MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Martin Kuba premiérem České republiky

V poslední době se opravdu vážně diskutuje o Martinovi Kubovi jako premiérovi ČR. O jeho úspěšnosti v komunálních volbách jsem se již zmiňoval v dnešním vydání týdeníku Budějovicko, aneb "kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali", nicméně otázkou zůstává silná podpora Petra Nečase z moravských luhů a hájů. Ladislav Vrabel

 

Fáze první

Skupina rebelujících poslanců pod vedením vlivného středočeského politika Petra Tluchoře na příští schůzi Poslanecké sněmovny, která začne 22. října, nepodpoří vládní balíček na zvýšení DPH, a to ani přes případné ústupky, které Nečasovi vyjednávači s Tluchořovým klanem domluví.

Skupina rebelů získá hned trojí výhodu.

Může se ohánět programem „modrých“, jenž zvyšování daní zapovídá.

Na své straně budou mít i profesora ekonomie, zakladatele ODS a nestora české politiky, prezidenta Václava Klause, jemuž by takový scénář mohl vyhovovat i vzhledem k vlastní politické budoucnosti. Klaus ostatně již odmítnutím zákona o reformě důchodů ukázal, že zákony Nečasova kabinetu je připraven torpédovat bez ohledu na vratkou situaci ve sněmovně, v níž se koaliční vláda ocitla.

A třetí silný argument: bude již po krajských a senátních volbách, jež se uskuteční 12 a 13. října, takže padne i obava, aby rebelové nebyli spolustraníky vnímáni jako strůjci volebního debaklu ODS, kteří během horké fáze kampaně sestřelili vlastní vládu.

Protože vládní koalice svázala daňový balíček s hlasováním o vyslovení důvěry, ocitl by se Nečasův kabinet v demisi. Pak přijde další tah.

 

Fáze druhá

Prezident pověří sestavením vlády občanského demokrata. Při volbě vhodného adepta bude brát ohled na to, aby byl přijatelný pro členy ODS i pro veřejnost.

Dle informací ČESKÉ POZICE tyto parametry splňuje například exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Nemám takové ambice. O takové možnosti jsem s nikým nejednal a nejednám. Věnuji se volební kampani, jsem pořád v Plzni. Jsem loajální vládě a čistě teoreticky by něco takového bylo interpretováno jako snaha zhrzeného politika dostat se zpět na vysoký post,“ reagoval na dotaz ČESKÉ POZICE Pospíšil.

Jako pravděpodobnější se proto rýsuje varianta, že vítězem Klausova minitendru na příštího premiéra bude jihočeský politik a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ke Klausovi má blízko v názorech na EU, na podporu exportu, (ne)zvyšování daní a koneckonců s ním strávil řadu chvil na zahraničních misích, při nichž společně doprovázeli české vývozce. Kuba v rozhovorech pro média opakovaně připustil, že je na výkon nejvyšších politických funkcí připraven.

 

Fáze třetí

Aby se Martin Kuba stal plnohodnotným premiérem, musí být splněn ještě jeden podstatný detail. Je potřeba zajistit jeho instalaci na post předsedy ODS. A pro to bude mít ideální výchozí pozici.

Kuba na rozdíl od Nečase a místopředsedů ODS neponese za očekávaný propad strany ve volbách odpovědnost Jako politik pověřený sestavením vlády bude před kongresem ODS, na němž má být zřejmě počátkem prosince zvolen nový předseda strany, disponovat silnou pákou. Bude totiž rozdávat funkce ministrů. Za takových okolností domluvit koalici mocensky uspokojených regionů, jež mu garantují podporu většiny delegátů, se pak jeví jako relativně snadná záležitost. A navíc, jak již bylo řečeno, bude po volbách. Kuba na rozdíl od Nečase a současných místopředsedů strany neponese za očekávaný propad odpovědnost. Katapultáži do funkcí předsedy ODS a následně i premiéra pak už nic nebude bránit.

Zbývá úkol udržet vládní koalici na nynějším půdorysu a získat pro novou vládu důvěru. Vzhledem k velmi slabým preferencím TOP 09 a LIDEM by to nemuselo představovat složitý politický výkon.

Zdroj: http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/jak-se-zbavit-doktora-necase?utm_medium=fbwall&utm_source=fbp