MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Oct 18th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Město České Budějovice se snaží o veřejnou krádež majetku v hodnotě půl miliardy!

Ekonomický náměstek primátora Ing. Miroslav Joch ve středu v týdeníku Budějovicko představil svůj plán na zfendování majetku více než sedmi set akcionářů Teplárny a.s.. Náměstek Joch hodlá vytvořit velký komunální podnik, který by provozoval jak ziskovou teplárnu, tak také ztrátový Dopravní podnik a další. Tím by znehodnotil především akcie společnosti Forum Energy, minoritního akcionáře městské teplárny. Toto znehodnocení majetku, jak sám Joch říká "vytěsnění minoritního akcionáře", je podle Jocha hlavním důvodem pro zřízení komunálního podniku.

 

 

Náměstek Joch ve vysvětlení svého plánu na vybudování "společného komunálního podniku" pro týdeník Českobudějovicko odpovídá na otázku:

Nejspíš máte nějaký pádný důvod, proč uvažovat o spojení městských společností do jedné velké. jaký?

Náměstek Joch: "Nebudu tajit, že jedním z hlavních důvodů je řešení situace v teplárně, kde menšinový vlastník Forum Energy dělá obstrukce při valných hromadách, soudí se s městem jako většinovým vlastníkem, komplikuje nám koncepční řízení společnosti. Možnosti, jak se takového partnera zbavit, jsou jen tři - prodat vlastní podíl, což nechceme, koupit podíl Forum Energy, na což nemáme, anebo menšinového vlastníka vytěsnit. To znamená zmenšit jeho podíl. Finančním vkladem to nejde, protože jde o silnou skupinu, příslušný podíl v penězích by vždycky dorovnala. Je tu ale možnost zvýšit jmění vložením majetku. Na to menšinový vlastník už stejným krokem reagovat nemůže."

 

Náměstek Joch dále zvažuje vložit do společného komunálního podniku také Dopravní podnik, který je ztrátový. To proto, aby snížil zisk podniku, tedy také daňový základ. S touto myšlenkou přišel před komunálními volbami primátor Thoma, ale tomu snad došlo, že případnou mezinárodní arbitráž s menšinovým vlastníkem by město nemohlo vyhrát. Joch si ale s obchodním právem hlavu nedělá. To, že základní funkcí akciové společnosti je přinášet dividendy akcionářům náměstka netrápí, on dokonce veřejně popisuje svůj plán, jak menšinové akcionáře ekonomicky likvidovat. Město, veřejná korporace, symbol práva!

Ladislav Vrabel