MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Napojení budějovické teplárny na Pavla Dlouhého rozohnilo soukromého investora. Bude se s městem soudit text článku

Zdroj: časopis EURO 
 
Napojení budějovické teplárny na Pavla Dlouhého rozohnilo soukromého investora. Bude se s městem soudit

Na první pohled to vypadá jako typicky maloměstský obchodní spor. Zastupitelé Českých Budějovic se zkrátka nepohodli s firmou, která nešťastnou shodou okolností získala menšinový podíl v důležitém městském podniku, a teď dělá zastupitelům zbytečné obstrukce. Pohled na věc se ovšem velmi rychle mění s tím, že celý spor se točí kolem budějovické teplárny. Patří k největším v republice a zároveň je místem, k němuž se již dlouhou dobu vztahují podezření na podivné obchodní machinace. Jejich nitky se navíc sbíhají u Pavla Dlouhého, místního "kmotra" z ODS.

 

ANONYMNÍ ROZBUŠKA

 

"Nejhorší na celé věci je to, že tu často vznikla škoda nadvakrát - nejde jen o zcela absurdní investice, ale také o jejich cenu. Často byla výrazně předražená a u některých akcí se nebojíme říct, že to byly peníze vyhozené oknem," říká Giuliano Giannetti, tiskový mluvčí společnosti Forum Energy. Jak vysvětluje, firma už podala na město dvě žaloby kvůli valným hromadám, kde se podle ní zástupci radnice chovali doslova neurvalým způsobem. "Město vůči nám zavedlo doslova informační embargo. Na březnové valné hromadě nám odmítli odpovědět prakticky na kterýkoli z našich dotazů. My jsme přitom chtěli jen podrobnosti k investicím, které tam probíhají a které svojí cenou vysoce přesahují jednu miliardu korun. Na květnovou valnou hromadu zástupci města pro jistotu vůbec nepřišli," říká Giannetti. Jak dodává, firma nyní chystá další žalobu, v pořadí již třetí. Ta míří na prodej dceřiné společnosti Zkušebna Mydlovary, který údajně proběhl za velmi nestandardních podmínek.

Proč je kolem teplárny takové horko, se dá pochopit velmi snadno s přihlédnutím k místním jihočeským "specifikům". Týdeník Euro nedávno upozornil na anonymní dopisy, které byly podepsány kolektivem zaměstnanců teplárny a rozeslány všem městským zastupitelům (Euro 8/2011). Jejich obsah způsobil poprask a stal se v podstatě začátkem sporu mezi městem a Forum Energy. Dopisy totiž obsahovaly podrobnosti o netransparentních obchodech a zmanipulovaných zakázkách, které se měly posledních pět let dít pod vedením současného ředitele Zdeňka Blažka (ODS).

Jednou ze zakázek byla i plánovaná výstavba kotle na biomasu v ceně tři čtvrtě miliardy korun, na který již Blažkovo vedení stačilo vypsat první fázi tendru. Samo o sobě je zvláštní stavět zdroj na spalování dřevní štěpky, když této suroviny dramaticky ubývá (například teplárna v sousedních Trhových Svinech už štěpku nemá kde brát), a tím pádem se její cena rychlým tempem zvyšuje. Podle vedení teplárny ovšem tento krok nelogický není. A není divu. Hlavním dodavatelem štěpky v jižních Čechách je totiž společnost Lesy Hluboká nad Vltavou, jejíž vlastník je podle některých zdrojů Pavel Dlouhý, velmi vlivný člen ODS přezdívaný v médiích "hlubocký kmotr" či "kníže z Hluboké". Ten má být navíc Blažkovým dobrým kamarádem. Týdeník Euro má informace, že Lesy Hluboká už mají s teplárnou podepsanou smlouvu o smlouvě budoucí zajišťující dodávky štěpky na řadu let dopředu. "Ta akce by měla cenu, kdyby byl kotel dokončen zhruba před třemi lety. Dneska je to absolutně nelogická investice," říká Giannetti.

 

HODNĚ DRAHÁ ŠKVÁRA

 

Spalování štěpky je ovšem jen jednou z mnoha místních kouzelnických akcí, byť svým rozměrem přesahuje všechny ostatní. Velmi zajímavý je také projekt rekultivace úložiště škváry v oblasti Starých Hodějovic, kam teplárna vyvážela popel vzniklý při spalování uhlí. Kapacita úložiště byla dostatečná pro dalších patnáct let, přesto se ho teplárna za záhadných okolností rozhodla na vlastní náklady zrekultivovat a škváru místo toho draze nechává odvážet pryč za hranice města. "Už mě opravdu začalo urážet, co se tady děje, a musel jsem s tím aspoň něco málo udělat. I když je to možná boj s větrnými mlýny," říká Pavel Černý, který má v areálu teplárny malou kancelář. Není jejím zaměstnancem, ale jeho firma v minulosti dodávala teplárně softwarová řešení, stejně jako to dělala pro ČEZ, SAP i další významné firmy v Česku. Před nedávnem začal Černý na internetu z vlastní iniciativy zveřejňovat sérii článků, jež podezřelé investice teplárny velmi detailně rozebírá, a kromě jiného upozornila na zmiňovaný projekt rekultivace odkaliště. Jak říká, kolem Starých Hodějovic povede v budoucnu dálnice a pozemky, na kterých bude stát, budou velmi lukrativní. K tomu si lze připočíst fakt, že šéf teplárny Zdeněk Blažek působí v Hodějovicích několik let jako starosta a že zde také vede realitní kancelář Blažek reality. Rekultivaci navíc provádí společnost REKKA, která je údajně klientem právnické kanceláře Josefa Průchy, člena představenstva teplárny a zastupitele za ČSSD.

"Přibližně před týdnem jsem dostal dopis podepsaný ředitelem Blažkem, v kterém byla výpověď z nájmu," říká Pavel Černý s tím, že svých internetových článků nelituje. V teplárně se totiž skutečně začalo něco dít. Kromě poprasku, který spustil menšinový akcionář, se vychýlila i rovnováha sil na zdejší politické scéně. Mohou za to volby do zastupitelstva, po kterých se členové místní ODS propojení s Pavlem Dlouhým museli stáhnout do opozice.

 

BOUŘE NA OBZORU

 

Blažkovou pozicí to sice dlouho neotřáslo, před několika dny ovšem překvapivě ohlásil svou rezignaci. Jako oficiální důvod uvedl skutečnost, že město avizovalo změny v provozu firmy a že o svém dalším uplatnění nemá jasnou představu. "Nikdo tomu příliš nerozumí, ale údajně je to spojené s činností dozorčí rady, kam se po volbách probojovali politici za TOP 09. Odtud by měly směrem k dosavadnímu managementu brzy přijít další žaloby," říká člověk obeznámený s děním v teplárně, který nechce být jmenován. Týdeníku Euro tuto informaci potvrdilo hned několik neoficiálních zdrojů, byť ji představitelé dozorčí rady zatím rezolutně popírají. "Rezignace Zdeňka Blažka nemá s činností dozorčí rady absolutně žádnou souvislost," říká Jiří Kořínek, šéf dozorčí rady a člen TOP 09. Pokud by ovšem na žaloby skutečně došlo (některé mají být dokonce trestně-právního charakteru), způsobilo by to na místní politické scéně ještě velký rozruch. Kromě členů ODS, kteří teplárnu dlouhá léta řídili, je za podezřelé investiční akce navíc ze zákona odpovědná také bývalá dozorčí rada. Jejím členem byl v minulosti také současný primátor Juraj Thoma nebo jehonáměstkyně Ivana Popelová, s nimiž TOP 09 sedí v městské koalici. Forum Energy navíc upozorňuje, že její třetí žaloba pravděpodobně nebyla poslední. "Odstoupením pana Blažka se pro nás nic nemění. Teplárnu vnímáme jako investici a vadí nám, že se v ní mrhalo penězi. Proto chceme označit konkrétní viníky a přivést je k odpovědnosti," říká Giuliano Giannetti.

 

TOMÁŠ PLHOŇ - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Foto - A DOST. Už mě opravdu začalo urážet, co se tady děje, a musel jsem s tím aspoň něco málo udělat, říká Pavel Černý.

 

MALÁ DOMŮ. V budějovické teplárně investují po svém. "Své" z toho možná bude mít i Pavel Dlouhý z ODS.

 

Foto - FOTO - Martin Pinkas