MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Českobudějovický Thoma: Jeho primátorský post se kymácí

Českobudějovický Thoma: Jeho primátorský post se kymácí

Českobudějovický Thoma: Jeho primátorský post se kymácí

31.5.2010 11:05 - Hodně napjatá je situace na magistrátu v Českých Budějovicích. Jsou tu jasné tlaky na odvolání primátora Juraje Thomy (ODS), který před časem odvolal tajemníka úřadu. Okamžitě za to začal dostávat „přes prsty“.

Primátor odvolal tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka podle kontrolního výboru zastupitelstva neprávem. Kontrolní výbor se zřejmě domnívá, že chyb, které vytýká Thoma Řeřábkovi, se dopustili i jeho vlastní podřízení. Tento argument může být podnětem k výzvě, aby primátor opustil své křeslo.

Mezi více než dvaceti body, kterými Thoma zdůvodňoval odvolání tajemníka, bylo vyplácení odměn členům komisí a výborů zastupitelstva. Odměny byly vypláceny s nadhodnocenými tarify a tajemník měl na pokyn primátora uvést věci do pořádku, ovšem neučinil tak. Právě to pak byl jeden z důvodů jeho konce na radnici.

Jestli skutečně existují pádné důvody pro odvolání Thomy z primátorského křesla, nemají mnozí zastupitelé jasno. „Opravdu nevím, ale celé mi to přijde zvláštní a pofiderní, když uvážím, že nám schází necelý půlrok do komunálních voleb," míní jeden ze zastupitelů ODS.

ODS za primátorem stojí

Mnozí si myslí, že i když bude mimořádné zastupitelstvo, návrh na odvolání prvního muže Budějovic neprojde. „Viděli jsme, jak dopadly tyto volby. Lidé se naučili kroužkovat a můžou nám to někteří voliči dát sakramentsky sežrat právě na podzim a brát to tak, že jsme chtěli primátora vyštípat. Tlaků na jeho odvolání je tu mnoho a je tu také moc lidí, kteří by si do toho křesla chtěli sednout," dodal jeden ze zastupitelů.

Například náměstkyně primátora Ivana Popelová, nebo zastupitel Radek Novotný, oba z ODS Thomu podporují. „Ano pana primátora podporuji, takže nebudu hlasovat pro jeho případné odvolání," dodal Novotný.

„Podle koaliční dohody, kterou máme s ODS, se jedná o personálních otázkách s předsedou klubu dopředu a ODS žádné takové jednání nevyvolala a na spekulacích nelze založit nějaký závěr. Zvláštní je, že jsem zápis kontrolního výboru jako předseda klubu neobdržel," vyjádřil se náměstek primátora za KDU-ČSL Rudolf Vodička.

Zda bylo odvolání kontroverzního tajemníka radnice, který měl navíc ulámat stěrače na autě jednoho z občanů města správné, může podle primátora Thomy jen soud. „Odvolání tajemníka schválil krajský úřad, který se k tomu musel vyjádřit a nyní, nechť je to případně na soudu," dodal primátor.

Více: Pod primátorem Budějovic se třese židle

Autor: kra