MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Ing. Arch. Hana Urbancová - To je vývoj, chcete-li evoluce

Tento významný rok, 2012, je rokem volebním.  A volby jsou vždy  testem společenského dění. Na průběhu a výsledku voleb můžeme pozorovat mnohé. Nepřehlédnutá je ta skutečnost, že mnohem více než kdykoliv jindy na sebe tentokrát zřetelně narazily dvě scény.

 

Lidé nevědí, jakou moc ve skutečnosti mají

Politická scéna, jedno zda zleva doprava či naopak, už překonala míru snesitelnosti, hlupáctví, chtivosti, arogance  moci svých mnohých představitelů  a  proti tomu občanská uskupení, iniciativy, příznivci osobností, či osobnosti samy v zastoupení občanů jasněji a jasně formulují  své znechucení. Posuďte sami následující, náhodně vybrané příklady. Na setkání pozitivní evoluce v Českých Budějovicích sotva před několika dny zazněla slova o zpackaných zákonech svých zákonodárců bez zpětné vazby a zodpovědnosti k dílu. Že špatné zákony lidem komplikují život, blokují a

deformují fungování jedinců nebo společnosti jako celku, o tom pochyb není. O pár dnů později, 7. listopadu 2012,  předseda Nejvyššího  správního soudu Josef Baxa říká před šedesáti právníky na odborné konferenci  o vymahatelnosti práva v Praze toto :  „Stát už není schopen přijímat zákonné  normy,  které  by  pak  sám  dokázal  uvádět  do  praxe,  kontrolovat  jejich  uplatňování  a  sám  je dodržoval. Samotné státní instituce často nedodržují svá vlastní pravidla, systémy jsou zahlceny blbostmi, to nelze jinak vyjádřit.“  Podle něho příliš velké množství obtížně srozumitelných norem následně vyvolává velké množství soudních sporů. Ostrá slova na adresu zákonodárců napříč politickým spektrem z úst jednoho z čelních představitelů justice přitom nejsou ojedinělým výrokem. "Pořád se mění zákony, jedna novela stíhá druhou. Jako kdyby nějaká parta dostala justici na chvíli jako hračku a zkouší, co vydrží," uvedl Baxa v časopisu Soudce. V tomto smyslu a tentýž den na  stejné konferenci uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v nebývale ostrém projevu  mimo jiné, že v obchodních a dalších civilních sporech umožňuje  legislativa právníkům naprosto cíleně zneužívat trestního zákoníku. Zároveň také připomněla obecnou právní tezi, že pokud se nedodržují základní právní pravidla, nemají policie a státní zastupitelství smysl.

Mudr. Hnízdil, propagátor komplexní medicíny, ve své praxi  hledá příčiny  a souvislosti nemocí a na politiku shlíží podobně jako na medicínskou  léčbu. Mimo jiné říká :  ...  „vysoké politické a manažerské posty přitahují  lidi,  kteří  vládnou  prostřednictvím  negativních  emocí,  a  tyto  „mocné“  neváhá  nazývat psychopaty. „Dostat se do jejich rukou je nesmírně nebezpečné. Nepozorovaně rozleptají, rozbijí a rozloží vztahy, vaši rodinu, firmu, společnost, stát. Důsledkem toho, že jsme se jim odevzdali, je naše země v těžké krizi“. Ano, naše  česká společnost  se nalézá v krizi. Není to jen otázka tohoto podzimu, je to proces, jehož počátky tkví  v nedávné ale asi i v  hlubší minulosti. Jisté je jedno,  lví podíl na současné ztrátě hodnot a  nadějí tkví v devalvaci politické scény, která je produktem současných a nedávných představitelů.

Není od věci si všimnout  probíhající  prezidentské kampaně. Mnozí  volitelé již pochopili, co je marketing, jakou má sílu, a oč tu vlastně  běží. Za pozornost stojí veřejně přístupné účty jednotlivých kandidátů: Dobře se pobavíte, není to však  planá zábava. Je třeba si udělat názor, vytříbit si ho s jiným. Svobodně, bez masáže. Naše občanská společnost zvedá hlavu,  je třeba si tuto tendenci udržet a posílit.  Pozoruhodné je, že probuzení občanských zájmů jde napříč  generacemi. Mezigenerační dělítko není a to je dobře. Zlom je jinde -  mezi zájmem o budoucí   rezignací. Je  třeba si vybrat.

Máme-li  vkládat  naději  na změny,  vložme ji  do  změny volebního systému.  Počátek problému je jednoznačně tam.  Podaří- li se najít a prosadit  změnu, je velká šance,  že přijdou  jiní, zodpovědní, a  nebudou-li, je možno je odvolat. Konec konců demokracie  tuto možnost  má, jde o to, ji oživit  a využít všechny její  možností. Aby se  změny  mohly odehrát, je třeba, aby politickou scénu, která se ocitla   ve vlastnictví  protřelých matadorů,  nahradila jiná   množina, pokud možno  schopných a  charakterních.   Není nutné rozmanité občanské proudy za každou cenu spojovat pod jednu korouhev,  naopak v  různosti  je velký půvab  takového dění. Důležité je kultivovaně a důsledně formulovat jeden společný požadavek, který může vyvolat změnu. Říkám  vyvolat změnu. A to změnu v  procesu, nijak zdlouhavém, času máme málo a rychle nám ubývá.  To je vývoj, chcete-li, evoluce.

Hana Urbancová