MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Saturday, Jul 27th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Úspěšná výstava v galerii, o kterou jsme mohli přijít.

Když se někteří z našich politiků rozhodli, že zruší společnost MKD a.s., tedy Městské kulturní domy, hovořilo se na městě o výběrovém řízení, jež mělo probíhat ve zvláštním módu. Nešlo o žádný veřejný tendr, ale šuškalo se, že jsou na prodej tři domy. Jedním z nich měl být i Dům umění na náměstí. Tento způsob hospodaření je pro vedení města České Budějovice již roky naprosto standardním způsobem, vezměme kupříkladu pronajaté sloupy veřejného osvětlení, rozprodané technické služby, nájemní smlouvy s JVS atd.. V případě MKD a.s. ještě naši politici uspěli a společnost se podařilo zrušit v podstatě bez větších známek nevole. Problém nastal, když začali radní připravovat rozhodnutí, jež měla postupně směřovat ke konci Galerie v Domě umění na náměstí. Proč? Nejsem umělcem, ani kritikem umění, ovšem ti, kteří jsou, se razantně postavili proti zrušení galerie. Novináři z televize se střídali ve dveřích radnice i Domu umění s novináři z novin a umělci svorně protestovali: "Nerušte Galerii v Domě umění!".

 

Galerie zůstala a jak tak navštěvuji vernisáže v těchto městských prostorách, jsem udiven tím, jak vypadá vstup do budovy, chodby a schodiště. Možná bychom mohli uspořádat sbírku na opravu interiéru Domu umění. Alespoň na vymalování a na úklidovou službu. Naši politici už totiž po svých skvělých ekonomických akcích typu splavnění Vltavy, jízdenek přes mobil, milionových darů soukromému hokejovému klubu, apod. asi peníze na údržbu svého majetku v rozpočtu nemají. Je to trochu zvláštní, že se město nedokáže postarat o takto významnou galerii. Interiér samotné galerie je v pořádku, ale dům jako takový dobrou vizitkou pro město není. I přesto pan kurátor Michal Škoda dokáže do Budějovic "přivézt" naprosto unikátní výstavy, většinou na míru šité pro tento výstavní prostor.Pieter Hugo. Yakubu ...

 

 

Vážení přátelé,

když se někteří z našich politiků rozhodli, že zruší společnost MKD a.s., tedy Městské kulturní domy, hovořilo se na městě o výběrovém řízení, jež mělo probíhat ve zvláštním módu. Nešlo o žádný veřejný tendr, ale šuškalo se, že jsou na prodej tři domy. Jedním z nich měl být i Dům umění na náměstí. Tento způsob hospodaření je pro vedení města České Budějovice již roky naprosto standardním způsobem, vezměme kupříkladu pronajaté sloupy veřejného osvětlení, rozprodané technické služby, nájemní smlouvy s JVS atd.. V případě MKD a.s. ještě naši politici uspěli a společnost se podařilo zrušit v podstatě bez větších známek nevole. Problém nastal, když začali radní připravovat rozhodnutí, jež měla postupně směřovat ke konci Galerie v Domě umění na náměstí. Proč? Nejsem umělcem, ani kritikem umění, ovšem ti, kteří jsou, se razantně postavili proti zrušení galerie. Novináři z televize se střídali ve dveřích radnice i Domu umění s novináři z novin a umělci svorně protestovali: "Nerušte Galerii v Domě umění!".

 

Galerie zůstala a jak tak navštěvuji vernisáže v těchto městských prostorách, jsem udiven tím, jak vypadá vstup do budovy, chodby a schodiště. Možná bychom mohli uspořádat sbírku na opravu interiéru Domu umění. Alespoň na vymalování a na úklidovou službu. Naši politici už totiž po svých skvělých ekonomických akcích typu splavnění Vltavy, jízdenek přes mobil, milionových darů soukromému hokejovému klubu, apod. asi peníze na údržbu svého majetku v rozpočtu nemají. Je to trochu zvláštní, že se město nedokáže postarat o takto významnou galerii. Interiér samotné galerie je v pořádku, ale dům jako takový dobrou vizitkou pro město není. I přesto pan kurátor Michal Škoda dokáže do Budějovic "přivézt" naprosto unikátní výstavy, většinou na míru šité pro tento výstavní prostor.

 

V Galerii vystavují svá díla špičkoví světoví umělci. Důkaz? Christopher Williams byl za výstavu v Českých Budějovicích nominován na Deutsche Börse Photography Prize 2012. http://www.photonet.org.uk/index.php?pid=594http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2011/dec/02/deutsche-borse-photography-prize-shortlist. Jde o první případ, kdy byla výstava v české galerii nominována na prestižní mezinárodní cenu. Takže panu Williamsovi držíme palce a děkujeme za skvělou reklamu pro Město České Budějovice.

 

Ladislav Vrábel

 

 

Deutsche Börse Photography Prize 2012

The four artists shortlisted for the Photography Prize 2012 are Pieter Hugo, Rinko Kawauchi, John Stezaker and Christopher Williams.

This selection showcases diverse approaches to photography, from portraits taken in the toxic waste dumps of Ghana, to exquisite images of everyday moments and the conceptual use of found imagery.

The artists have been nominated for the following projects:

Pieter Hugo (b.1976, South-Africa) is nominated for his publicationPermanent Error, published by Prestel (Germany, 2011). Permanent Errorcentres on a vast dumping ground for technological waste on the outskirts of Ghana’s capital city. Focusing on the young slum-dwellers who are burning the discarded, industrial rubbish to survive, Hugo’s stark photographs of this bleak landscape expose the consequences and ethics of disposal of the West’s consumption of ever-new technology.

Rinko Kawauchi (b.1972, Japan) is nominated for her publicationIlluminance, published by Editions Xavier Barral (France, 2011). In her work, Kawauchi creates an imaginary space where the fantastical is possible— evoking moments of dreams, memory and temporality. The images in her book Illuminance, the results of both commissions and personal projects, span fifteen years of her practice and have the ability to turn the mundane into the extraordinary and poetic.

John Stezaker (b.1949, UK) is nominated for his exhibition at the Whitechapel Gallery, London, UK (29 January – 18 March 2011). Spanning more than 40 years, Stezaker’s collages re-examine the multi-facetted relationships we have to the photographic image. Through his elegant and often perplexing juxtapositions of appropriated images found in books, magazines, and postcards, Stezaker adopts the content and contexts of the original images to convey his own witty and poignant meanings.

Christopher Williams (b. 1956, USA) is nominated for his exhibitionKapitalistischer Realismus at Dům umění České Budějovice, Budweis, Czech Republic (5 May - 12 June 2011). As much conceptual artist as photographer, Williams has been creating images of cameras, models, vehicles and other technical apparatus for the last 40 years. Alluding to and borrowing from the world of commercial photography he continuously questions what can constitute a photograph and how much the actual visual content of that photograph matters.

 

The Prize

The annual award of £30,000 rewards a living photographer, of any nationality, for a specific body of work in an exhibition or publication format, which has significantly contributed to the medium of photography in Europe between 1 October 2010 and 30 September 2011. Find out more about the history of the Prize here.

The members of this year's Jury are: François Hébel, Director, Les Rencontres d'Arles; Martin Parr, artist; Beatrix Ruf, Director/Curator, Kunsthalle Zürich and Anne-Marie Beckmann, Curator, Art Collection Deutsche Börse, Germany. Brett Rogers, Director of The Photographers’ Gallery, is the non-voting Chair.