MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Výzva divadla Continuo k podepsání petice za neobsazení postu kultury komunistickou stranou

Vážení přátelé, nechci nijak kazit kulturomilcům úspěch jejich petice, ale i přes pozvání se této akce nezúčastním a nepodpořím ji. Ani ne tak z pocitu, že by mi paní Baborová připadala jako vhodná kandidátka na obsazení postu šéfky resortu školství a kultury na Kraji, četl jsem s ní rozhovor, tudíž jsem si o jejím kulturním životě udělal obrázek. Ani ne z úcty k hejtmanovi Zimolovi, či ČSSD. ČSSD se nemusela vydat cestou prolomení nepsaného pravidla nebrat komunisty do vedení (obecně).

ČSSD taková prostě je. Už náměstek primátora Joch, městská ČSSD jednička, nám po komunálních volbách řekl, že komunisté jsou pro něj a tedy ČSSD přirozeným levicovým spojencem. Tudíž o úctě mohu mluvit na úrovni lidské, nikoliv politické. Tuto petici nepodpořím, protože dle mě není na takovou akci ze strany voličů oprávnění. Voliči měli jít k volbám, toť výdobytek demokracie, popř měli systém voleb změnit demokratickými cestami. Můj názor je takový, že jsme měli komunistickou stranu zrušit zákonem. Nejít k volbám a následně sepisovat petice, považuji za špatný, nátlakový postup. Samozřejmě jiná věc je u studentů, kteří volit nemohli, ty podporuji, protože přesvědčením jsem absolutně proti vládě komunistů. V tuto chvíli si nemyslím, že by mělo být nátlakem dosaženo změn v koaličních dohodách. Tyto dohody přísluší uzavřít politickým stranám na základě proběhlých, svobodných voleb. To je demokracie. My bychom měli politiku sledovat a až paní Baborová učiní nějaké nepřípustné kroky, pak bychom měli být schopni zareagovat a případně peticí, či demonstrací požadovat její odstoupení. Na změnu koaliční dohody si ale zřejmě budeme muset počkat čtyři roky. Pokud se nám nepodaří změnit demokratickou cestou volební systém. Revoluce, myslím, na místě nejsou. Revoluce může přinést mnohem horší výsledek, než bychom čekali. A diktovat hejtmanovi, s kým a za jakých podmínek má uzavřít koaliční dohodu? Na to přeci nemáme právo. Opravte mne prosím, pokud nemám pravdu. Děkuji. Ladislav Vrabel

 

Nyní výzva divadla Continuo k podepsání petice:

Za Divadlo Continuo Vás všechny kulturomilce zvu k připojení se k dopisu hejtmanovi Jihočeského kraje (viz níže). Cíl je takový soustředit pod dopisem dostatek podpisů statutárních zástupců a členů kulturních subjektů působících v jihočeském kraji tak, aby měl dopis dostatečnou váhu. Chceme se takto vyjádřit k situaci, kterou vyvolalo uzavření koaliční dohody mezi ČSSD a KSČM.

Návod: subjekt - jeho zástupce - sepíše potvrzení se souhlasem se zněním dopisu a zašle nám jej do Malovic (Divadlo Continuo, Malovice 35, 384 11) nebo jen naskenuje a pošle na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Po nasbírání dostatečného množství podpisů zástupců kulturních subjektů toto pošleme jako vyjádření se kulturní obce panu hejmanovi Zimolovi.

Děkuji za připomínky a podněty.

za Divadlo Continuo

vít krajčovič

 

Vážený pane hejtmane,

po podzimních krajských volbách v Jihočeském kraji jste se rozhodl uzavřít koalici s KSČM a do jejích rukou svěřit resort školství a kultury.

My, níže podepsaní představitelé a členové kulturních institucí a občanských sdružení, proti tomuto kroku důrazně protestujeme.

Velmi se nás dotýká a znepokojuje nás skutečnost, že strana, která se nejenže řádně nedistancovala od totalitního režimu KSČ vládnoucího v naší zemi v letech 1948 – 1989, ale dokonce se k jeho odkazu ve svých ústních či písemných prohlášeních stále veřejně hlásí, bude mít pověření rozhodovat v oblastech, které tvoří důležité pilíře budoucnosti naší země. Strana KSČM je ideovým i právním nástupcem KSČ, která se v době své totalitní vlády snažila jakoukoliv jinou než oficiální kulturu zcela zničit. Její představitele i jejich rodiny perzekuovala, věznila a šikanovala. Proto je pro nás skutečnost vedení resortu školství a kultury členem KSČM z morálního hlediska zcela nepřijatelná.

Navrhované přístupy KSČM ke kultuře, formulované v programových

materiálech strany (např. „klasifikovat alternativní kulturní přístupy na základě marxismu, věnovat největší pozornost nejpokrokovějším, protikapitalistickým kulturním představitelům, zástupci KSČM v roli prostředníků mezi vyznavači alternativních kultur a jejich odpůrci“), a jejich prosazování (např. „naplánování a navázání kontaktů s těmito hnutími včetně jejich podpory politické, morální, propagandistické a případně finanční tam, kde bude sloužit pokrokovým či dokonce antikapitalistických ideálům“), jsou neslučitelné s hodnotami a principy

demokratické společnosti a svobodou ducha našeho národa. Tato rétorika odkazuje k historickým totalitárním praktikám strany a dokazuje, že současná KSČM je stále nedemokratickou stranou usilující o restauraci poměrů před listopadem 1989 v naší zemi.

 

Vážený pane hejtmane,

z výše uvedených důvodů Vás žádáme, abyste přehodnotil koaliční smlouvu v Jihočeském kraji a resort školství a kultury svěřil osobě, která není členem strany KSČM.