžete přečíst rozhodnutí doktora Homolky, právníka kanceláře primátora města České Budějovice: http://www.c-budejovice.cz/cz/magistrat/Documents/Archiv%20poskytnut%C3%BDch%20informac%C3%AD/2012/120117_rozhodnuti.pdf. Toto rozhodnutí o neposkytnutí informací je typický pro naší radnici. Naše radnice si vždy hrála na utajování informací. Smutné je, že se radnice snaží informace utajovat i za vlády Hnutí Občané pro Budějovice.

 

Tento dopis jsem pod názvem "Žádost o systémové řešení" dnes odeslal primátorovi města České Budějovice:

 

Vážený pane primátore,

3.1. 2012 jsem Vaší kanceláři podal žádost o informace dle zák. č. 106/1999 Sb. a nebylo mi odpovězeno v souladu se zákonem. Jelikož nejde o první ani o druhý případ tohoto druhu, rád bych Vás jakožto čelního představitele obecního úřadu dle odst. 1, § 109, zák. č. 128/2000 Sb., zákona o obcích požádal o systémové řešení, jež, pevně věřím, odstraní nedostatky v možnostech uplatňovat občanská práva na informovanost stanovená platnými zákony České republiky.
Zároveň Vás tímto žádám dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím o tyto informaci:
1/ Výši platu vyplacenou všem vedoucím pracovníkům magistrátu města České Budějovice v období let 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012.
- Žádám o seznam výše měsíčních platů u každého vedoucího pracovníka zvlášť.
- Žádám  o seznam výše měsíčních platů za práci přesčas u každého vedoucího pracovníka zvlášť.
2/ Žádám o veškeré další platby jež získali vedoucí pracovníci magistrátu města za výkon své funkce, včetně osobního hodnocení a příplatků, třináctých platů, apod., a to za období let 2007 - 2012.
- Žádám  o seznam výše měsíčních odměn a osobních hodnocení u každého vedoucího pracovníka zvlášť.
Podotýkám, že podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 27.5. 2011, pod čj. 5 As 57/2010 - 79 je poskytnutí těchto informací ze strany Vašeho úřadu povinností. Cituji z judikatury nejvyššího správního soudu výše zmíněného rozsudku: "Zaměstnanec, jemuž je odměna za práci (plat) vyplácena z veřejných rozpočtů, je příjemcem veřejných prostředků podle § 8b odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Informace o konkrétní odměně takového konkrétního zaměstnance, a to včetně její výše, je proto povinný subjekt povinen poskytnout v rozsahu vymezeném § 8b odst. 3 citovaného zákona."
 
S odvoláním na předvolební proklamace a programové prohlášení Vaší osoby i politického hnutí Občané pro Budějovice v oblasti zprůhlednění radnice a zpřístupnění informací o veřejných prostředcích doufám v brzkou nápravu funkčnosti Magistrátu města České Budějovice v oblasti svobodného přístupu k informacím a především věřím ve vyřízení mé občanské žádosti o informace.
S úctou a respektem
Ladislav Vrabel
narozen: 12. 7. 1977
trvale bytem Nám. Přemysla Otakara II., č 2/2
České Budějovice