MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

18.3.2010 - Síť internetových novin - Thoma vyzval Řeřábka

AKTUÁLNĚ / Politika
18.3.2010 16:48:55
Primátor Thoma vyzval tajemníka Řeřábka k objasnění stěračové kauzy
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Českobudějovický primátor Juraj Thoma (ODS) vyzval tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka k co nejrychlejšímu objasnění stěračové kauzy. Ve svém prohlášení vyjádřil znepokojení nad tím, že Řeřábek dosud neprojevil žádnou vůli k vyvrácení obvinění.

 

Svědek a provozovatel pizzerie Ladislav Vrábel, se kterým má Řeřábek dlouhodobý spor o objekt, ve kterém pizzerie funguje, říká, že tajemník ukroutil dva stěrače a navíc ohnul zrcátko u auta. Tajemník Řeřábek to však popírá, vysvětlení, které by primátora Thomu uspokojilo, však dosud nepodal.

"Jsem hrubě znepokojen, že ani čtrnáct dnů po vzniku kauzy tajemník neprojevil vůli k vyvrácení nařčení v této věci. Záležitost se vleče a vyšetřování vyvolává dojem nic nezjistit. Tento fakt přitom bez jakýchkoliv pochyb poškozuje nejen jméno Zdeňka Řeřábka, ale i město České Budějovice a v neposlední řadě i všechny ty zaměstnance českobudějovického magistrátu, kteří svou práci opravdu chápou jako službu občanům," popisuje primátor Thoma.

Doporučil proto Zdeňku Řeřábkovi, aby souhlasil se zveřejněním záznamu z městského kamerového systému. "Ten by mohl do celého případu vnést zásadní změnu v jeho prospěch, pokud je to tak, jak tajemník tvrdí a on je nevinný," pokračuje Thoma. "To, že se tajemník s mým návrhem neztotožnil, mi nezbývá než akceptovat. Odmítám se však smířit se současnou nedůstojnou a nadále neúnosnou situací, kdy v důsledku uvedené kauzy dramaticky klesá důvěra českobudějovické veřejnosti v instituce města,"dodává primátor.

Ulici snímají kamery, záznam může být klíčovým důkazem. "Chápu, že pro Zdeňka Řeřábka je celá tato situace více než složitá a že je nutné ctít presumpci neviny. Protože se ale jedná o nejvyššího úředníka magistrátu, který by měl být garantem důvěryhodnosti tohoto úřadu, považoval jsem za nutné jej se vší důrazností požádat, aby aktivně a především co nejrychleji přispěl k objasnění spekulací," říká Thoma.

"Všechny občany bych chtěl ubezpečit, že pokud se bez jakýchkoliv pochybností provinění tajemníka magistrátu prokáže, rozhodnu o délce jeho dalšího setrvání na radnici tak, jak mi to umožňuje zákon o obcích. A to i s vědomím možných důsledků, které by takové rozhodnutí pravděpodobně znamenalo pro mne samotného," uzavírá Juraj Thoma.

Provozovatel pizzerie vede s městem spor o nájemní smlouvu, podle jeho slov za celým sporem stojí právě tajemník Řeřábek.