MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Město nepovolilo provoz předzahrádky Pizzerie u Žáby pro sezónu 2012!

Dnešní den pro mě začal smutně. Nejprve jsem pociťoval hněv, to když jsem se od paní Dětákové na správě veřejných statků dozvěděl, že z rady města k naší žádosti o umístění zahrádky před Fresh Pizzerií u Žáby přišlo zamítavé NE a následně přišel smutek. Mezi tím, než jsem z hněvu přešel do stavu, kdy se musíte držet, aby jste zadrželi slzy, jsem telefonoval primátorovi, náměstkům a radním. S některým jsem hovořil, s některými ne. Pro povolení předzahrádky hlasoval Juraj Thoma, primátor, který zná kauzu dobře od začátku a téma předzahrádky už v minulosti pojal stylem "povolit dokud nerozhodne soud", náměstkyně Popelová, která věc odůvodnila tím, že mít v centru města restauraci bez předzahrádky nemá smysl a dokud nerozhodne soud o žalobě, pizzerie pravděpodobně bude fungovat, radní Průcha, který jakožto právník obhajoval předzahrádku s tím, že povolit ji neznamená oslabovat město v soudím sporu o vyklizení pizzerie, tedy že toto povolení není "nic proti ničemu" a radní Moravec z HOPB, aniž by věc nějak komentoval. Čtyři radní se hlasování zdrželi. Náměstek Calta byl asi jedním z nich, protože když jsem se jej ptal na důvod nepovolení, hovořil ne zcela jasně o tom, že u soudu vedeme spor a že jsme dostali výpověď a radní Šesták, který nechtěl říci nic. Po mém naléhání a připomenutí faktu, že je zastupitelem a radním, že řídí město a je legitimní ptát se jej na důvody rozhodnutí, svolil k zítřejší schůzce. Doktor Bouzek o hlasování nevěděl. Na deset minut si odkočil, hlasování proběhlo asi v této době. Proti byl jen jeden radní a to náměstek Joch. Náměstek mi dnes telefonoval a hovořili jsme spolu přes dvacet minut. Náměstek Joch hlasoval proti, jelikož je přesvědčen,

že "drží linii". Město rozhodlo o výpovědi společnosti Fresh CZ, nepřipadá mu rozumné teď povolovat předzahrádku. Já s náměstkem Jochem souhlasím, ono to může vypadat zvláštně, ale je třeba se zamyslet nad problémem trochu hlouběji.

 

1/ Město sice dalo společnosti Fresh CZ výpověď, ale podle názoru Fresh CZ je tato výpověď neplatná. O otázce neplatnosti výpovědi rozhoduje právě soud. Dokud nerozhodne soud, ani radní, ani náměstek primátora, dokonce ani prezident nemají právo vyřknout ortel. Zatím tedy město může předzahrádku povolit s tím, že vypovězení nájemního vztahu nebylo potvrzeno soudem, a tedy v režimu pravidel, která platí pro každou fungující restauraci - dle tržního řádu, anebo může předzahrádku nepovolit s tím, že nájemní vztah považuje za neplatný, ale pak riskuje žalobu na náhradu škody, pokud soud rozhodne o neplatnosti výpovědi kladně.

 

2/ Město dostalo minulý rok na nájemném za pozemek předzahrádky od naší společnosti Kč 164 200,-. Tyto peníze nebudou nikomu chybět?

 

3/ Pokud zahrádku neotevřeme, provoz pizzerie pravděpodobně zkrachuje. O to větší postih hrozí Městu v případě námi vyhraného soudního sporu.

 

4/ Pokud předzahrádku otevřeme i bez povolení, město by mělo nějakým způsobem tuto situaci řešit. Už nejednou jsme stáli v podobné situaci. Město nevědělo, jak situaci vyřešit, nakonec jsme předzahrádku stejně měli, zatímco noviny psali o možném rozřezávání předzahrádky městskou policií.

 

5/ Pokud byla předzahrádka povolena v loňském a předloňském roce a nyní není povolena, přičemž prakticky se v právním vztahu Města a spol. Fresh CZ nic nezměnilo, pak se ptám, jak Město drží linii?

 

Je poněkud nepochopitelné, že Město, které "podporuje podnikání, rozvoj cestovního ruchu a rozvoj kulturního života města" najednou nepovolí provoz předzahrádky, která je denně naplněna na svých devadesáti místech k sezení, zahrádku, která jediná vytváří na nejstarší turistické památce města pocit ruchu, zahrádku pizzerie, která pořádá na Piaristickém náměstí na svůj náklad jazzový festival.

 

Vůbec je málo pochopitelné, že město likviduje zavedený a navštěvovaný podnik v centru města je pro vrtoch postaršího úředníka s pocitem neomezené moci. Nemyslíte?

 

 

Ladislav Vrabel