MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Stráský využije na Šumavě živé stromy jako návnadu

 

České Budějovice – Až 25 tisíc živých stromů ve druhých zónách bude na základě rozhodnutí národního parku Šumava sloužit jako návnada na kůrovce. Hnutí Duha použití této metody kritizuje a tvrdí, že je za tím jen snaha víc těžit a destabilizovat lesní porosty. Vedení národního parku v čele s Janem Stráským se ale ohradilo, plní prý pouze doporučení expertní skupiny.

Takzvaná švédská metoda boje s kůrovcem využívá pouze živých stromů, na které se přibijí feromonové odparníky. Ty pak přilákají lýkožrouta smrkového. Počítá se ale s tím, že kůrovec nalétne nejen na strom osazený návnadou, ale i na okolo stojící stromy. Kolik přesně jich však napadne, se nedá s jistotou říci. Správa parku počítá se čtyřmi dalšími, může jich být ale i okolo deseti.

Lidé z Hnutí Duha kritizují mimo jiné umístění feromonových odparníků, které jsou na několika místech hned na kraji lesa. Po vytěžení těchto stromů se podle ekologů odhalí porostní stěna, a les tak nebude schopen odolávat povětrnostním vlivům.

Vedení Správy národního parku Šumava nechtělo říci, kolik živých stromů bylo osazeno feromony, podle informací ČT jich je ale necelých 5000. Zda je použití této metody v parku legální, nyní zjišťuje inspekce životního prostředí.

vloženo: 12. 5. 2011 12:34, autor: six

aktualizováno: 12. 5. 2011 15:34

zdroj: ČT24 http://www.ct24.cz/regionalni/123786-strasky-vyuzije-na-sumave-zive-stromy-jako-navnadu/