MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Spojení s Dlouhým je zveličované, tvrdí jihočeský šéf

JIHOČESKÝ (JIŽNÍ ČECHY)

Spojení s Dlouhým je zveličované, tvrdí jihočeský šéf

velikost textu:
22. června 2010 0:00

ČESKÉ BUDĚJOVICE To, že šéf jihočeské ODS a vicehejtman Martin Kuba nebyl zvolen na víkendovém kongresu místopředsedou strany, za žádnou tragédii nepovažuje. Tvrdí, že to byla jeho první kandidatura do tak vysoké funkce a pro mnohé delegáty není ještě příliš známý.

* Věřil jste před kongresem, že šanci na zvolení máte i díky dopředu uzavřeným dohodám?

Vždycky se uzavírají nějaké dohody, je to legitimní diskuse uvnitř strany. Snaha získat pro svého delegáta dostatečnou podporu. Někdy se jim přikládá zbytečný význam. Nezvolení beru sportovně.

* Hodně se hovoří o spojení jihočeské ODS s hlubockým podnikatelem Dlouhým. Ten je považován za kmotra, od nichž se chce šéf strany Nečas odstřihnout.

To spojení je naprosto zveličováno. My jsme si jako region, bohužel, odnesli tuhle nálepku z kongresu ODS na podzim 2009. Mirek Topolánek tehdy kritické hlasy z regionu označil za kmotrovské, protože už neměl jinou platformu, na které by svoji pozici ve straně uhájil. S tím musí ODS přestat, aby v rámci vnitrostranických sporů takové nálepky rozdávala. Jedna část strany nemůže špinit tu druhou.

* Vyvodíte z republikového neúspěchu nějaké poučení sám pro sebe?

Někdy je velmi složité vysvětlovat dohody, které vedou k nějakým politickým rozhodnutím. Často o nich musíte diskutovat s lidmi, kteří neznají detaily. Přesto jsem rozhodnut vytrvat. Myslím, že jihočeská ODS je pořád velmi silná. A věřím, že naši kandidáti to ukážou i v komunálních volbách.

* Nebojíte se podzimního volebního neúspěchu?

Je pravda, že někteří naši členové přes média útočí nebo špiní ODS a říkají, že asi neupěje ve volbách. Je to ale, jako když třesete sloupy, mezi nimiž je napnuto lano, po němž jde člověk, a vy voláte, že spadne. I když ze mne někteří novináři kvůli kauze odvolání primátora Thomy udělali černokněžníka, věřím, že ODS na tom laně pořád stojí pevně.

* Co řeknete na argument píseckého exposlance ODS Zajíčka, že se díky dohodám a stranickým komplotům odstraňují z kandidátek schopní lidí a posunují se na nevolitelná místa?

Ať si pan Zajíček vzpomene na sestavování kandidátky pro parlamentní volby v roce 2006. Tehdy právě on byl jihočeským lídrem ODS. Z budějovické ODS ale zaznívaly hlasy, že jejich kandidát Miroslav Beneš byl velmi poškozen tím, že došlo k nestandardním a netransparentním dohodám. Benešovi příznivci to Zajíčkovi také vytýkali. Mám tu zkušenost, že když konkrétní lidé nejsou na špici pelotonu, tak jsou všechny ostatní dohody špinavé a špatné.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy