MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Kandidát HOPB do zastupitelstva města získal nájem nebytových prostor za ... .

Vážení přátelé, dnes bych rád trochu zabrousil na pole českobudějovické kultury ve spojení s politikou. Nevím, jestli bych měl napsat o "kulturním lobby v politickém vedení města", o "politickém lobby v oblasti kultury", nebo spíše o "obchodních zájmech schovaných za veřejně prospěšnou činnost v oblasti kultury za podpory politické garnitury".

O nájmech, pronájmech a podnájmech nemovitostí ve vlastnictví města rozhoduje rada města. Rada města, jakožto orgán samosprávného celku je povinna se řídit Zákonem o obcích. Paragraf 39 ukládá obci povinnost, v případě záměru obce nemovitý majetek pronajmout, nejprve svůj záměr zveřejnit, aby mohli svůj zájem vyjádřit a specifikovat i ostatní subjekty. Představuji si to tak, jako to bylo v případě nebytových prostor, kde provozujeme pizzerii. Správa domů a magistrát města zveřejní záměr prostory pronajmout, vypíše se výběrové řízení a následně rada města vybere pro město nejvýhodnější nabídku.

 


§39 (1) Záměr obce prodat, směnit nebo darovat nemovitý majetek, pronajmout jej nebo poskytnout jako výpůjčku obec zveřejní po dobu nejméně 15 dnů před rozhodnutím v příslušném orgánu obce vyvěšením na úřední desce[3b] obecního úřadu, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky. Záměr může obec též zveřejnit způsobem v místě obvyklým. Pokud obec záměr nezveřejní, je právní úkon od počátku neplatný. Nemovitost se v záměru označí údaji podle zvláštního zákona[15a] platného ke dni zveřejnění záměru.
Paragraf 39 také určuje, že při převodu majetku je třeba vycházet z ceny v místě a čase obvyklé. Odchylky od ceny obvyklé je třeba odůvodnit. Je otázkou, co se rozumí pojmem "úplatný převod majetku", ale jelikož zákon nehovoří o "úplatném převodu majetkových práv", nebo o "prodeji majetku", řekl bych, že by se určování ceny pronájmů a podnájmů mělo určovat taktéž dle ceny v mítstě a čase obvyklé. Možná mne nějaký právník opraví s tím, že "úplatný převod majetku" znamená pouze "prodej majetku", to opravdu nevím, ale i tak je zde zvyk pronajímat městský majetek za cenu v čase a místě obvyklou, popř. nejvyšší nabídce. Minimálně při žádosti o pronájmu Fresh Pizzerie u Žáby žádali, primátor Thoma, náměstek Joch i ředitel Správy domů Volf cenu v čase a místě obvyklou. Podle ředitele Volfa je cena za restaurační provoz v této lokalitě cca. 3 000 Kč/m2/rok. Taktěž dle náměstka Jocha.


§39 (2) Při úplatném převodu majetku se cena sjednává zpravidla ve výši, která je v daném místě a čase obvyklá, nejde-li o cenu regulovanou státem. Odchylka od ceny obvykle musí být zdůvodněna.
V České ulici stojí dům v majetku města, ve kterém se nachází  kavárna Horká Vana. Jejím provozovatelem je Ondřej Doležal. Člověk, který od roku 2006 provozoval bar v klubu Solnice. K provozu klubu Solnice bych se nerad vracel nějak dopodrobna, pro vysvětlení situace snad postačí říci, že dramaturgii klubu se věnoval Jiří Grauer z Baziliky, ten stojí za všemi těmi skvělými koncerty v Solnici, Ondřej Doležal měl s o.p.s. Bazilika smlouvu na provoz baru - kavárny. Za komerční nájemné, se svým ziskem. Když se majitelé domu, kde sídlil klub Solnice rozhodli, že dají přednost jinému typu provozu, Ondřej Doležal se svou manželkou Radkou Doležalovou a novinářem Tomášem Plhoněm založili Občanské sdružení "Nová Solnice". Zakladetelka klubu Solnice (původního) Kateřina Melenová k aktivitě sdružení uvedla pro Deník toto: „Přijde mi to velmi nekreativní. Nedokážu si představit, že v prostoru, kde je Tyché, by se mohly dít věci, které byly v Solnici. Není úplně šťastné to nazývat takhle, Solnice je jenom jedna. Ale když to tak chtějí, nemám s tím sebemenší problém,“

Ondřeji Doležalovi jsem položil několik otázek:

 

Ondřeji, jakým způsobem jsi získal nájem na klub? Máš nějaké nadstandardní podmínky? O výběrovém řízení jsem neslyšel?

Ondřej Doležal mi odpověděl:

"Ladislave, rád ti odpovím, protože tam, kde hledáš nějaké nestandartní postupy, je vše standartní. Nájem jsem nezískal, nájem mi určila rada města na základě žádosti, kterou jsme jako občanské sdružení podali v době před odvoláním primátora Thomy na jaře 2010. Výši nájmu určila Rada s přihlédnutím druhu provozu a nákladům na takový provoz.

Prostor byl připravován pro divadlo J.K Tyla, ale konečná výše nutných prostředků na rekonstrukci pro tento typ souboru (cca 15 milionů) se v rozpočtu města nenašla.

Podmínky mám běžné, standartní smlouva o nájmu nebytobých prostor se Správou domů ČB. Já například nemám ve sdružení žádnou mandátní, či jinou smlouvu ,vše okolo kultury v našem klubu ( a jsou to desítky hodin týdně) dělám zdarma. Příjmy našeho sdružení jdou po pokrytí nájemného a energií výhradně na naše kulturní akce."

Zažádal jsem tedy o informace o tomto naprosto standardním pronájmu nebytových prostor a od právního oddělení magistrátu měta jsem získal "Žádost o pronájem prostor Česká 7" včetně příloh, rozhodnutí rady města o uzavření nájemní smlouvy (bez výběrového řízení), Smlouvu o pronájmu nebytových prostor, Žádost o podnájem nebytových prostor Česká 7 včetně příloh a Dodatek k nájemní smlouvě.

Žádost o pronájem prostor Česká 7 obsahuje tři odstavce. V prvním "Dramaturgie a podpora občanskému sdružení" se dočteme o skvělé kulturní minulosti klubu Solnice. Pojednání je příliš rozsáhlé, než abych jej přepisoval, poslední věta však vystihuje vše: "Tuto dramaturgickou linii se zavazujeme zachovat."

V druhém odstavci "Rekonstrukce" chce sdružení "zmínit nutnost elektrického připojení 380W, vyřešení vzduchotechniky a nutnost maximálně možného odhlučnění". Cituji dále: "Proto stejně jako v projektu připraveném pro soubor J.K.Tyla, navrhujeme vybourání nových vstupních dveří v místnosti se sloupy (sál č. 2), aby provoz ven a dovnitř neprobíhal z ulice do kulturního sálu (sál č. 1) a oba sály od sebe také oddělit dveřmi. Po stavebních úpravách, které by připravili prostor k účelu užívání (elektroinstalace, omítky, topení, sociály, podlahy, atd.), nepředpokládáme žádné další investice ze strany majitele objektu, současná prostorová situace nám naprosto vyhovuje."

Třetí odstavec se jmenuje "Nájemné". Tento odstavec je na celou stránku. Začíná dlouhým výčtem nákladů na provoz kavárny a vysvětením, že "činnost sdružení by měla být co možná nejnezávislejší na různých typech dotací a vnějších podpor. Sdružení bude plnit veřejně prospěšnou činnost v zájmu občanů a kulturního klimatu města České Budějovice, proto by nemělo být srovnáváno s běžným komerčním pronájmem." Následuje nabídka výše nájemného 468 - 700 Kč / m2 / rok, ale také "nabízí ke zvážení možnost počátečního režimu, kdy by se město po určenou dobu (maximálně pak 6 měsíců) vzdalo nároku na nájemné a umožnilo tak sdužení seznámit veřejnost s novým projektem."

Rada města 16. 6. 2010 bez výběrového řízení i bez vyvěšení na úřední desce schvaluje občanskému sdružení Nová Solnice uzavření nájemní smlouvy za účelem provozu klubu a kavárny za 468 Kč / m2 / rok. Slevu 30% na nájmu dává na půl roku od 1. 1. 2011 do 30. 6. 2011.

Následně žádá Ondřej Doležal za občanské sdružení Nová Solnice o podnájem 102 m2, tedy o kavárnu Horká Vana. 2. 3. 2011 schvaluje rada města podnájem části nebytových prostor pro Ondřeje Doležala za účelem provozování kavárny v rámci klubu Horká Vana za stejných nájemních podmínek.

Výsledkem je, že Ondřej Doležal má kavárnu s ročním nájemným ve výši 308 Kč / m2/ rok do 30. 6. 2011 a následně za 468 Kč / m2 / rok. Celý nebytový prostor má rozlohu 205 m2, z toho kavárna čítá 102 m2. Ondřej Doležal tak za rok 2011 městu zaplatí na nájemném 40 575 Kč za prostory pro provoz kavárny, sdružení Nová Solnice 40 973 Kč za nájem prostor klubu. To je asi třináct% běžného nájemného.

Sdružení Nová Solnice získala od Statutárního města České Budějovice v rámci dotačních opatření na podporu kultury pro rok 2011 Kč 306 000,-.

Na stránkách Kulturního Mostu, kde před odchodem na mateřskou dovolenou pracovala Radka Doležalová (za cca 28 000 Kč / měsíc čistého) se dočtete že "Nová Solnice o.s. proovzuje občanské sdružení Nová Solnice."  Co to znamená nevím, ale najdeme zde kontakty, které můžeme použít, pokud bychom cítili nutnou potřebu provozovatelům kavárny poděkovat za jejich přínos městu.

 

Zdroj:

http://www.kulturni-most.cz/kulturni-databaze/detail/jihocesky/ceske-budejovice/ceske-budejovice/12203-nova-solnice-o-s/

Subjekt

Nová Solnice o.s.

Mobil:+420 604 721 180

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

WWW: www.horkavana.cz

Popis tvorby:Nová Solnice o.s. proovzuje občanské sdružení Nová Solnice. To vzniklo konem roku 2010 na základě "nesouhlasu" se zavřením klubu Solnice. Chceme navázat na dramaturgii i styl fungování klubu a přinést i něco navíc.

 

členová Nová Solnice o.s.:

Ondřej Doležal (jednatel)

Radka Doležalová

Tomáš Plhoň

Poznámky:

Kraj:Jihočeský kraj

Adresa:Česká 7

České Budějovice

37001

 

Na závěr ještě dvě otázky z mé strany:

 

Ondřeji, jaké je Tvé vzdělání a praxe v oblasti gastronomie?

 

Ondřej Doležal:

"K otázce: Pro provoz klubu, jakým je Horká vana by pouhá hotelová škola nestačila, člověk potřebuje mít široký kulturní rozhled a zkušenosti z provozu např. divadla. Dramaturgie a provoz klubové scény je v tomto případě důležitější než jak např. složit ubrousek."

 

Odkdy se zajímáš o politiku? Kde a jak jsi se politicky angažoval?

 

Ondřej Doležal

"O politiku se jako aktivní občan zajímám od mladých let. Nepreferuji ideologie, předvolební slovní ekvilibristiku a monopolizaci a centralizaci politické moci, volím slušné politiky středopravých stran, sympatizuji se zelenou politikou a podporuji přímou demokracii. V ČB jsem kandidoval do voleb do obec. zastupitelstva za HOPB."

 

Tímto bych vážení přátelé dnešní článek ukončil. Podnikání v oboru gastronomie se sice věnuji od roku 1996, ale necítím se býti dostatečně kompetentní k tomu, abych tuto výše popsanou podnikatelskou aktivitu hodnotil. Ani v oblasti politiky se necítím být dostatečně kompetentní, poněvadž, přestože bych se mohl nazvat aktivním občanem, rozhodně nejsem aktivním občanem již od mladých let. Jen se tak smutně ptám, kde jsem udělal chybu? Pokud je toto standardní způsob podnikání ...

Ladislav Vrábel