MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Kuba na kongresu neměl kandidovat, řekl poslanec jeho strany Doktor

Kuba na kongresu neměl kandidovat, řekl poslanec jeho strany Doktor

velikost textu:
22. června 2010 0:00

Martin Kuba, šéf jihočeské ODS, neuspěl o víkendu jako kandidát na místopředsedu ODS. Někteří jeho spolustraníci tvrdí, že mu ublížilo odvolání budějovického primátora.

JIŽNÍ ČECHY Jihočeská jednička ODS na kandidátce do Poslanecké sněmovny Jan Bauer tvrdí, že krajskému šéfovi Martinu Kubovi ublížila při volbě místopředsedy strany kauza odvolání budějovického primátora Juraje Thomy. K tomu došlo ve čtvrtek, těsně před kongresem. Připouští si však sám Kuba tento důvod? Tvrdí, že tak, jak bylo odvolání Thomy prezentováno v médiích, mohlo být pro některé delegáty složitě pochopitelné. „Znovu jsem jim opakoval, že to nemělo žádnou souvislost s předchozím odvoláním tajemníka Zdeňka Řeřábka. Prostě kvůli Thomovým etickým a morálním pochybením ne všichni členové ODS v zastupitelstvu ho byli ochotni ve funkci primátora podpořit,“ konstatoval Kuba.

Zřejmě se mu ale spolustraníky přesvědčit nepodařilo. Na kongresu dostal jen 124 hlasů.

Jihočeský poslanec Michal Doktor, který díky kroužkování ze sedmého místa kandidátky v parlamentních volbách skočil na první, se Kubovu neúspěchu nediví: „Já být šéfem regionu ODS a zároveň konstruktérem popravy budějovického primátora, na místopředsedu ODS bych se kandidovat neodvážil,“míní Doktor.

Bývalý poslanec Tom Zajíček z Písku před dvěma týdny s další více než desítkou lidí ve městě na protest proti sestavení kandidátky pro komunální volby z ODS vystoupil. „Jsem přesvědčen, že delegáti víkendového kongresu si uvědomili, že nějaké uzavírání dohod voliči nechtějí,“ zdůrazňuje Zajíček. A dodává, že i proto se na kongresu volilo rozumem.

Vadí mu však, jakým způsobem je vedena jihočeská ODS a jejímístní sdružení. „Budějovice, Strakonice, Písek. Všude je to podle stejného schématu,“ říká. Do sdružení se přivede řada nových lidí, převolí se vedení a pak se sestaví kandidátka. „Ti, kdo nejsou loajální se silovým postupem, jsou exkomunikováni,“ tvrdí Zajíček. Doufá, že atmosféra volebního republikového kongresu se odrazí i v jihočeské ODS.

Jan Bauer však míní, že vnitřní věci si musí vedení strany vyříkat mezi sebou a také se z nich poučit. Michal Doktor k tomu jen doplňuje. „Znám pro tuhle příležitost pár rčení. Například Komu není rady, tomu není pomoci. Nebo také Chytrému napověz, hloupého trkni,“ poznamenává.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Autor:

  • Mirka Nezvalová