MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Oct 18th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Začala kácením na Smrčině stavba lanovky?

Mediální kampaň, kterou spustilo současné vedení Národního parku Šumava (NPŠ) u příležitosti prezidentské návštěvy na Šumavě, má jediný účel - vystrašit veřejnost a maskovat tak nelegální kácení v jádrových zónách parku. To probíhá právě v místech, kde developeři usilují o realizaci svých projektů. Vedení NPŠ se rozhodlo spustit kampaň s cílem vystrašit veřejnost kůrovcem a omluvit tak nelegální kácení v místech plánovaných developerských projektů.

Tak alespoň vyznívá poslední (14. 6.) tisková zpráva vedení Správy NP: "Na šumavské lesy letos udeří kůrovcová kalamita tisíciletí. Už začala." Podle odborníků je však hlavním problémem parku v současné době neexistující platný plán péče a nedotažená zonace, která neumožňuje efektivní zásahy proti kůrovcimimojádrová území.

Na tetřeva neslyší

Místo logických a efektivních zásahů ve druhých a třetích zónách, které mají zabránit šíření kůrovce z prvních zón, začalo vedení parku kácet v nejcennějších jádrových zónách - např. v oblasti Smrčiny, kde "shodou okolností" developeři usilují o výstavbu lanovky. Vedení NPŠ tím porušuje nejen platné zákony, ale zároveň přímo podkopává principy, na nichž národní park stojí.

"V oblasti Smrčiny žije část jediné doposud životaschopné populace tetřeva hlušce na území ČR. Těžba stromů přímo v jádrovém území Smrčiny může velmi negativně ovlivnit přežití letošních kuřat, která jsou velmi citlivá na jakékoli vyrušování," říká doc. Jaroslav Vrba z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Shodou okolností den poté (15. 6.), co vedení vydalo zastrašující tiskovou zprávu, proběhlo ve Vimperku jednání společné česko-rakouské pracovní skupiny, která zkonstatovala, že se počet stromů napadených kůrovcem v oblasti Smrčiny meziročně výrazně snížil. Jak po jednání řekl ředitel odboru péče o národní parky MŽP Vladimír Dolejský, rakouská strana vyjádřila uspokojení nad dodržováním dohody z roku 2009, ve které se strany zavazují zabránit šíření kůrovce v dvousetmetrovém pásmu kolem hranic.

"Kouzlem nechtěného se tak vedení parku samo usvědčilo z manipulace s veřejným míněním. Musíme se proto ptát, zda současné zásahy na Smrčině, které rozhodně nepomáhají zastavit šíření kůrovce, nejsou pouze dalším krokem k vybudování lyžařského areálu v této oblasti," říká Jaroslav Vrba.

 

Poplašné zprávy

 

Vedení Národního parku Šumava se již zcela evidentně vydalo cestou podpory developerských projektů na úkor ochrany přírody, kvůli které byl národní park zřízen. "Šířením poplašných zpráv o kůrovci to vedení parku nezakryje. Za tuto absurdní degradaci národního parku je zodpovědný nejen pan ředitel Stráský, ale nyní především pan ministr Chalupa, který po předchozích signálech o tomto postupu a našem upozornění na úmyslné porušování zákona ze strany vedení NPŠ odmítl Stráského odvolat," dodává Jaroslav Vrba. (Titulek a mezititulky redakční.)

Českobudějovický deník

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/

Autor: Markéta Hrežíková, Stínová vědec, ká rada NP Šumava, Č. Budějovice