MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Stráský uznal chybu. A odvolal náměstka

Haló noviny

Stráský uznal chybu. A odvolal náměstka

PRAHA - Šéf šumavského národního parku Jan Stráský čelí těžké palbě ze strany ekologických aktivistů. Včera mu nezbylo než ustoupit a odvolal svého náměstka.

Stráský odvolal náměstka Tomáše Hlavatého, který rozhodl o použití jedů proti kůrovci i v mokřadech, ačkoli na to neměl povolení. Za to šumavský park tvrdě kritizovalo Hnutí Duha a pochybení již potvrdila i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Parku nyní hrozí sankce až milion korun.

Stráský předevčírem v pořadu Události, komentáře své podřízené hájil. To ještě nevěděl o rozhodnutí ČIŽP. Včera již změnil tón a začal couvat. Řekl, že prošetří, kdo v rezervaci v rozporu se zákonem otrávené trojnožky a lapáky na kůrovce rozmístil. Pokud viníka najde, bude uvažovat o jeho potrestání. »S mým vědomím to samozřejmě nebylo, já jsem to rozmístění nedělal. Samozřejmě, že zvážím i sankce,« řekl včera Stráský. Slíbil rovněž, že v případě, že obranná opatření byla umístěna na mokrých stanovištích, budou odstraněna. Podotkl, že trojnožky se stavěly v době, kdy byl sníh, a pracovníci asi nevěděli, kam přesně je staví.

Stínová ministryně životního prostředí KSČM Kateřina Konečná uvítala, že Stráský vyvodil ve svém úřadě odpovědnost, nemyslí si však, že by vedení šumavského parku postupovalo vyloženě neodpovědně. »Nemohu schvalovat porušování správního řádu, na druhou stranu vnímám, že se vedení parku pokoušelo chránit státní majetek. Vítám odvolání náměstka Hlavatého, protože nelze tolerovat protizákonné jednání, na druhou stranu zde vidíme ukázkový příklad toho, jak správní řízení o udělení výjimky bylo uměle prodlužováno jedním subjektem, a chápu, že vedení parku nechtělo čekat s rozmístěním pastí do června, kdy už by bylo pozdě, a hrozil by vážný ekonomický problém,« řekla Haló novinám Konečná s poukazem na to, že právě Stráského hlavní kritici, Hnutí Duha, jsou účastníci správního řízení, které má o výjimce rozhodnout. I ekologové mají tedy podle Konečné svůj podíl na patové situaci na Šumavě.

Ekologičtí aktivisté, i přes zjevné vítězství v »opotřebovávací válce«, přesto nejsou spokojeni. »Odvolání Hlavatého lze považovat za ovlivňování výsledku správního řízení,« řekl Jaromír Bláha z Duhy. Zároveň Bláha požádal ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS), aby prověřil povolovací řízení v parku. Stráský totiž ve čtvrtek večer v České televizi řekl, že má zprávy o tom, že výjimka umožňující použití chemických pastí na kůrovce bude brzy vydána. »Jak může předem vědět, že zvláštní povolení dostane? Jak může předem vědět, že posouzení rizik dopadne kladně?,« podivil se Bláha.

Další z mnoha bitev mezi ekologickými aktivisty a vedením šumavského parku vypukla ve čtvrtek. Tehdy Hnutí Duha upozornilo média na používání chemie v rezervaci bez povolení. Již před týdnem podalo podnět k šetření na ČIŽP. Stráský dlouhodobě usiluje o to, aby získal speciální výjimku, která mu umožní v parku použít pesticidy. Státní správa opakovaně řeší jeho žádost a letos už podruhé zahájila správní řízení. Zatím však výjimka udělena nebyla.