MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

21.3.2010- Síť internetových novin - Kauza stěrače

AKTUÁLNĚ / Politika
21.3.2010 17:08:11
Tajemník českobudějovického magistrátu Zdeněk Řeřábek se vyjádřil ke ´stěračové kauze´
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Tajemník českobudějovického magistrátu Zdeněk Řeřábek v neděli reagoval svým prohlášením na vývoj známé "stěračové kauzy," podle níž ukroutil dva stěrače a ohnul zrcátko automobilu provozovatele pizzerie Ladislava Vrábela, se kterým má vést spor o objekt pizzerie.

 

"V minulých dnech mě vyzval primátor Českých Budějovic Juraj Thoma k tomu, abych souhlasil se zveřejněním nahrávky, která mě podle jeho interpretace má očistit ze známého nařčení. Dále mě obviňuje, že se zdráhám provést aktivní kroky na svou obhajobu, které mi moudře doporučuje," uvedl v úvodu svého prohlášení Řeřábek. "Cítím potřebu se důrazně ohradit jak proti obsahu, tak proti stylu, kterým primátor města veřejně dehonestuje mou osobu. Na svou obhajobu, bohužel, mohu říct v tuto chvíli jen jediné, stěrače pana Vrabela jsem nepoškodil, je to lež," tvrdí Řeřábek.

"Z dopisu pana primátora na mě dýchl duch 50. let a tehdejší komunistické praktiky, křivě tě obviníme z něčeho, co jsi neudělal, a nemáš důkazy na svou obhajobu, tak jsi vinen! Jsem doslova v šoku, že některým lidem jsou ještě dnes cizí základní demokratické principy a presumpce neviny," pokračuje tajemník. "Pokud chce pan primátor někoho vyzývat k činnosti, pak nikoli mne, ale orgány, které mají již dva týdny k dispozici nahrávku z kamery městské policie. I mě mrzí, že se celá věc protahuje a poškozuje mé jméno," říká Řeřábek.

"Souhlas ke zveřejnění nahrávky dát jednoduše nemohu, protože k tomu nejsem nikterak oprávněn. Nebo snad mám dát jakýsi souhlas a porušit tím práva dalších lidí, kteří se případně na záznamu objeví? Pro posouzení nahrávky tu máme k tomu určené orgány, městskou policii, státní policii, státní zastupitelství, ty ať nahrávku zhodnotí a posoudí," píše v prohlášení Řeřábek. Pozastavuje se také nad skutečností, že přepis záznamu unikl hned druhý den do médií.

"Šokuje mě, že z kamerového systému městské policie se mohou dostat na veřejnost osobní údaje nejen mé, ale kteréhokoli z občanů Českých Budějovic. Někdo zcela evidentně porušil předpisy, možná i zákon a osob, které měly záznam v tu dobu k dispozici, není mnoho. Bylo by dobře, aby policie vyšetřila, kdo je tím pachatelem, já mu svolením ke zveřejnění nahrávky alibi vytvářet nebudu," dodal Zdeněk Řeřábek.

"Jsem hrubě znepokojen, že ani čtrnáct dnů po vzniku kauzy tajemník neprojevil vůli k vyvrácení nařčení v této věci. Záležitost se vleče a vyšetřování vyvolává dojem nic nezjistit. Tento fakt přitom bez jakýchkoliv pochyb poškozuje nejen jméno Zdeňka Řeřábka, ale i město České Budějovice a v neposlední řadě i všechny ty zaměstnance českobudějovického magistrátu, kteří svou práci opravdu chápou jako službu občanům," uvedl již dříve ke kauze primátor Budějovic Juraj Thoma.

Doporučil proto Zdeňku Řeřábkovi, aby souhlasil se zveřejněním záznamu z městského kamerového systému. "Ten by mohl do celého případu vnést zásadní změnu v jeho prospěch, pokud je to tak, jak tajemník tvrdí a on je nevinný," pokračuje Thoma. "To, že se tajemník s mým návrhem neztotožnil, mi nezbývá než akceptovat. Odmítám se však smířit se současnou nedůstojnou a nadále neúnosnou situací, kdy v důsledku uvedené kauzy dramaticky klesá důvěra českobudějovické veřejnosti v instituce města,"dodává primátor.

Ulici snímají kamery, záznam může být klíčovým důkazem. "Chápu, že pro Zdeňka Řeřábka je celá tato situace více než složitá a že je nutné ctít presumpci neviny. Protože se ale jedná o nejvyššího úředníka magistrátu, který by měl být garantem důvěryhodnosti tohoto úřadu, považoval jsem za nutné jej se vší důrazností požádat, aby aktivně a především co nejrychleji přispěl k objasnění spekulací," říká Thoma.

"Všechny občany bych chtěl ubezpečit, že pokud se bez jakýchkoliv pochybností provinění tajemníka magistrátu prokáže, rozhodnu o délce jeho dalšího setrvání na radnici tak, jak mi to umožňuje zákon o obcích. A to i s vědomím možných důsledků, které by takové rozhodnutí pravděpodobně znamenalo pro mne samotného," uzavírá Juraj Thoma.

Provozovatel pizzerie vede s m

 


Autor / zdroj: Mediafax

REKLAMA
 
Cítíš se býti obchodníkem? Chceš mít měsíčně tučné výdělky? Jsi nadmíru komunikativní a rád pracuješ s lidmi? Odpovídáš 3x ANO? Ozvi se ještě dnes!

 
Úžasný relax, romantický víkend či pohodová rodinná dovolená v samotném centru městečka Štramberk.

 
Metrostav a.s. nabízí pracovní místa absolventům VŠ i specialistům s praxí ve stavebnictví v různých regionech ČR.

 
Nabízíme celou řadu výrobků, které ulehčují a zpříjemňují činnost v kuchyni. Využitím našich bohatých zkušeností a technických možností dosahujeme toho, aby veškeré kuchyňské vybavení vyhovovalo Vašim potřebám.

Tajemník českobudějovického magistrátu Zdeněk Řeřábek.
Foto: c-budejovice.cz
REKLAMA