MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Tak nám zase úředník předvedl, jak umí škodit

     Tak nám zase mocný úředník ukázal, že tu "jeho" úředníci nejsou proto, aby pomáhali občanům a těm, jež občanům slouží. Zřejmě je důležitější pomáhat mocnému pánovi, aby ničil své nepoddajné podané, než plnit své úkoly, tak, jak jim ukládá Správní řád.

     Je středa, 15. dubna 2009 a úředník dnes může slavit. Podařilo se mu nás nachytat na švestkách. Čekal jsem, že se s úředníky dohodneme, opak je pravdou.

     Je středa, 15. dubna 2009, předzahrádka je otevřena, personál se snaží přejít na nový, složitější režim, hosté si vychutnávají posezení na největší (?) zahrádce v Budějovicích, na krásném Piaristickém náměstí, kde je klid a žádná auta neruší při obědě.

     Jak se to stalo?

     V pátek se sešlo kolegium primátora, aby rozhodlo ve věci povolení předzahrádky Fresh Pizzerii u Žáby. Kolegium rozhodlo jednohlasně, že předzahrádka má být povolena od 14.dubna 2009, tedy od včerejška do 30. dubna 2009. Paní Dětáková, úřednice ze správy veřejných statků potvrdila naši žádost razítkem a poslala mne na odbor dopravy. Na odboru dopravy mne poslal pan Šimánek, úředník odboru dopravy, na dopravní inspektorát za dopravním inženýrem. Předpokládal jsem, že když už se sešlo kvůli dvěma týdnům provozu předzahrádky kolegium primátora, jejich snaha pomoci by mohla být ze strany podřízených úředníků odměněna alespoň trochou snahy. Chápu, že byroracie musí být neomezená, co by asi tak úředníci dělali, kdyby nebyla?, zároveń ale znám na magistrátu spoustu schopných úředníků-lidí, kteří mají motivaci pomáhat.

     Dopravní inženýr Ing. Trojan byl vstřícný a řekl mi, že pokud bude předzahrádka umístěna tak, jako loni a  doručím mu žádost z minulého roku v 8.50 druhý den, tedy dnes, ve středu, do kanceláře vedoucího odboru dopravy k potvrzení souhlasu, souhlas vydá okamžitě.

     Hned jsem tedy zavolal na odbor dopravy. Pan Šimánek byl vstřícný a slíbil, že žádost připraví na ráno. Dohodli jsme se tak, že ráno po půl deváté se dostavím, dopravní inženýr odsouhlasí žádost a on vydá rozhodnutí. Zavolal jsem paní Dětákové na správu veřejných statků a ta mi spočítala částku k zaplacení za zábor veřejného prostranství s tím, že má smlouvu připravenou k podpisu. Dohodli jsme se, že až půjdu z odboru dopravy s rozhodnutím, přijdu rovnou k ní a podepíšeme smlouvu na pronájem veřejného prostranství a to od dnešního dne, od 15. dubna.

     Jenže věřte úředníkovi a myslete si, že je tu od toho, aby vše fungovalo. Tyto dva úkony ovšem neaplikujte v Českých Budějovicích!

     Po půl deváté jsem dorazil na odbor dopravy, unavený, protože do půlnoci jsme stavěli předzahrádku. Úředník Šimánek ovšem neměl čas jít se mnou do kanceláře svého vedoucího, kam měl přijít dopravní inženýr PČR. V ruce pan Šimánek držel fotoaparát a s úsměvem na rtu mi řekl, že přestože jsme se dohodli,že odejdu s rozhodnutím, čas na mne nemá, protože musí jít okamžitě nafotit námi postavenou předzahrádku. Předzahrádku jsme postavili bez platného rozhodnutí. Nedozvěděl jsem se, na čí příkaz jednal, řekl jen, že "je to složitější". To, že jsem mu dal žádost včera, popřel, odkázal mne na podatelnu. (Myslím, že úředník Šimánek to dotáhne daleko. Alespoň dokud bude o jeho odměnách rozhodovat tajemník Řeřábek.)

     Pak už šlo vše jak na drátkách. Dopravní inženýr mi sice potvrdil, že souhlasí s předzahrádkou, ale pan Šimánek šel, namísto aby vypracoval rozhodnutí, přeměřovat naši předzahrádku, společně se dvěmi úřednicemi ze správy veřejných statků. Zatímco jsme stavěli k předzahrádce židle, několik úředníků pracovalo na zahájení správního řízení kvůli nepovolenému záboru. 

     Zatímco úřednici plní rozkaz "ničit pizzerii", rozkaz "nepomoci", rozkaz "hledat jakoukoli drobnost, jež by mohla napomoci pizzerii zlikvidovat", my tady ve Freshi se snažíme uspokojit všechna Vaše přání. Dnes je nás tu šest a máme úplně opačnou motivaci, než naši úředníci. Vaše blaho. 

     K článku přikládám kopii vyjádření primátora Thomy, náměstka Jelena i ostatních účastníků kolegia primátora.  

     Myslím, že po tom, co jsme městu zaplatili za předzahrádku za poslední roky několik set tisíc korun (cca. sto tisíc za sezónu), rozvíjíme služby občanům i turistům, by se k nám mohli úředníci chovat alespoň vstřícně, když už ne jako k partnerům. Zdá se, že je načase začít se ptát, proč stavební firmy, třeba na Máji překračují několikrát povolené zábory veřejného prostranství, kdo je zodpovědný za dvě dívky na intenzivce při povoleném záboru na náměstí. Kdo povolil tyto zábory, které ničí nejen životní prostředí, ale i životy občanů. Jak by tito úředníci mohli mít čas na správné posouzení těchto záborů, když musí ničit Fresh Pizzerii u Žáby, která sídlí ve stejném domě, jako tajemník magistrátu. A kdo těmto úředníkům oznámil, že je terasa postavena?

Ladislav Vrabel