MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Oct 18th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Podívejte se do zrekonstruované křížové chodby budějovického kláštera

Vážení přátelé, Památkáři v Českých Budějovicích představili zrekonstruovanou křížovou chodbu Dominikánského kláštera. Restaurátorské práce trvaly šest let a vyžádaly si náklady více než 14 milionů korun.

"Křížovou chodbu v minulosti přehradili několika příčkami. Cílem rekonstrukce, která začala v roce 2005, bylo jednak chodbu znovu zpřístupnit a také postupně zrestaurovat nástěnné malby. Při rekonstrukci jsme zjistili několik informací, které mají význam nejen pro areál kláštera, ale také pro dějiny města," vysvětluje ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

 

Hezký článek s fotogalerií naleznete zde: http://budejovice.idnes.cz/podivejte-se-do-zrekonstruovane-krizove-chodby-budejovickeho-klastera-1a2-/budejovice-zpravy.aspx?c=A120207_175537_budejovice-zpravy_alt

Já Vám nabízím fotografii mé oblíbené fresky z Dominikánského kláštera.  Panna Marie s narozeným a mrtvým synem v jednom obrazu. Dvě fresky, které se objevily jako jedna. Zřejmě byla sejmuta vrstva mezi dvěma obrazy. Můj kamarád historik, který přednáší historii umění na univerzitě a zároveň je věřícím, mi ji ukázal a žertovně prohlásil: "To je celé křesťanství v jednom obraze".

Ladislav Vrabel