MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Problém s černými dušemi řeší už i hokejový klub HC Budějovice

     Vážení přátelé,

     ODS je posledních pár dní častým tématem. Někdo by si mohl říct, že ODS je právě v hledáčku. Ano, je. Proč? ODS je nyní vládnoucí stranou politiky našeho města. A vládnoucí znamená "nejvíc hlasů". "Nejvíc hlasů" je to, o co se hraje. 

     Pavel Dlouhý byl obyčejný kluk. Po revoluci se stal uznávaným odborníkem na zemědělství. Jsou různé pohledy na jeho kariéru. Jako předseda agrární komory se dostal k obrovskému majetku. Karel Schvarzenberg srovnává majetek PAvla DLlouhého a rodiny Schvarzenbergů. Pavel Dlouhý,vážení přátelé, dámy a pánové zjistil jednu jednoduchou, ale podstatnou věc. Můžete mluvit donekonečna. Nemá to význam. Jediné, o co se hraje, jsou HLASY.

     Zdeněk Blažek byl ještě před týdnem jedním ze tří šéfů jihočeské ODS. I on zná od Pavla Dlouhého ten jednoduchý princip. HLASOVÁNÍ. Kdo má většinu, bere kasu. První pravidlo JIHOČESKÉ MAFIE. 

     Ladislav Vrábel 

JIHOČESKÝ (JIŽNÍ ČECHY)

Problém s černými dušemi řeší už i hokejový klub HC Budějovice

velikost textu:
24. června 2010 0:00

Během měsíce přibylo občanskému sdružení HC České Budějovice 170 členů. Jsou to černé duše, díky kterým se na valné hromadě zvolilo nové vedení? Šéf sdružení Zdeněk Blažek takové nařčení odmítá.

ČESKÉ BUDĚJOVICE Scénář voleb nového vedení občanského sdružení HC České Budějovice (HC ČB) nápadně připomíná praktiky známé z politické scény.

V průběhu jediného měsíce se totiž přihlásilo za členy 170 lidí. Ti byli podle jednoho z původních členů HC ČB Karla Pražáka nabráni účelově. „Podivné je už to, že za ně roční poplatek 200 korun v kase jednorázově zaplatil osobně Zdeněk Blažek,“ říká Pražák.

Blažek je předsedou představenstva HC Mountfield České Budějovice, tedy hokejového klubu, pro nějž vlastně HC ČB vychovává nové hráče od dětí po mládež. Od květnové valné hromady je rovněž prezidentem HC ČB.

„Měli jsme zájem na tom, aby se hokejový klub sportovně řídil jinak. AHC ČBmá vliv na obsazování postů v klubu. Po svém zvolení tedy správní rada nahradila manažera klubu Radka Ťoupala Ladislavem Koldou a trenéra mládeže Jaroslava Lišku PetremMíškem,“ vypočítává Blažek další kroky.

Pražák soudí, že noví členové měli pomoci zvolit jiné vedení HC ČB. „To by mohlo ovládnout celé sdružení, které hospodaří s milionovými prostředky od sponzorů,“ obává se Pražák.

Blažek přiznává, že někteří noví členové jsou blízcí nejen jemu, ale i dalším lidem z HC. „To dosavadní sdružení mělo papírově asi 230 lidí, jen 60 je aktivních. Chtěli jsme proto novými členy doplnit základnu na optimální počet,“ vysvětluje důvody přijetí dalších lidí.

Na květnovou valnou hromadu tedy dorazila asi šedesátka starých členů. „Většina těch nových ovšem hlasovala v zastoupení. Říkal jsem, že tohle jsem ještě nezažil, ale dál jsem se k tomu nevyjadřoval,“ přiznává bývalý prezident budějovického hokejového klubu Jaroslav Pouzar. Volbu nového vedení HC ČB přivítal. A připomněl, že před několika lety si Pražák rovněž přivedl řadu nových lidí, díky kterým se chtěl do vedení klubu dostat.

Blažek připomíná, že nynější členové správní rady byli teď zvoleni většinou hlasů přítomných lidí. „Za ty nepřítomné jsmeměli ověřenou plnou moc,“ dodává. Podle budějovického advokáta Františka Vavrocha je ale takový postup hlasování nepřípustný.

„Právo občana volit a být volen se nedá postoupit plnou mocí. Je to stejné, jako kdyby mi manželka dala plnou moc, abych za ni vhodil lístek do urny třeba při komunálních volbách,“ konstatuje Vavroch. Podle něj je volba prostřednictvím pověření možná jen v rámci obchodního práva. To se ale na občanské sdružení nevztahuje.

» Pokračování na str. B3

Černé duše řeší i HC Budějovice

» Pokračování ze str. B1

Volbu zpochybňuje i Pražák. „Ať nové vedení HC ČB odstoupí. A zastoupení v další radě by měli mít i sponzoři,“ je přesvědčen Karel Pražák. Od temelínské elektrárny dostává sdružení na mládežnický hokej šest milionů korun ročně, město Budějovice přidává 1,5 milionu korun. Další peníze jdou od rodičů.

Manažer vnějších vztahů temelínské elektrárny Milan Nebesář si myslí, že díky 20 milionům korun, kterými sponzorují mládežnický sport v kraji, by ve správních radách sportovních klubů své zástupce zřejmě mítměli.

Blažek je ale přesvědčen, že nová správní rada byla zvolena dobře. „Nebyl to žádný puč, skončilo jedno funkční období, začalo další,“ zdůrazňuje nynější prezident, který teď bude moci ovlivňovat a kontrolovat mládežnický i extraligový hokej.

Pouzar to považuje za logické. „Nemůže se stát, aby manažer mládeže půjčoval juniorské hráče někam zadarmo, když do nich investuje peníze klub, nebo aby je prodali, místo aby hráli za HC Mountfield,“ naznačuje Pouzar praktiky, ke kterým zřejmě docházelo.

Co tedy bude dál? Blažek odmítá nařčení, že by noví členové byli nabráni účelově pro volební valnou hromadu, a stali se tak černými dušemi HC ČB. Bývalý hokejista a manažer Karel Pražák si ale trvá na svém výkladu volby.

„Jsem připraven vydat se hledat spravedlnost i soudní cestou,“ připouští Pražák. Věří, že pro tento krok získá i další nespokojené členy HC ČB.

***

FAKTA Zdeněk Blažek (57 let) Předseda představenstva

Teplárna České Budějovice, prezident HC České Budějovice a předseda představenstva HC Mountfield. Je rovněž předsedou místního sdružení ODS České Budějovice 5, místopředsedou oblastního sdružení ODS a do posledního republikového kongresu ODS byl spolu s Martinem Kubou a Pavlem Dlouhým členem výkonné rady.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy