MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Jazzová hra ve Slávii: "Sluha dvou pánů"

Vážení přátelé, dnes rozhodla rada města o takřka posledním volném nebytovém prostoru v kulturním domě Slávie. Nevím, zda vše proběhlo v souladu s právem, ale některé souvislosti vypadají minimálně podivně. Možná si ještě vzpomenete na dobu zrušení MKD a.s.. Už tenkrát se hovořilo o nepsaném výběrovém řízení na několik domů v Českých Budějovicích. Někteří měli zájem o Dům kultury na náměstí, ve hře byl i jeden dům v Hroznové ulici a nejhezčím domem trojky domů na prodej měl být kulturní dům Slávie. U Domu umění došlo k masivnímu mediálnímu útoku ze strany příznivců Galerie současného umění, za galerii se mimo jiných postavil primátor Thoma, o domu v Hroznové ulici jsem dále neslyšel, ale Slávie se stala nezoraným polem. Začaly padat různé návrhy, jak využít Slávii, proběhla zvláštní setkání, ale z původních záměrů neožil žádný. Volby změnily leccos. Jednu věc ale volby změnit nedokázaly. Touhu pana Jana Nedvěda o zřízení jazzového klubu.

 

 

 

Je skvělé, že pan Nedvěd vybuduje ve Slávii jazzový klub - pan Nedvěd určitě může na vybudování i provoz klubu uvolnit dostatek finančních prostředků. Pan Jan Nedvěd je předsedou představenstva a jedním z majitelů firmy Mane Holding a.s., firmy, díky které - mimo jiné - zbohatl i pan Pavel Dlouhý - kníže z Hluboké, kolega a spolumajitel Mane Holding a.s. (i když dnes asi majitel akcií na doručitele).

 

Pro pana Nedvěda vypracoval a také odevzdal na Správě domů s.r.o. žádost s projektem na jazzový klub pan Jiří Grauer, jeden ze třech lidí, kteří dnes zajišťují provoz kulturního domu Slávie a jeden ze třech členů občanského sdružení Budějovice kulturní. Nepředpokládám, že by při dnešním manažerském způsobu řízení pronájmů v kulturním domě Slavie mělo jít o něco pozoruhodného, třeba o střet zájmů nebo zneužití informací v obchodním styku a i kdyby.. Kdo by měl zájem na tento střet zájmů upozornit? ODS, jejíž byl pan Nedvěd dlouholetým členem a mecenášem? TOP 09, jejíž členem je pan Jan Nedvěd (i jeho bratr Jiří Nedvěd) členem v současnosti? (Pan Jan Nedvěd je předsedou místního sdružení TOP 09 Nové Hrady, pan Jiří Nedvěd je předsedou místního sdružení TOP 09 Hluboká nad Vltavou.) HOPB, která nechala na panu Grauerovi hledání řešení optimální využitelnosti KD Slávie?

O prostory bývalého klubu Martys měli také dlohodobě zájem majitelé hudebního klubu Velbloud. Rada města ovšem dala přednost jazzovému klubu. Pravděpodobně ne na základě zájmu občanů. Možná mají radní raději jazz, než rock, možná měl pan Nedvěd lépe vypracovaný projekt, možná byl někdo někomu něco dlužen. Možná jen radní předpokládali, že pan Grauer z Budějovice kulturní o.s. připraví novému jazzovému klubu skvělou dramaturgii.

A tak se tak ptám, kdo vlastně pana Grauera za tuto žádost zaplatil?

V současnosti je Jiří Grauer placen Jihočeským divadlem v rámci vedení dramaturgie KD Slávie (mimo jiné také rozhoduje o tom, jak vysoké bude placeno nájemné za pronájmy sálu kulturního domu v případě zájmu třetích osob a subjektů).

 

Pro pana Nedvěda ale pracuje také. Pracoval pro něj už v roce 2011 v rámci jazzového festivalu South Bohemia jazzfest 2011 a pracuje pro něj i nyní v rámci South Bohemia jazzfest 2012. Na stránkách South Bohemia jazzfest 2012 se v kartě CONTACT dočteme, že pan Grauer je kontaktní osobou festivalu a kancelář má v sídle firmy Mane Holding a.s..

 

Nevím, jestli je pan Jiří Grauer také členem HOPB, ale na stránkách HOPB facebook se dočteme, že HOPB má čtyři oblíbené stránky: "Juraj Thoma", "Slávie spolkový dům", "Budějovice kulturní" a "Město České Budějovice".

 

A tak mě napadá, nehraje v současnosti Jihočeské divadlo "Sluhu dvou pánů"?

 

K tématu kultury v Českých Budějovicích chystám další, myslím, že zajímavé, čtení. Dějí se to prazvláštní věci na poli dotací do kultury ve Statutárním městě. Jeden úředník magistrátu se dnes rozhodl podat výpověď, několik členů hovořilo o možném vystoupení z kulturní komise, jeden člen jednoho jmenovaného občanského sdružení podepsal protiprávně svého kolegu na zásadních dokumentech nejen při ustavující schůzi sdružení, ale i na žádosti o grant a jeden přední představitel kulturní komise zfalšoval vyúčtování minimálně jednoho vyplaceného grantu. A jak se k věci na schůzi kulturní komise vyjádřil pan primátor? To si přečtete v článku o zhodnocení grantů v oblasti kultury.

Ladislav Vrabel