MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Klaus se Škromachem uctili Mao Ce-tunga. Martin Kuba je v Rusku

Chybět bude i hlavní "lobbista" za český export, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba,ten je podle své mluvčí Veroniky Forejtové na podnikatelské misi v Rusku.

Klaus se Škromachem uctili Mao Ce-tunga. Pojí je PPF

Klaus v ÚVN Střešovice

Prezident Václav Klaus.Autor: Jan Langervětší obrázek »

Praha - Čeští politici prošli zkouškou z pragmatismu. Na čínské ambasádě se ve čtvrtek večer slavilo převzetí moci komunisty v nejlidnatější zemi světa a nechyběl u toho prezident Václav Klaus.

"Česká republika by měla posílit vztahy s Čínou a nevnášet do nich zbytečné překážky," prohlásil ve svém projevu na velvyslanectví.

"My, tedy rozhodně ti, kteří tady dnes jsou, sledujeme s velkým zájmem vývoj ve vaší zemi a snažíme se vytvořit pozitivní a přátelské vztahy mezi našimi zeměmi," uvedl Klaus.

Většina českých politiků se prý z komunistické slavnosti omluvila, i když pozvánky podle svých vyjádření dostali.

Výjimkou byl místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach. Ten má s Klausem společné kontakty se skupinou PPF, která chce v Číně prorazit se spotřebitelskými úvěry své splátkové společnosti Home Credit.

 

Zájem tužit vztahy s Pekingem má i nová strana LIDEM, na recepci přišla vicepremiérka Karolína Peake i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Kolem Číny je na českém diplomatickém hřišti v poslední době velmi živo. Recepce přichází jen krátce poté, co premiér Petr Nečas překvapil rázným projevem, v němž odsoudil „dalajlámismus", který má škodit českému exportu na atraktivním asijském trhu.

Premiér se recepce podle svého mluvčího Michala Schustera nezúčastní z pracovních důvodů, ale ve sbližování s Čínou pokračuje po svém. Jak zjistildeník Insider, Nečas se minulý týden sešel v tichosti přímo na Úřadu vlády s čínským velvyslancem v Praze, Yu Quingtaiem.

Špičky ČSSD se omluvily

V šest večer se v pražském Bubenči sešli ti, kteří - slovy premiéra - „nepodléhají módním politickým projevům", které mají negativní vliv na český export, jako je třeba „dalajlámismus".

Čínská ambasáda v Praze však podle ankety Aktuálně.cz obdržela na večírek hodně omluvenek, a to i od špiček ČSSD, která k Číně měla vždy pragmatičtější vztah než česká pravice.

 

 

„Nemohu se zúčastnit, protože jsem na mítincích s občany v Jižních Čechách," řekl Aktuálně.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. S odkazem na pracovní povinnosti v Senátu se z akce podle svých vyjádření pro Aktuálně.cz omluvili i  předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) a místopředseda sněmovny i strany Lubomír Zaorálek.

Šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) zase dala přednost Dánům, ti ve čtvrtek otevírají výstavu věnovanou královně Dagmar v pražském Klementinu. Chybět bude i hlavní "lobbista" za český export, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, ten je podle své mluvčí Veroniky Forejtové na podnikatelské misi v Rusku. Recepce bude i bez ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Schwarzenberg posílá náměstka

 

Finančník Petr Kellner na snímku z dubna 2011

Nejbohatší Čech Petr Kellner chce prorazit v Číně.Autor: ČTKvětší obrázek »

 

Na recepci se - prý kvůli předvolebním akcím - neobjeví ani bývalý šéf sociální demokracie a dnešní předseda NS-Lev 21Jiří Paroubek, který v roce 2005 v roli premiéra v Praze hostil čínského premiéra Wen Ťia-paa a pravidelně kritizoval pravicové vlády za chladný přístup k Číně.

Číňané se naopak mohli těšit na šéfa českých komunistů Vojtěcha FilipaDavida Vodrážku (ODS), předsedu zahraničního výboru sněmovny, jehož členové dlouhodobě chtějí do Číny vyjet.

Zástupce na čínské ambasádě bude mít i české ministerstvo zahraničí, jehož šéf Karel Schwarzenberg (TOP 09) nejhlasitěji protestoval proti premiérovým slovům o „dalajlámismu". Černínský palác zastoupí náměstek Vladimír Galuška.

Číňané začátkem října slaví vznik Čínské lidové republiky, de facto tedy převzetí moci komunisty. V roce 1949 čínský komunistický vůdce Mao Ce-tung 1. října vyhlásil ČLR na pekingském náměstí Tchien-an-men.

„Jde o svátek převzetí moci komunisty. Ale nelze to přirovnat k československému únoru 1948. V Číně nešlo o puč, ale o vítězství komunistů, kteří měli podporu lidí. Ty masivní kampaně proti politickým odpůrcům začaly až v 50. letech," řekl Aktuálně.cz sinolog historik Ondřej Klimeš.

S Krtečkem do Číny

 

Čína - velká zeď

Číná láká investory.Autor: China Toursvětší obrázek »

 

Jak už bylo řečeno výše, nejvyššími představiteli českého státu budou na recepci prezident Klaus a místopředseda horní komory Škromach.

Klaus byl naposledy podle svého kalendáře zveřejněného na webových stránkách Hradu na čínské recepci v roce 2009. Pravidelně naopak dochází na oslavy na ruské ambasádě. Čestným hostem bývá Klaus i na oslavách Dne nezávislosti na velvyslanectví USA.

Jak Klaus, tak Škromach mají vazby na PPF. Nejbohatší Čech a šéf této finanční skupiny Petr Kellner zaplatí prostory pro Institut Václava Klause, kde bude hlava státu působit, až odejde z Hradu.

Škromach zase do Číny doprovázel českou animovanou legendu Krtečka, jehož vysílací práva Číňanům věnovala právě PPF. S ním tam tehdy odcestovala i první dáma Livia Klausová.

Vstřícnou tvář Pekingu ukazuje i premiér Nečas. Jen týden po přelomovém proslovu o dalajlámismu se ve Strakově akademii sešel s čínským velvyslancem v Praze. Insider popsal, že schůzka trvala asi půl hodiny a obešla se například bez darů. Témata, která na ní padala, však Nečasův mluvčí Michal Schuster neupřesnil.

„Pan premiér se s velvyslanci schází běžně, stejně jako jiní členové vlády. Jednání jsou dlouhodobě plánovaná. Z podobných interních pracovních schůzek informace o obsahu médiím neposkytujeme," sdělil jen.

Návštěva Nečase v Číně prý zatím není v plánu. Naopak podle týdeníku Reflex se do Číny ještě letos chystá prezident Václav Klaus.

Zdroj: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=758722#utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-17