MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Deník - Kamery umí být slepé, přitom stály přes 12 milionů

Kamery umí být slepé, přitom stály přes 12 milionů

České Budějovice – Na otázku, zda je obraz vandala, jenž řádil v centru města, ostrý, se nikomu nechce odpovědět.

Autor:
Redakce

předevčírem 9:05aktualizováno včera 6:37

Situaci v Českých Budějovicích nepřetržitě ukazuje městským policistům 12 monitorů, které přebírají signál z 23 kamer. Ty sledují například i důležité křižovatky.
Autor: Deník/ Edwin Otta

Stály více než dvanáct milionů. „Budou sledovat kritická místa čtyřiadvacet hodin denně, zastanou tolik, co čtyři až pět hlídek strážníků v terénu. Na sledovaném místě je možné v případě potřeby rychle zasáhnout. Záznamy mohou sloužit i zpětně při objasňování kriminality,“ slibovali si před třemi lety od kamerového systému politici i strážci zákona.

Nejeden případ ale ukazuje, že když dojde na lámání chleba, kamera se zrovna dívá jiným směrem, a když už přece pachatele jakékoli nepřístojnosti natáčí, je obraz, slušně řečeno, k ničemu.

Bude tak tomu patrně i v případě vandalismu u pizzerie Fresh z konce minulého týdne, jehož aktérem byl údajně tajemník magistrátu Zdeněk Řeřábek. Ten něco takového popírá a zatím chybí důkaz. Podat by ho mohl právě kamerový záznam.

Policie sice zkoumá záznamy kamery, ale na několikrát opakované otázky, zda je obraz natolik zřetelný, aby na něm byl člověk, který uprostřed noci majiteli pizzerie zlámal stěrače u dvou aut, poznat, odpovídá českobudějovická policejní mluvčí Regina Tupá vyhýbavě: „Skutečnost je zadokumentována jako přestupek na úseku majetku. Policie postoupí věc k dalšímu projednání příslušnému správnímu orgánu.“

Podobné reakce zazněly v posledních dnech i z dalších zdrojů a svádí k úvahám o snaze zamést incident pod koberec. Podle neoficiálních informací nebudou výsledky průzkumu kamer průkazné.

Přitom jsou přístroje vybaveny nočním viděním, mají šestadvacetinásobný optický zoom. Rozlišení by mělo umožnit rozeznat tváře na vzdálenost desítek metrů od kamerového bodu, na stovky metrů mají být čitelné registrační značky aut. Podle mluvčí strážníků Kateřiny Schusterové je za světla obraz na monitorech v centrále podobný běžné televizi, noční sekvence mohou být ale při přiblížení příliš zrnité.

Zda bude mít takové štěstí vandal od pizzerie, se teprve ukáže. Nebyl by to ale jediný případ. Už v minulosti dokázali zloději a výtržníci řádit pod kamerami, aniž by si jich bedlivé oči dohlížecího systému všimly či podaly kýžené důkazy.