MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Pronajmout si chodník je v Budějcích desetkrát dražší než pronajmout si restauraci

Vážení přátelé, město České Budějovice vybírá za zvláštní užívání chodníků více než za pronájem nebytových prostor. Pro srovnání, poplatek za užívání předzahrádky (chodník) nás stojí 3650 Kč/m2/rok, kavárna v KD Slávie je pronajímána za 400 Kč/m2/rok a kavárna Horká vana za 468 Kč/m2/rok. Výsledkem je, že Fresh Pizzerie u Žáby zaplatí na místním poplatku za užívání chodníku na provoz předzahrádky za 90 m2 více, než zaplatí provozovatel kavárny v KD Slávie ve stejném období za 600 m2 vnitřních nebytový prostor, připravených a vybavených pro provoz restaurace (s kuchyní). Provozovatelé restaurací navíc platí nájemné měsíčně v daném měsíci, zatímco za předzahrádku se musí platit  minimálně 40% z celkového ročního poplatku předem.

 

Další zajímavostí je, že za užívání veřejného prostranství (chodníku) na náměstí Přemysla Otakara II. zaplatíte stejně jako třeba na chodníku na mnohem méně frekventovaném Piaristickém náměstí nebo třeba v takřka prázdné Panské ulici. Je zajímavé, že město umí tak dovedně zacházet s cenami nebytových prostor, ale poplatek za zvláštní užívání (předzahrádky) jednoduše vybírá v nejvyšší zákonem povolené výši bez ohledu na umístění předzahrádky. Díky tomu někteří provozovatelé otevírají jen malé předzahrádky, protože se bojí, aby nezkrachovali kvůli poplatku za užívání chodníku a někteří raději nepodnikají vůbec. Prvním příkladem je Mléčný bar na Piaristickém náměstí, druhým Fresh Kavárna u Žáby. Tu si od nás chtěl pronajmout provozovatel jedné z kaváren na náměstí Přemysla Otakara II. Když si ovšem spočítal, kolik by užívání chodníku musel zaplatit městu, zjistil, že podnikání v tomto místě díky podmínkám města vůbec nemá cenu.

Tímto bych chtěl našim náměstkům, radním, zastupitelům a vedoucím úředníkům poděkovat za jejich dosavadní podporu v podnikání dle Strategického plánu města a koaliční smlouvy a chtěl bych se jich zeptat, jestli by nemohli podporovat i ty podnikatele, kteří nejsou jejich přátelé či straničtí kolegové.
Ladislav Vrabel