MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Předzahrádka 30.4.2010

 

     Vážení přátelé,

     včera i dnes jsem strávil pár desítek minut s panem Starostou Rudolfova. Tam totiž poslal Krajský úřad naší žádost o povolení předzahrádky. Poslal sem i řízení o  neoprávněném záboru veřejného prostranství. Jde o jeden den, kdy jsme otevřeli předzahrádku. S primátorem Thomou jsme se dohodli, že když odstraníme předzahrádku ihned, zaplatíme pouze za jeden den nájemného a tím to bude vyřízeno. Jednání byla přítomna i vedoucí odboru správy veřejných statků a asistent primátora. Co se týče povolení předzahrádky, primátor řekl, že pokud městu zaplatíme 181 200,- Kč za užívání předzahrádky za minulý rok, předzahrádku nám město povolí a nikdo nám nebude dělat problémy. Problémy nám ovšem opět působil odbor dopravy. Ještě poslední den úřadování pana Řeřábka stihla úřednice odboru dopravy poslat na Okresní soud žádost o vyjádření k nájemnímu vztahu mezi městem a společností Fresh CZ. Předpokládám, že chtěla vytvořit předběžnou otázku v rámci správního řízení. Dokud by totiž předběžná otázka nebyla zodpovězena, mohlo by se řízení protahovat. Klidně i celou sezonu. My bychom pak nemohli legálně otevřít předzahrádku. Tato úřednice pravděpodobně ani do spisu nezařadila souhlasné vyjádření od policie ČR, ledaže by se pan starosta na Rudolfově přehlédl. Poté, co Krajský úřad vypravil spis během dvou dnů na jiný úřad, aby se povolení již dále zbytečně nezdržovalo, jsem mluvil s panem starostou z Rudolfova. I on je nakloněn tomu, aby se z povolení předzahrádky nevytvářel byrokratický uzel, ale podle něj dostal na stůl místo spisu torzo. Otázkou pak je, od koho? Proč úřednice magistrátu poslala na soud žádost, kterou soud nemůže vyřídit dříve, než za půl roku? Proč ve spisu chybí kladné vyjádření dopravního inženýra polici ČR, který mi vyjádření dnes ráno ukazoval v odešlé poště? Proč na sebe podali vedoucí úředníci odboru dopravy námitku podjatosti? A jak je možné, že nám povolili nevýdělečnou předzahrádku u Fresh Kavárny u Žáby a předzahrádku, která nás živí nepovolili? Obě žádosti jsme podali ve stejný den, stejný odbor SVS vydal s předzahrádkami souhlas, ve stejnou chvíli jsem obě žádosti podal na odbor dopravy a ve stejnou chvíli se k oběma žádostem vyjádřil dopravní inženýr policie ČR. Vyjádřil se naprosto stejně. Obě žádosti vyřizovala stejná osoba, přesto se v jednom případě prohlásila za podjatou a v druhém případě rozhodla souhlasně. Správní řád ovšem v §14, ve kterém ukládá postupy při námitce podjatosti nehovoří o podjatosti vůči případu, nýbrž o podjatosti úřední osoby. Pokud byla úřední osoba podjatá v řízení o povolení předzahrádky před pizzerií, nemohla současně rozhodnout o povolení před kavárnou. Jenže rozhodla. Dnes jsem zaplatil 24 320,- Kč, první splátku za užívání pozemku před Fresh kavárnou u Žáby a podepsal smlouvu o povolení zvláštního užívání. Rozhodnutí odboru dopravy bylo vydáno 27.4.2010. Bývalý tajemník magistrátu Řeřábek rozhodl o tom, že všichni úředníci odboru dopravy jsou podjatí 26.4.2010. 

Dvě stejné žádosti:

 

Správní řád:

Díl 2: Vyloučení z projednávání a rozhodování věci
§ 14
(1) Každá osoba bezprostředně se podílející na výkonu pravomoci správního orgánu (dále jen "úřední osoba"), o níž lze důvodně předpokládat, že má s ohledem na svůj poměr k věci, k účastníkům řízení nebo jejich zástupcům takový zájem na výsledku řízení, pro nějž lze pochybovat o její nepodjatosti, je vyloučena ze všech úkonů v řízení, při jejichž provádění by mohla výsledek řízení ovlivnit.
(2) Účastník řízení může namítat podjatost úřední osoby, jakmile se o ní dozví. K námitce se nepřihlédne, pokud účastník řízení o důvodu vyloučení prokazatelně věděl, ale bez zbytečného odkladu námitku neuplatnil. O námitce rozhodne bezodkladně usnesením služebně nadřízený úřední osoby nebo ten, kdo má obdobné postavení8) (dále jen "představený").
(3) Úřední osoba, která se dozví o okolnostech nasvědčujících, že je vyloučena, je povinna o nich bezodkladně uvědomit svého představeného. Do doby, než představený posoudí, zda je úřední osoba vyloučena, a provede potřebné úkony, může tato osoba provádět jen takové úkony, které nesnesou odkladu.
(4) Představený úřední osoby, která je vyloučena, za ni bezodkladně určí jinou úřední osobu, která není k vyloučenému ve vztahu podřízenosti. Usnesení o tom se pouze poznamená do spisu. Nelze-li určit nikoho jiného, bezodkladně o tom uvědomí nadřízený správní orgán a spolu s tím mu předá spis. Nadřízený správní orgán postupuje podle § 131 odst. 4.
(5) Vyloučena je též ta úřední osoba, která se účastnila řízení v téže věci na jiném stupni. Důvodem vyloučení není účast na úkonech před zahájením řízení nebo na výkonu kontroly prováděné podle zvláštního zákona.
(6) Ustanovení předchozích odstavců se nepoužijí pro vedoucí ústředních správních úřadů a státní tajemníky.
(7) Ustanovení odstavců 1 až 4 se obdobně užijí pro znalce a tlumočníky.
 
 
Rozhodnutí o předzahrádce před Fresh Kavárnou u Žáby:
 


 
     Myslím, že porušení zákona v případě povolování předzahrádky před Fresh Pizzerií u Žáby již bylo dost. Dnes jsem řekl naší paní advokátce, že bych rád podal ve věci správní žalobu a zároveň žalobu o náhradu ušlého zisku. Paní doktorka, která je velmi pečlivá v tom, aby se do nějakého sporu pustila, uznala, že tato žaloba již zřejmě bude mít opodstatnění. Minulý rok byl zákon úředníky odboru dopravy porušen také několikrát.
 
     Na závěr bych rád podotkl, že s úřednicí, která řeší naše předzahrádky na odboru dopravy, nemám žádný spor.  Osobně jsem se jí byl minulý týden, tedy ještě před tím, než jsem zjistil některé z těchto pochybení, omluvit za všechny způsobené nepříjemnosti. Tato dáma je ve stavu těhotenství, a jak už jsem řekl i jí, z mého pohledu žádný úřednický, ani obchodní spor nestojí za to, aby prožívala jakýkoli stres. Květiny nepřijala ze své pozice, ale za omluvu byla upřímně ráda. Tuto paní mám rád a doufám, že se jí řešení sporu vyhne. Myslím, že by bylo pěkné od pana vedoucího odboru Mráze, aby se k problému postavil čelem a případné následky vzal na svá bedra. Tato úřednice by samozřejmě nikdy nejednala tak, jak jednala, kdyby se její nadřízení k věci nestavěli tak, jak se k věci stavěli. Třicetiletá, těhotná paní, rok po svatbě, má určitě jiné starosti, než vymýšlet, jak ohnout svazek se správním řádem tak, aby se úřednímu šimlovi podařilo zlikvidovat jednu restauraci. 
 
     V odpoledních hodinách jsem ještě věc řešil s pověřeným tajemníkem magistrátu Suchopárem. Znám ho jen krátce a ne mnoho, ale působí dojmem absolutního profesionála. Během rozhovoru si dělal poznámky a přislíbil, že v pondělí věc prořeší s panem vedoucím odboru dopravy při již naplánované schůzi.
 
     Ladislav Vrábel