MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

25.3.2010 - Parlamentní listy - Podvody s eurodotacemi a ulomené stěrače spolu mohou souviset

Podvody s eurodotacemi a ulomené stěrače spolu mohou souviset

Podvody s eurodotacemi a ulomené stěrače spolu mohou souviset

25.3.2010 13:09 - Vyšetřování údajných podvodů v přidělování dotací z Regionálního operačního programu (ROP) z Evropské unie a kauza ulomených stěračů v Českých Budějovicích spolu může velmi úzce souviset. Důvodem jsou dvě osoby, kterých se obě kauzy týkají.

Za údajné machinace s přidělováním evropských peněz je mimo jiné obviněn ředitel Regionální rady soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka (na snímku). A právě on by mohl zřejmě nahradit současného tajemníka magistrátu města České Budějovice Zdeňka Řežábka.

To v případě, že Trnka by byl zbaven obžaloby, které čelí, pokud se ukáže, že přidělování stamilionů korun z Evropy neovlivňoval. Kdyby byl odvolán, počítá se s ním prý podle kuloárních zvěstí na místo tajemníka magistrátu.

Toho současného chce odvolat primátor Juraj Thoma (ODS) kvůli tomu, že měl před časem opilý zlomit stěrače na autě majitele pizzerie, s kterou město vede spor. Tajemník Řežábek navíc v době, kde pizzerie sídlí, i bydlí. A majitel restaurace ho při činu viděl.

Související:


Tajemník usvědčující záběry odmítá

Existuje i záznam z městských kamer. Ten nyní získala policie, ale Řežábek odmítá jejich zveřejnění, i když mu primátor nabídl, že by záběry jasně odhalily, zda má pravdu, když říká, že vozidlo nepoškodil, nebo zda lže.

„Pokud pan tajemník neprokáže, že stěrače nepolámal, odvolám ho i přesto, že jsem si vědom všech možných důsledků pro mou osobu," řekl primátor Thoma.

Co tím primátor skoro 100tisícového města myslí? Vydírá ho snad samotný Řežábek, nebo někdo z jeho příznivců? „Nechci to nijak komentovat," dodal Thoma.

Na budějovické radnici je veřejným tajemstvím, že osoba tajemníka Řežábka je už sama o sobě kontroverzní.

Související:


Tajemník je prý arogantní despota

„Pokud se k tomu pan tajemník napije, je to sprostý, arogantní despota, bohužel. A divím si, že nebyl vyhozen okamžitě. Udělat to kdokoli jiný, už by nebyl zaměstnancem magistrátu," míní jedna z úřednic.

Bude-li Zdeněk Řežábek odvolán, bude se hledat náhrada. A ta je prý už údajně velmi dobře dohodnutá. Lze předpokládat, že Jiří Trnka z RRS byl sice obviněn, ale mohl by být očištěn. A jako satisfakce od ODS, ke které má blízko, by mu byl post představitele magistrátu nabídnut.

Stejně tak je jasné, že primátor Juraj Thoma rozhodně po podzimních komunálních volbách už primátorem nebude. Politické tlaky usilovali o jeho sesazení prý již několikrát. Nakonec jej ale vzali na milost, právě proto, že do voleb zbývá něco přes půl roku.

Autor: kra