MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Rada města protahuje zrušení výběrového řízení na Kotvu

Rada města na včerejším jednání nezrušila výběrová řízení na provozovatele kina Kotva a Galerie v Domě umění. Výsledky výběrových řízení jsou stále platná.

 

Radní se usnesli na tom, že požádají renomovanou právní kancelář o právní posudek. Na věc jsou mezi radními evidentně rozdílné názory. Zatímco primátor Thoma zjistil už při hlasování o výsledcích výběrového řízení na kino Kotva, že něco není v pořádku, a jako jediný hlasoval proti, ostatní radní si zrušením výběrového řízení nejsou jisti.
Thoma chce odvolat Ivu Sedlákovou z místa vedoucí odboru kultury, takže oficiální tvrdí, že město postupovalo při vypsání výběrového řízení špatně. Výběrové řízení údajně nemělo být vypsáno na nájemce kina Kotva a Galerie v Domě umění, ale jako veřejná zakázka na dodavatele služby. Víceméně se snaží naznačit, že došlo k procesnímu pochybení, díky kterému by bylo možné výběrová řízení napadnout u soudu a tím způsobit městu nepříjemnou situaci. Já s Thomou souhlasím. Je skvělé, že město přišlo na "průšvihy" spojené s výběrovým řízením ještě před podepsáním smluv, ale na druhou stranu vidím, že nám primátor říká pravdy jen část a ještě nám tu pravdu dává ze strany, jež námi má býti viděna.
 
Co vlastně primátor vedoucí odboru kultury vytýká? Že navrhla radě města vypsat výběrové řízení na pronájem kina Kotva a na pronájem Galerie v Domě umění namísto toho, aby navrhla vypsat výběrové řízení na provozovatele. Rada města, ve které sedí dva doktoři práv a tajemník, jenž by měl dohlížet nad správností postupů následně odsouhlasila obě nájemní smlouvy a pověřila ředitele Správy domů, aby nájemní smlouvy podepsal. Ze zákona o obcích je patrné, že uzavírat nájemní smlouvy je výlučně pravomocí rady města. Chápu, že Iva Sedláková mohla radním "podstrčit" návrh nájemní smlouvy, ale rada města tento nájem odsouhlasila v poměru 9:1 a 9:2. Máslo na hlavě mají tedy především Iva Sedláková a radní města, vyjma primátora Thomy. Je tu ovšem ještě jedna věc, na kterou jsem se dnes primátora Thomy zeptal. Kdo nařídil Ivě Sedlákové, aby vypsala výběrové řízení na pronájem kina Kotva a Galerie v Domě umění? Jestli jsem dobře pochopil primátorovu odpověď, tak to byla právě rada města. Dla jsem si tu práci, abych toto usnesení rady města dohledal. Skutečně. Ivě Sedlákové uložila vypsat výběrové řízení rada města. Mělo jít ovšem o výběrové řízení na využití, nikoliv pronájem kina a galerie.
 
Tato procesní záležitost je oficiálním důvodem ke snaze o zrušení výběrového řízení. Skutečným důvodem je podle mě uvědomění si, že výběrové řízení proběhlo v naprostém rozporu s morálními standardy naší společnosti. Kino Kotva získal kamarád náměstkyně primátora zodpovědné za kulturu, přičemž výběrová komise ani nehodnotila návrh vítěze výběrového řízení. Doporučila jej, protože byl jediným uchazačem. Ještě že nebyl jediným uchazečem třeba Láďa Kajbar, to bychom měli každý den místo evropského artového filmu znělku aktualit, popřípadě vyndávání skleněného oka. Čtyřicetiprocentní hodnocení bylo ve výběrovém řízení za rozvoj kultury, přičemž v projektu vítěze se o rozvoji a budoucímu přínosu (myslím, že vůbec) nehovoří. Třiceti procenty se ve výběrovém řízení měla hodnotit hospodářská rozvaha, přičemž vítěz výběrového řízení předložil rozvahu s takřka tříset tisícovým mínusem, Oproti tomu konkurenční, o mnoho lepší projekt, byl z výběrového řízení vyřazen díky nesmyslnému důvodu. Nejasnosti žadatele. Žadatel ale naprosto jasně uvedl, kdo je, aniž by v zadání výběrového řízení byly v tomto směru určeny jakékoliv podmínky.
 
Primátor Thoma tak dle mého názoru především chrání svou kolegyni náměstkyni Popelovou, pod níž odbor kultury spadá. Zajímavé je, že jej v této záležitosti příliš nepodpořil první náměstek Joch.
 
V tuto chvíli vidím dvě možnosti. Buďto se bude dál (a není důležité, jakými cestami) tlačit na to, aby kino Kotva dostal do své správy současný provozovatel, a tlak bych vnímal především z jiných stran, než od náměstkyně Popelové, anebo proběhne slušné výběrové řízení a kino dostane ten, který nabídne lepší podmínky. Já osobně jsem pro druhou variantu. Nezáleží mi na tom, kdo bude kino Kotva provozovat, ale přál bych si, aby šlo o artové kino, kde budou promítány umělecké, především evropské, filmy. Současný stav "multikina II" mi nevyhovuje. Možná se současný provozovatel zamyslí a nabídne něco víc, možná k provozu kina najdeme někoho schopnějšího. Ať tak, nebo tak, město může jen získat.
 
Ladislav Vrabel