MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Bitva o tajemníka: jiskření v ODS

2.  Bitva o tajemníka: jiskření v ODS

Zdroj:

Českobudějovický deník

Datum vydání:

14.5.2010

Podtitulek:

Včera se konala zvláštní schůzka zastupitelů nejsilnější českobudějovické politické strany.

Odkaz:

http://ceskobudejovicky.denik.cz/

Ročník:

19

Číslo:

111

Strana:

3

Autor:

REDAKTOŘI DENÍKU

Rubrika:

ČESKOBUDĚJOVICKO

Oblast:

Regionální deníky - Jihočeský kraj

České Budějovice - Kauza kolem odvolání tajemníka českobudějovického magistrátu Zdeňka Řeřábka nabírá na obrátkách. Někteří zastupitelé přezkoumali důvody, které vedly primátora Juraje Thomu k odvolání tajemníka, a nesouhlasí s primátorovým postupem. Nezdá se jim, že by se bývalý tajemník magistrátu dopustil některých pochybení, která mu Thoma kladl za vinu.

Břetislav Kábele, zastupitel a radní za ODS, se navíc včera ostře ohradil proti tomu, že by celý spor kolem Řeřábkova odvolání měl mít politickou rovinu. "Musím striktně odmítnout usilovnou snahu pana primátora o politizaci celé kauzy," zdůraznil Kábele. Iniciátory zmíněné schůzky k odvolání tajemníka byli podle Kábeleho členové kontrolního výboru. Ti podle radního na svém zasedání zjistili, že odvolání tajemníka bylo interpretováno v rozporu se závěry kontroly. "Primátor navíc zakázal vedoucí odboru kontroly paní Tiché o věci před členy kontrolního výboru mluvit, což samo o sobě považuji za nepřípustné," míní Kábele

 

Zákon o obcích

 

členové kontrolního výboru informovali zastupitele, kteří na takové informace mají ze zákona právo. "Zákon o obcích jasně říká, že každý zastupitel má právo požadovat od zaměstnance obce informace ve věcech, které souvisejí s výkonem jeho funkce. Tuto zákonnou možnost jsme s kolegy z ostatních stran využili a překvapuje mě, že pan primátor tuto možnost nerespektuje," konstatoval Kábele.

"Ještě jednou odmítám snahu pana primátora posunout své pochybení do roviny politického sporu, kterým poškozuje svou vlastní stranu.

Věřím, že se z jeho strany nejedná o úmysl, ale jen o politickou neobratnost," připojil pak radní.

Primátor Juraj Thoma ale vidí věc úplně opačně a odvolání tajemníka je podle něj v pořádku. "Nechápu, proč mě zastupitelé nekontaktovali ve věci odvolání dříve, když jsem je k tomu několikrát vyzýval. Myslím si, že současná situace ODS vůbec neprospěje." Podle Karla Pražáka, který působí ve vedení Sdružení podnikatelů v historickém centru Českých Budějovic, může současné dění na radnici kolem odvolání bývalého tajemníka Zdeňka Řeřábka vzbuzovat různé spekulace. "Může to působit i dojmem, že tam může být snaha vyměnit Thomu," uvedl Pražák, ale zdůraznil, že se jedná pouze o jeho osobní dojem.

 

Odvolání primátora

 

"Když odvolají Thomu, mohu říci, že za naše sdružení to vítáme," řekl Pražák a dodal, že například město podle něj nevyužilo všechny možnosti, jak získat peníze z evropských dotací pro historické centrum města. Pražák je ale skeptický ohledně efektu případné změny. "Nejsme si jisti, zda uskupení, které vládne v současné době na radnici, může nynějšího primátora nahradit někým lepším. Spíš jde o vnitřní boj v rámci ODS," dodal k současné situaci Pražák.

Včera se dokonce celou záležitostí zabývala zvláštní schůzka klubu zastupitelů ODS, v době uzávěrky však nebyly výsledky jednání známé. Jednalo se ještě v půl deváté večer. V tuto dobu nebyla vyloučena ani varianta, že bude primátor klubem vyzván k rezignaci. Následoval by tak po několika týdnech odvolanéhotajemníka Zdeňka Řeřábka Pokud by totiž skutečně mělo dojít na odvolání primátora ještě před komunálními volbami, je třeba nadpoloviční většina z pětačtyřiceti zastupitelů. Tu paradoxně drží samotná ODS, ale je možné spekulovat, zda by pro své odvolání hlasoval i současný primátor. Pak by hlas chyběl a možná, že by se za Thomu postavili i další zastupitelé ODS.

Bylo by tedy potřeba sehnat hlasy jinde.

 

(REDAKTOŘI DENÍKU)