MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Podrázky naší radnice

Vážení přátelé, jsou to ty malé "podrázky", které také, mimojiné, formují naši společnost. Jsou to takové ty malé "podrázky", bez kterých bychom se možná mohli domnívat, že žijeme ve spravedlivém systému. Tyto "podrazíčky" tu ovšem jsou. A to i u nás. Dotýkají se každého z nás. I mě se některé dotkly. Tím posledním by mohla být žaloba na vyklizení Fresh Pizzerie U Žáby podepsaná a podaná primátorem města České Budějovice Mgr. Jurajem Thomou, člověkem, který mi na ze svého primátorského křesla ve své obrovské kanceláři slíbil, že pokud naše společnost vyhraje soud, Město žádnou další žalobu podávat nebude. Ano, primátor Thoma je člověk, kterého si vážím, rozumím také tomu, že jsme vyhráli spor na základě chybné žaloby ze strany Města a tudíž se nová žaloba na vyklizení může zdát býti dalším logickým krokem ve snaze likvidovat Fresh Pizzerii u Žáby, ovšem... Celý spor Města a Fresh Pizzerie U Žáby je zinscenován tajemníkem magistrátu Ing. Zdeňkem Řeřábkem a primátor Thoma si tohoto je sám dobře vědom. Celá tato věc je krajně nespravedlivá. Sousedský spor, který vznikl ze snahy úředníka o likvidaci podniku, nad kterým má pronajatý městský byt. Primátor měl už dávno vstát a říci, že město tento spor končí, protože k němu není žádný důvod. Thoma se ovšem raději dal na stranu tajemníka Řeřábka a najednou podává za město žalobu na vyklizení fugující restaurace, která městu platí řádné nájemné za nebytové prostory i za předzahrádku, pořádá na vlastní náklady kulturní akce na turisticky zajímavém Piaristickém náměstí a zaměstnává nejen občany města, ale také dává možnost brigády několika studentům. A proč vlastně město likviduje Fresh Pizzerii U Žáby? Ano, na to se ptejme. Proč? Výpověď zní "bez udání důvodu". Tak tohle je opravdu podraz.

Tajemník Řeřábek oproti tomu žádné další žalobě nečelí. Proč? Není tohle nespravedlivé, když porušil dvacetkrát zákon při výkonu svých pracovních povinností? Sám jsem seděl u toho, když mu kdosi do kanceláře volal kvůli nějakému řízení a Řeřábek mu poté, co se zeptal, jestli už je to "u nás" odpověděl, že se na to podívá a pak dotyčnému zavolá, co se s tím dá udělat. Tak to je, ale Zdeněk Řeřábek se do funkce vrátil. A jak? Jednoduše. Město prostě souhlasilo s jeho návrhem žaloby tím, že se nebránilo. Bývalý primátor Tetter řekl, že s odvoláním Řeřábka nesouhlasí, soudu nedodal podklady a bylo hotovo. Není tohle "podrázek"?
Zdeněk Řeřábek, můj soused, mi opilý ulámal stěrače na autě. Hned jak jsem jej viděl při činu, jsem volal policii a žádal, aby co nejrychleji zajistili záznam z kamerového systému městské policie, protože pachatel je tajemník magistrátu. Magistrát města ovšem rozhodl, že Zdeňkovi Řeřábkovi nelze vinu prokázat, protože záznam z kamer je málo čitelný a mé svědectví je nevěrohodné. Je jasné, že jsem nemohl lhát. Ke kamerovému systému jsem neměl přístup a kdyby se věci seběhly jinak, než jsem popsal a kamery to natočily, asi bych mohl jít i do vězení. Ale k mému přímému svědectví se nepřihlédlo. Podraz. Dalším podrazem  v tomto případě bylo to, že údajně nešlo o tresný čin, nýbrž o přestupek. Státní zástupce, Zdeňkův kamarád, rozhodl, že činnost člověka, který úmyslně ničí automobil svého souseda a způsobí při tom škodu za šest tisíc, není činností společensky nebezpečnou.
Město vypsalo dotační program na podporu kulturních akcí ve městě. Piaristické náměstí je jednou z nejkrásnějších lokalit Českých Budějovic a my jsme vytvořili návrh projektu, který měl z tohoto překrásného místa udělat kulturní koutek. Sami bychom se o vše postarali, od města jsme jen potřebovali, aby dalo z dotací malou část do tohoto místa. Nakonec jsme žádnou dotaci nedostali. Proč? Vícehejtman a zastupitel Martin Kuba při jednání zastupitelstva na poslední chvíli prohlásil, že mu připadá zvláštní, když je naše žádost podepsaná slečnou Šimkovou. On prý má za to, že tou dobou byl jednatelem společnosti Fresh CZ s.r.o. někdo jiný. Tak kde to přátelé jsme? Vícehejtman Kraje nemá na starosti nic důležitějšího, než aby studoval naši žádost o grant a zjišťoval kdo byl v době podpisu jednatelem společnosti? A taková administrativní chyba má být neměnným problémem, na základě kterého zastupitelstvo na rok "zařízne" kulturu na Piaristickém náměstí? Opravdu jsem byl překvapený, že zastupitelstvo města dokáže patnáct minut řešit, jestli Vrábel neudělal administrativní chybu, aby mu nakonec vícehejtman ukazal, jak je mocný.
Těch podrázků je víc. Zaměstnanci úřadu, kteří stráví 80% pracovního času u erotických stránek na internetu a dostanou na tři měsíce o polovinu nižší odměnu k už tak slušnému platu, pokuta 200 000 Kč společnosti Fresh CZ s.r.o. za to, že otevřela předzahrádku, když jí otevření zakázal odbor dopravy v rozporu se zákonem, anebo hlasování v radě města tajnou volbou o zrušení výpovědi Fresh Pizzerii U Žáby, když způsob hlasování tajnou volbou se používá jen v případech volby osob do funkcí. Z nových podrázků je pikantní to, že rada města uvažuje o vyhlášce na ochranu obyvatelstva, která z jedné strany zakazuje mít otevřené restaurace po 22. hodině, ovšem z druhé strany umožňuje radním města, aby činili vyjímky. To je pěkná spravedlivost, že? Takové pěkné korupční prostředí s nádechem totality.
A dnešní podrázek? Dnes na radnici proběhlo výběrové řízení na funkci hlavního architekta. Myslíte, že se výběrového řízení v porotě účastnil některý z avizovaných uznávaných architektů? Ne, neúčastnil. Výběrové řízení řídil Zdeněk Řeřábek, který se mimojiné rozplýval nad tím, jak se mu líbí Rejnok. Primátorovi Thomovi také, ale tak nějak to spíše odprezentoval Zdeněk. My občané si ovšem máme myslet, že nám našeho hlavního architekta vybírají odborníci Městem k této záležitosti pozvaní. Možná nám mohli říci rovnou, že se tak nějak dohodne primátor s tajemníkem a na základě svých všeodborných znalostí nám vyberou toho nejlepšího adepta. Možná toho, kterému se bude líbit ten Rejnok.
Těchto podrázků jsem na radnici zažil nespočet a jsou to právě tyto podrázky, které následně činí náš systém nespravedlivým. To, že tyto podrázky jsou v rozporu s naším právním systémem, snad nemusím připomínat. Smutné je, že jsme tyto podrázky začali brát jako náš každodenní standart. Každodenní standart námi zvolených zástupců ve vedení našeho města.
Váš Ladislav Vrábel