MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Zbytečnému odsíření za půl miliardy by mohla zabránit jedna procházka Budějovických radních.

Není to tak dlouho, co jsme se společně podivovali nad zvláštním přeprodáváním automobilů třech manažerů teplárny a už tu máme další zamyšlení se nad ekonomikou teplárny. Tentokrát nejde o jednoduchý podvod, jako v případě předražených ojetin, tentokráte jde to, že městský podnik vydá zhruba pět set milionů korun do odsíření kotlů. Odsíření by ale možná mohlo počkat, popřípadě by se ani nemuselo uskutečnit. Bohužel hospodaření v nejvýnosnějším městském podniku je stále neprůhledné. Náměstek primátora Joch (ČSSD) kryje svého kolegu radního Průchu (ČSSD), primátor Thoma (OPB) kryje sám sebe (Průcha byl předsedou Představenstva a Thoma předsedou Dozorčí rady v době, kdy došlo ke stamilionovým poškozením městského podniku) a TOP 09 víceméně drží basu se zbytkem koalice. Politici z ODS jsou rádi, že se o teplárně nehovoří, protože stamilionová poškození způsobili především politici z ODS a komunisté jsou rádi za to, že se s ostatními vždy nějak dohodnou na politickém růstu, co se postupného obsazování placených i méně placených křesel týče. Tato dohoda o zametení pod koberec pravděpodobně největších politicko-ekonomických finančních ztrát v Českých Budějovicích za poslední desetiletí naprosto jasně definuje trasparentnost současné radnice, politickou patovost politických názorových křídel a loajalitu "Nové radnice" vůči starým pořádkům. Nevím, nakolik je představa menšinového akcionáře reálná, ale jednu věc vím jistě - radní města České Budějovice by měli přestat tajit veškerou ekonomiku teplárny. Tato by se v takto strategických momentech měla konzultovat veřejně, popř. odbornou veřejností. Ladislav Vrabel

 

 

Zbytečnému odsíření za půl miliardy by mohla zabránit jedna procházka Budějovických radních.

 

 

Teplárna v minulých týdnech referovala o plánované investici do horkovodu z Temelína a do odsíření svých uhelných kotlů - jedna investice však vesměs vylučuje druhou.

Investice do rozšířené horkovodní sítě teplárny je chválitebná věc – snížené provozní náklady i tepelné ztráty jsou reálnou skutečností nicméně z pohledu Teplárny České Budějovice je tato investice důležitá ještě z jednoho hlediska – rozšíření horkovodní soustavy totiž umožní zvýšit množstí dodaného tepla pomocí plánovaného horkovodu z Temelína, a tak dosáhnout jednak nižší ceny za dodané teplo, ale také zároveň významně omezit využívání současných uhelných kotlů.

Ano, jedná se o tytéž uhelné kotle, které se teplárna chystá za bezmála půl miliardy korun odsířit. A to zbytěčne: původní předseda představenstva teplárny Zdeněk Blažek a nynější funkcionář ČEPRA totiž dobrovolně přistoupil na zpřísněné emisní limity který teplárně uložil plnit Krajský úřad JčK pouze proto, aby mohl postavit mediálně dobře známou turbínu TG 6. Tak v jediné akci teplárně nadělil nejen ztrátovou turbínu za 400 milionů, ale zároveň i povinnost odsířit stávající provoz za skoro 500 milionů o několik let dříve než by jinak bylo nutné. Všechny tyto investice pochopitelně platí přímo ve vyúčtování tepla také zákazníci teplárny a občané města. Navíc horkovod není jediný důvod proč tuto situaci řešit: v roce 2020 končí teplárně smlouva na dlouhodobé dodávky uhlí takže není vůbec jasné nakolik se budou právě odsířené uhelné kotle vůbec využívat.

Současné vedení podniku sice tuto situaci se zpřísněným integrovaným povolením zdědilo, nicméně v investiční akci do odsíření slepě pokračuje - podle našich informací teplárna aktivně o změně integrovaného povolení s Krajským úřadem JčK nikdy nejednala. Zato už ale teplárna aktivně vybrala investičně i provozně nákladově náročnou metodu odsíření která mimoto, že je dražší než alternativy ještě bude vyžadovat každoročně další miliony korun na uskladnění vyrobeného energosádrovce.

Je možné, že tuto technologii žádají „okolnosti“, na které nejsme schopni dohlédnout, ale určitě bychom chtěli znát k této otázce řádně odůvodněné stanovisko teplárny.

Slyšeli jsme už několikrát, že teplárna je pro České Budějovice strategickým podnikem. Než opět uslyšíme výmluvy, že se odsíření „muselo“ zaplatit je potřeba si uvědomit, že integrované povolení pro teplárnu vydává Jihočeský kraj, kde je druhým mužem současný první náměstek primátora a radní Miroslav Joch (ČSSD). Určitě není příliš chtít od pana Jocha, aby zašel přes ulici z radnice na hejtmanství a podpořil zmírnění nesmyslných emisních limitů teplárny. Zvláště když tato procházka může obyvatelům města ušetřit půl miliardy korun. Bohužel nemáme žádné informace o tom, že by se kterýkoliv z radních k tomuto kroku chystal.

Forum Energy jako akcionář teplárny může mít na vedení podniku svůj vlastní názor, nicméně dokud v teplárně má většinu město, nemůžeme dělat nic jiného, než informovat zákazníky teplárny o tom proč se jim cena tepla příští rok znovu zvýší.

Giuliano Giannetti, tiskový mluvčí FORUM ENERGY s.r.o