MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

ODS Thomovi: vysvětlete odvolání tajemníka

 

 

ODS Thomovi: vysvětlete odvolání tajemníka

České Budějovice - Českobudějovický primátor Juraj Thoma (ODS) by měl podle svých stranických kolegů svolat mimořádné jednání zastupitelstva města, aby na něm objasnil, proč 27. dubna odvolal tajemníka úřadu Zdeňka Řábka.

Autor:
Redakce

včera 23:36

Českobudějovický primátor Juraj Thoma (na snímku) z ODS by měl podle svých stranických kolegů svolat mimořádné jednání zastupitelstva, aby na něm objasnil, proč odvolal tajemníka úřadu.
Autor: Deník/ Václav Pancer

Po čtvrtečním večerním jednání klubu zastupitelů ODS to řekl předseda klubu a šéf krajské ODS Martin Kuba. Thoma důvody bezprostředně po odvolání úředníka sdělil médiím, teď je ale někteří zastupitelé zpochybnili. Závěry vnitřní kontroly úřadu byly údajně interpretovány nepravdivě. Ve čtvrtek primátor musel své kroky obhajovat na mimořádném jednání klubu ODS.

Thoma situaci po jednání odmítl komentovat, podle něj je každému jasné, o co v ODS jde. Zda mimořádné jednání zastupitelstva svolá, bude záležet na tom, zda od zastupitelů dostane písemnou žádost, řekl Thoma.

"Dospěli jsme k tomu, že pan primátor má v co nejbližší době svolat zastupitelstvo města, na kterém by objasnil okolnosti neoprávněného vyplácení odměn neuvolněným zastupitelů, které byly podle něj hlavním důvodem k odvolání tajemníka magistrátu," řekl Kuba.

Nové skutečnosti, které se na jednání klubu objevily, považují podle něj zastupitelé za závažné. Odvolání tajemníka bylo osobním rozhodnutím primátora a ODS chce, aby je obhájil. Z 20 zastupitelů ODS bylo pro svolání mimořádného jednání zastupitelstva 14, tři nebyli přítomní. Kuba odmítl, že by šlo v českobudějovické ODS o mocenský boj. "V žádném případě nejde o boj v ODS, to je přeci legitimní otázka zastupitelů, na kterou se neptají jenom zastupitelé ODS, na kterou se ptají zastupitelé za ČSSD, za KSČM," uvedl předseda.

Jednání primátora zpochybnili někteří členové kontrolního výboru po středeční schůzce s vedoucí odboru kontroly magistrátu Antonií Tichou. Mezi nimi byl i zastupitel ODS Břetislav Kábele. V kuloárech se mluví o válce v ODS. Zastupitel Kábele ale v prohlášení politizaci kauzy odmítá.

Primátor tajemníka odvolal 27. dubna kvůli několika údajným pochybením a porušení pracovních povinností. Podle zjištění vnitřní kontroly úřadu se podle něj tajemník v posledních šesti měsících dopustil 20 porušení zákonem stanovených povinností. Odvolání tajemníka konzultoval s ředitelem krajského úřadu Lubošem Průšou. Průša s odvoláním souhlasil.

Tajemník podle Thomy nedodržel svou povinnost kontrolovat činnost příslušných odborů a odstranit zjištěné nedostatky. Z kontroly také vyplynulo, že v rozporu se zákoníkem práce byly vydány některé vnitřní předpisy. Tajemník je přitom odpovědný za to, aby byly v souladu se zákonem. Primátor prý tajemníka několikrát upozorňoval na nečinnost vybraných odborů a vlekoucí se projednávání některých kauz. Žádal ho, aby závady odstranil, ale nestalo se tak.

Řeřábek je ve stavu pracovní neschopnosti. Médiím sdělil, že záležitost chce řešit soudní cestou. Cítí se společensky poškozen.

(čtk)