MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Alexandrovci sťali kmotry

Přejít do diskuse
(7 příspěvků)
HN.IHNED.CZ  21. 6. 2010  00:00  (aktualizováno: 21. 6. 2010  08:17)

Jiří Leschtina: Alexandrovci sťali kmotry

Kdo vlastně odbrzdil velkou nečasovskou jízdu na kongresu ODS? Nepochybně David Vodrážka. Z jeho kandidátského projevu čišelo tolik prázdnoty, nabobské sebejistoty osnovačů předvolebních dohod, že se delegáti napříč regiony vzbouřili pokynům bossů a podpořili na post prvního místopředsedy Miroslavu Němcovou. Tím se rozpadla hlasovací koalice kmotrů a do určité míry i jejich mocenská síť, s níž tak marně zápasil Mirek Topolánek.

Vlastně šlo od počátku o to, zda se atmosféra jarních voleb přelije do sálu a za hlasovací plentu kongresu. Vždyť kroužkovači řádili jak černá ruka zejména na kandidátkách ODS, sestavených nikoliv na základě kvality osobností, ale zákulisních piklů. A pokud by po téhle lekci občanští demokraté zvolili vedení upečené dávno před kongresem ve Žlutých lázních? Delegátům došlo, že tohle by jim nespolkli ani ti voliči, kteří dali ODS ještě jednu šanci.

Šedé eminence navíc vyslaly do boje patřičně šedivé loutky. O pohár prázdnoty a nadutosti by mohl s Vodrážkou soutěžit zejména Martin Kuba, zoufale volající při nominační řeči na techniky, aby mu "naběhl projev". To, co mu naběhlo, mělo parametry funkcionářského "cancu", spíchnutého mezi dvěma drinky na večírku pána z Hluboké. Když pak vystoupil Alexandr Vondra se strhujícím, místy až "kinkelovským" projevem, zkáza kmotrů byla dokonána.

Vítězným alexandrovcům hlavní problémy teprve začínají. Nečas bude muset odolat pokušení "osladit" potupnou porážku pražskému regionu nabídkou ministerských křesel. Vždyť účast kteréhokoliv z pražských radních v kabinetu by byla popřením Nečasova slibu, že ODS vyšle do vlády neúplatné lidi, jimž jde o stát, a nikoliv o kšefty s veřejnými penězi.

Premiér a jeho ministři budou muset přijímat riskantní rozhodnutí, která dopadnou na nejširší vrstvy. Přitom budou mít za zády nejen nesmlouvavou opozici, ale i několik desítek vlastních "Tlustých", čekajících na jakoukoliv chybu vlády.

To všechno za situace, kdy bude muset premiér požádat veřejnost o oběti. Pokud jím bude Nečas, kongres mu i svou volbou vytvořil dobré východisko k tomu, aby se mohl vystavit pátravé otázce občanů: Jakpak si vedeš ty, když chceš oběti od nás?