MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Moc nízký trest za pokus o podvodné získání evropské dotace?

V době před odvoláním primátora Thomy, asi tak měsíc před samotným odvoláním, mě pan primátor řekl, že bych měl přestat psát o ROPu. Když byl u primátora na jednání jednatel naší společnosti společně s mou přítelkyní, dokonce primátor o ROPu v kombinaci se mnou vtipkoval. Je to ale pochopitelné. To byl primátor Thoma ještě primátorem za ODS a když jsem mu jednou řekl, že budu muset označit za viníka problémů s výpovědí Fresh Pizzerii u Žáby právě ODS, primátor Thoma mi doporučil s ODS nebojovat.
Moc nízký trest za pokus o podvodné získání evropské dotace?
A tak si říkám, jak se ten svět rychle mění. Primátor Thoma mi tehdy také říkal, že s tou Jihočeskou parkovací jsem nemusel. Vždyť "on by pan Tetter nakonec proti Zdeňkovi Řeřábkovi zvedl ruku také". A tak si říkám, jak se ty oči rychle otevírají, jak se ty charaktery rychle a hezky profilují.
Ladislav Vrábel

 

 

 

 

 

 

 

 

Parlamentní listy

3.6.2011 10:56 - Snaha o neoprávněné získání 120 milionové dotace z Regionálního operačního fondu Jihozápad přivedla k plzeňskému krajskému soudu bývalou manažerku financování projektů Regionálního technického muzea v Plzni Marcelu Černou. Senát uložil obžalované jen dvouletý trest vězení s odkladem na tři roky. Vyhráno však zdaleka ještě nemá. Proti verdiktu se na místě odvolala státní zástupkyně, které se zdál trest příliš mírný.

 

Čtyřiatřicetiletá manažerka, která je nyní na mateřské dovolené, čelila obžalobě z padělání a pozměnění veřejné listiny, z úvěrového podvodu a z poškození finančních zájmů Evropských společenství. Soud nakonec dospěl k názoru, že se ve všech třech případech jednalo jen o pokusy k těmto trestným činům a proto byl ve vyměření trestu poměrně shovívavý. Manažerce totiž hrozil trest v sazbě od dvou do osmi let. Z rozhodnutí soudu nesmí Černá po dobu pěti let vykonávat zaměstnání, ve kterém by se podílela na vypracování žádostí o dotace z veřejných fondů.

Podle obžaloby měla žena v roce 2009 padělat rozhodnutí ministerstva kultury o prohlášení exponátů za kulturní památky. Falešné dokumenty žena přiložila k žádosti o dotaci z ROP Jihozápad na projekt Regionálního technického muzea. Manažerka se svým jednáním snažila zvýšit bodové hodnocení projektu a zvýšit tak šanci na získání dotace ve výši 120 milionů korun. Příspěvek z EU měl v tomto případě činit 102,6 milionu korun.

 

Polehčující okolnosti


Dotace, kterou se snažila manažerka podvodným způsobem získat, mělo Regionální technické muzeum Techmania využít na rekonstrukci budovy, která je kulturní památkou, jedná se o první stavbu v ČR postavenou „Hetzerovou konstrukcí. Na nesrovnalosti v žádosti o dotaci přišel ředitel muzea Vlastimil Volák. S manažerkou rozvázal pracovní poměr a žádost o dotaci nechal stáhnout z procesu hodnocení. Trestní oznámení podalo na ženu i ministerstvo kultury.

 

Polehčující okolností byla pro Marcelu Černou skutečnost, že žila spořádaným životem a soudu se nepodařilo prokázat, že by ze získání dotace měla mít pro sebe nějaký materiální zisk. Horlivá manažerka doplatila zřejmě na svoje přehnané ambice. Soud zohlednil v rozsudku skutečnost, že nedošlo k žádné škodě, na druhou stranu ovšem vzal do úvahy značnou výši škody, která jednáním obžalované hrozila.


ROP má nezákonných praktik více


S dalšími nezákonnými praktikami při rozdělování peněz se začal potýkat dotační program ROP Jihozápad v loňském roce také na Úřadu regionální rady Jihozápad, kdy policie obvinila dva vedoucí pracovníky z toho, že ovlivňovali výběr projektů. Tyto projekty pak měly získávat miliardové dotace z EU. V důsledku toho se musela přebodovat celá 5. a 6. výzva programu ROP. Případ stále ještě vyšetřuje policie a prověřují se i projekty schválené již dříve v předchozích výzvách.


Regionální operační program regionu soudržnosti Jihozápad, který je určen pro Jihočeský a Plzeňský kraj, schválila Evropská komise v prosinci 2007. Pro období 2007 až 2013 tam bylo vyčleněno téměř 17 miliard korun na rozvoj dopravy, sociálních věcí, zdravotnictví, školství a cestovního ruchu a také rozvoj měst a obcí obou zmíněných krajů.


Více:


Plzeňský soud projednává kauzu pokusu o podvodné získání dotace, hrozí až 10 let


Autor: Josef Dvořák

 

Zdroj? http://www.parlamentnilisty.cz/kraje/plzensky/198973.aspx