MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Budějovická TOP 09: S „ódésákama“ ne, kvůli kmotrům

Parlamentní listy

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/kraje/jihocesky/178123.aspx

 

Budějovická TOP 09: S „ódésákama“ ne, kvůli kmotrům

Budějovická TOP 09: S „ódésákama“ ne, kvůli kmotrům

14.10.2010 16:06 - Politické strany na jihu Čech, především v krajském městě mají jasno o možné povolební spolupráci. Tak jako si v Písku zakázala ODS jít po komunálních volbách do holportu s ČSSD, v Českých Budějovicích prohlásili zástupci TOP 09, že nepůjdou do koalice s ODS.

Vadí jí, že jsou českobudějovičtí politici z řad občanských demokratů provázaní s různými zájmovými skupinami. Podobné stanovisko zaujali i zástupci hnutí Občané pro Budějovice pod vedením exprimátora Juraje Thomy.

„Vzhledem k dlouhodobé provázanosti komunálních politiků ODS s nejrůznějšími zájmovými skupinami a mocenským vlivem místních kmotrů nepřipadá koaliční spolupráce v úvahu," řekl za TOP 09 možná budoucí primátor Tomáš Bouzek (na snímku).

TOP 09 musí pro Budějovice něco znamenat. „Je důležité, aby to byla změna podstatná a důvěryhodná, takže jsme už nyní řekli, že s občanskými demokraty spolupracovat nebudeme," řekl Bouzek.

ODS je TOP 09 programově nejbližší

Kdyby se prý zástupci ODS chovali jinak, do spolupráce by Topka šla ráda. „Tato strana nám všeobecně programově zůstává nejbližší. V tomto případě je to však o něčem jiném, takže to nepřipadá v úvahu," uvedl Bouzek.

Představitelé ODS, ani volební lídr Vladimír Brůha se příliš k prohlášení TOP 09 nechce vyjadřovat. „Je zbytečné v těchto chvílích na podobná prohlášení reagovat," řekl krátce s tím, že až výsledky voleb mohou ukázat, kdo s kým může a kdo s kým naopak nemůže spolupracovat.

Ve stávajícím volebním období tvoří koalici na magistrátu SNK ED, ODS a KDU-ČSL. Primátorem je po odvolání Juraje Thomy jeho předchůdce Miroslav Tetter (KDU-ČSL), který dál kandiduje i v těchto volbách do zastupitelstva.

Na kandidátce ODS je zase bývalý hejtman Jan Zahradník, jehož by někteří rádi viděli právě na postu primátora.

Více:

Občané pro Budějovice: Chceme pro město víc než obyčejné sliby 

Autor: Radek Kraus