MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Odvolaný primátor zvítězil

Českobudějovický deník

 

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/odvolany-primator-zvitezil20101018.html

 

Odvolaný primátor zvítězil

České Budějovice /ANKETA/ – Před čtyřmi měsíci jej vlastní strana sesadila z pozice primátora, nyní ji v čele nového sdružení porazil.

Autor:
Redakce

48×dnes 12:25

Hnutí občané pro Budějovice se stalo vítězem komunálních voleb v Českých Budějovicích. Prvotní nervozitu tak vystřídala obrovská radost.
Hnutí občané pro Budějovice se stalo vítězem komunálních voleb v Českých Budějovicích. Prvotní nervozitu tak vystřídala obrovská radost.
Autor: Deník/ Jaroslav Sýbek

Takový je výsledek komunálních voleb v Českých Budějovicích. Vítězem se stalo hnutí Juraje Thomy Občané pro Budějovice (OPB), získalo 15 mandátů. Do zastupitelstva dále zasednou členové ČSSD (10 mandátů), ODS (8 mandátů), KSČM (6 mandátů) a TOP 09 (6 mandátů).

„Překvapilo mě to. Nejen, že vypadly některé tradiční subjekty, ale lidépodle mě tímto dali jasně najevo, že praktiky klientelského systému v politických stranách už překročily hranici, kterou je ještě možné tolerovat,“ reagoval Thoma. Podle Ivany Popelové, trojky na kandidátce OPB je však vítězem voleb především ten, kdo dá dohromady funkční koalici. A právě tady narážejí Občané na problémy. Společně se svým nejbližším partnerem TOP 09 totiž nedosáhnou na nadpoloviční většinu v 45členném zastupitelstvu. Není tak stále jisté, zda se Thoma vrátí do primátorského křesla a už od sobotní noci všechny strany vyjednávají o možných spojenectvích.

V současné chvíli se na budějovické radnici rýsují dvě koalice. První se snaží uzavřít právě OPB s TOP 09. Vysněným partnerem středopravého uskupení je ČSSD. Ovšem v sociální demokracii není podpora bývalému primátorovi právě nejsilnější a už před volbami se spekulovalo o možné velké koalici mezi ODS a ČSSD. „Jednáme s oběma stranami a snažíme se domluvit, co nejlepší podmínky,“ komentoval Miroslav Joch.

Případnému spojenectví ODS a ČSSD by však stále chybělo šest hlasů. Protože ODS odmítla spolupráci s KSČM, snaží se nyní přemluvit ke spolupráci TOP 09. Ovšem Tomáš Bouzek již před volbami prohlásil, že o partnerství se stranou s tak pošramocenou pověstí nechce ani uvažovat. Zdá se tedy, že sociální demokracie  situaci v rukou a záleží nejen na nabídkách Juraje Thomy, ale i na schopnostech ODS „zlanařit“ členy TOP 09.

Zastupitelé v Českých Budějovicích

OBČANÉ PRO BUDĚJOVICE
Thoma Juraj, Šesták Jiří, Popelová Ivana, Vácha František, Moravec Ivo, Šporclová Jaroslava, Brabec Milan, Mánek Ivan, Bouda Karel, Fál Václav, Sláma David, Schoř Josef, Gyepes Michael, Tůma Jan, Rataj Stanislav

ČSSD
Průcha Josef, Joch Miroslav,
Procházková Blanka, Podhola Petr, Hajerová Eva, Mach Jaroslav, Filip Jiří, Procházka Miloslav, Flaška Ondřej, Sýkorová Jaroslava

ODS

Zahradník Jan, Brůha Vladimír, Menzelová Jana, Maroš Petr, Kocar Petr, Kábele Břetislav, Pospíšil Jiří, Jelen František

KSČM
Nadberežný Ivan, Klokočková Lea, Křída Stanislav, Pikous Jan, Tekel Ivan, Hrdý Jan

TOP 09
Bouzek Tomáš, Lišková Barbora, Dolejš Slavoj, Šebestíková Petra, Bezecný Zdeněk, Calta Kamil

 

 

Anketa

Kdo by měl být primátorem Českých Budějovic?

Ivan Nadberežný (KSČM)
 
0
Josef Průcha (ČSSD)
 
0
Juraj Thoma (HOPB)
 
22
Tomáš Bouzek (TOP 09)
 
1
Vladimír Brůha (ODS)
 
5

Další články z rubriky