MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Úspěch obžalovaných: přestupek Dlouhého se vrací do Písku

Případ zametání rychlé jízdy jihočeského kmotra Pavla Dlouhého bude řešit písecký soud. On-line  deníku TÝDEN.CZ to dnes sdělila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. 

Pražské státní zastupitelství přitom nejdříve případ odebralo jihočeským orgánům - z obavy, že jsou zdejší vlivní  hráči  příliš provázaní s policií, státními zástupci i soudy. Na to si ale stěžoval advokát obviněného Václava Vališe.  "Vrchní  soud v Praze rozhodl, že případ byl přikázán okresnímu soudu v Písku," řekla dnes Zenklová on-line deníku  TÝDEN.CZ. Návrat případu do jižních Čech tak lze chápat jako dílčí vítězství obviněných. Kauza se týká přestupku místostarosty Hluboké nad Vltavou Pavla Dlouhého. Ten se v září 2010 proháněl u Písku rychlostí přes 140 km/h. Za to měl minimálně na půl roku přijít o řidičský průkaz. Jenže městský úřad nedokázal případ za rok vyřešit, a tak Dlouhý zůstane bez postihu.

Ne tak ale jeho kamarád, bývalý šéf budějovické dopravní policie Václav Vališ. Ten jel na písecký úřad za svým známým Františkem Rychlíkem a za Dlouhého orodoval. Vališ Rychlíkovi sliboval, že když člen širšího vedení ODS Dlouhý nepřijde o řidičský průkaz, dostane "na tabáček" nebo může přijet do hlubocké obory zastřílet si na zvěřinu.

Vališ, Rychlík a další úřednice Dana Martincová jsou tak obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby, bývalý policista ještě z nabízení úplatku a úředníci z jeho přijímání. Sám Dlouhý se soudů bát nemusí. "Nebyly shromážděny důkazy, které by opravňovaly zahájení trestního stíhání vůči této osobě," zdůvodnila tento postup Zenklová.

AUTOR: JAKUB KALENSKÝ

ZDROJ A DISKUZE: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/uspech-obzalovanych-prestupek-kmotra-dlouheho-se-vraci-do-pisku_230089.html